A technológia továbbra is jótékony hatással van a vállalkozókra, és egyre nagyobb mobilitást, termelékenységet és megtérülést kínál csökkenő költségekkel. Bármennyire hasznosak is a kisvállalkozások számára az olyan modern újítások, mint az okostelefonok, táblagépek és a felhőalapú számítástechnika, növekvő biztonsági aggodalmakat jelentenek.

Az alábbiakban bemutatunk 10 biztonsági tippet, amelyek segítenek megvédeni a csúcstechnológiai hibáktól:

1. Védjünk mindent jelszavakkal

Lehet, hogy ez nem tűnik akkora gondnak, de sok kibertámadás éppen a gyenge jelszó protokollok miatt sikerül. Az összes berendezéshez, a vezeték nélküli hálózatokhoz, és az érzékeny adatokhoz való hozzáférést egyedi felhasználónévvel és jelszavakkal kell védeni, amelyeket egyénekhez kell kapcsolni. A legerősebb jelszavak számokat, betűket és szimbólumokat tartalmaznak, és nem közönséges szavakon, szokásos szótári kifejezéseken vagy könnyen kitalálható dátumokon, például születésnapokon alapulnak.

Minden felhasználónak egyedi jelszóval kell rendelkeznie, bárhol is jelenik meg az eszközön vagy a hálózaton. Ha az összes felhasználói kódot tartalmazó törzsdokumentumot hozunk létre, feltétlenül titkosítsuk saját kóddal, és tároljuk biztonságos helyen.

2. Használjunk biztonságos rendszereket

Csökkenthetjük a hackerek és tolvajok iránti kitettséged azáltal, hogy korlátozzuk a technológiai infrastruktúrához való hozzáférést. Minimalizálhatjuk a meghibásodási pontokat azáltal, hogy kiküszöböljük a felesleges hozzáférést a hardverhez és a szoftverekhez, és az egyes felhasználók és rendszerek jogosultságait csak a szükséges berendezésekre és programokra korlátozzuk.

Amikor csak lehetséges, javasolt minimalizálni a hálózatok potenciális károsodásának mértékét egyedi e-mail címek, bejelentkezési adatok, kiszolgálók és domain nevek használatával minden felhasználó, munkacsoport vagy osztály számára.

3. Végezzünk átvilágítást és háttérellenőrzéseket

Az illetéktelen behatolások zöme a hálózati tűzfalakon belül történik. Az összes leendő alkalmazott átvilágítása fontos lenne. A referenciák egyszerű hívása mellett feltétlenül nézzünk utána azok hitelességének is. Ajánlott a kezdeti próbaidőszak, amelynek során az érzékeny adatokhoz való hozzáférés tilos vagy korlátozott. És nem ártana figyelni az új alkalmazottak gyanús hálózati aktivitását.

4. Biztosítsunk alapképzést

Számtalan biztonsági megsértés következik be emberi tévedés vagy gondatlanság következtében. A számítógépes biztonságot hangsúlyozó vállalati kultúra kiépítésében olyan programokkal segíthetünk, amelyek figyelmeztetnek a hanyag jelszó-gyakorlatok, és a hálózatok, programok és eszközök gondatlan használatának kockázatára. Minden biztonsági intézkedésnek, az alapvető dokumentumkezelési eljárásoktól az elveszett jelszavak kezelésére szolgáló protokollokig, elengedhetetlennek kell lennie a szervezet tagjai számára.

5. Kerüljük az ismeretlen e-mail(melléklet)eket

Soha, de soha ne kattintsunk a kéretlen e-mailekre, amelyek vírusokat, trójai programokat vagy számítógépes férgeket tartalmazhatnak. Mielőtt kinyitnánk őket, mindig vegyük fel a kapcsolatot a feladóval az üzenet tartalmának megerősítéséhez. Ha nem ismerjük a forrást, akkor az a legjobb, ha törökjük az üzenetet, majd blokkoljuk a feladó fiókját, és másokat is figyelmeztetünk erre.

A cikk folytatása itt érhető el.

 Photo by Christina @ wocintechchat.comFotis Fotopoulos on Unsplash

Kapcsolódó: