Ez a cikk a 10 tipp, hogy IT-biztonságban legyél 1. folytatása. Az első részt itt tudod elolvasni.

A technológia továbbra is jótékony hatással van a vállalkozókra, és egyre nagyobb mobilitást, termelékenységet és megtérülést kínál csökkenő költségekkel. Bármennyire hasznosak is a kisvállalkozások számára az olyan modern újítások, mint az okostelefonok, táblagépek és a felhőalapú számítástechnika, növekvő biztonsági aggodalmakat jelentenek.

A koronavírus-járvány miatt ráadásul egyre többen dolgoznak otthonról, az otthoni hálózatok pedig általában kevésbé biztonságosak, mivel nem munkavégzésre lettek felállítva.

6. Tedd le és hívd vissza

Beérkezhetnek olyan hívások hozzánk, amikor a vonal túlsó végén lévő személy valaki másnak adja ki magát, és mint gyanútlan áldozat, próbálna minket “zsákmányul” ejteni. Ha a bankunk állítólagos képviselője, vagy stratégiai partner érzékeny adatokat kér tőlünk, mindig fejezzük be, és tegyük le a hívást. Ezután vegyül fel a kapcsolatot az adott szervezetnél a közvetlen kapcsolattartóval, hogy megerősítsék a hívás jogszerűségét. Soha ne próbáljuk ellenőrizni a gyanús hívásokat a hívó által megadott számon!

7. Gondolkodj, mielőtt kattintasz

Az adathalász csalások úgy működnek, hogy ártatlan külsejű e-maileket küldenek látszólag megbízható forrásokból, felhasználóneveket, jelszavakat vagy személyes adatokat kérve tőlünk. Egyes átverők még hamis webhelyeket is létrehoznak, amelyek arra ösztönzik a potenciális áldozatokat, hogy maguk adják meg az adataikat. Az ilyen eseteknél mindig közvetlenül ellenőrizzük a vállalattól bejövő elérhetőségeket, mielőtt fontos információt közölnénk, vagy gyanús linkre kattintanánk.

8. Használj víruskeresőt, és tartsd naprakészen az összes szoftvert

Akár otthon, akár irodai hálózaton dolgozunk, megéri telepíteni az alapvető víruskeresőket a számítógépünkre. Számos hálózati szolgáltató ma már ingyen kínál ilyen alkalmazásokat.

A szoftverek naprakészen tartása szintén elengedhetetlen, ideértve a biztonsági frissítések rendszeres letöltésének ütemezését, amelyek segítenek megvédeni az új vírusoktól, valamint a régi fenyegetések különböző változataitól.

9. Tartsd az érzékeny adatokat a felhőtől távol

A felhőalapú számítástechnika számos előnyt, és költségmegtakarítást kínál a vállalkozások számára. Eek a szolgáltatások azonban fenyegetéseket is jelenthetnek, mivel az adatokat olyan távoli szervereken tárolják, amelyeket harmadik felek üzemeltetnek, akiknek saját biztonsági problémáik lehetnek. Mivel sok felhőalapú szolgáltatás még gyerekcipőben jár, legyünk körültekintőek, és tartsuk a legbizalmasabb adatainkat saját hálózaton.

10. Maradj paranoiás

Soha ne hagyjuk az érzékeny jelentéseket az íróasztalon, vagy bármilyen más, hozzáférhető helyen, ha végeztünk a munkával. Rendszeresen változtassuk meg a jelszavainkat, különösen akkor, ha megosztottuk őket egy munkatárssal. Lehet, hogy rögeszmésnek tűnik, de az egészséges paranoia-dózis megakadályozhat egy nagyobb adatmegsértést.

A Javelin Strategy & Research adatai szerint egy amerikai szervezetnek egy ilyen jogsértésből való kilábalás átlagos költsége 6,75 millió dollár. És ebbe nem számít bele az a kár, amelyet a vállalat hírneve és kapcsolatai szenvednek el.

Legyünk proaktívak és szorgalmasak a megelőzés terén! Előfordulhat, hogy minden ezen az egy hajszálon múlik. Tegyünk egy szívességet magunknak, és előzzük ezt meg.

 

 Photo by Proxyclick Visitor Management System on Unsplash

Kapcsolódó: