Bár Bill Gates innovatív gondolkodásmódjáról ismert, céljainak eléréséhez nagy mértékben mások intelligenciájára támaszkodik. Vallja, hogy ugyan fontos a megfelelő válaszok megléte, de a siker a helyes kérdések feltevésével is megragadható.

Vegyük például a Southwest Airlines alapítóját, Herb Kelleher-t, aki rendszeresen feltett magának egy fontos kérdést: “Olcsó szolgáltatóvá fogja-e tenni ez a döntés a Southwest Airlines-t?” Vagy itt van például Steve Jobs kedvenc kérdése: “Hányszor mondtál nemet ma?”  Tarts velem, és tanuljunk kérdezni, valamint problémát megoldani Bill Gates segítségével!

Jegyezd meg magadnak Bill Gates nevét. Nézd csak, mit írt legutóbb a blogjában:

Tinédzser korom óta minden nagy új problémát ugyanúgy kezeltem: két kérdéssel kezdve. Ezt a technikát a Microsoftnál alkalmaztam, és ma is használom. Szó szerint hetente teszem fel ezeket a kérdéseket a COVID–19-cel kapcsolatban.

Itt is vannak: Ki kezelte jól ezt a problémát? Mit tanulhatok tőle?

Mindannyian hajlamosak vagyunk saját magunk által épített kényelmes határok között dolgozni és élni. Olyan dolgokat csinálunk, mint általában. Olyan könyveket emelünk le a polcról, amelyeket máskor is szoktunk. Olyan emberekkel lépünk kapcsolatba, mint egyébként. A megszokott cselekvések eredménye pedig az, hogy egy kicsit mindig többet tudunk meg azokról a dolgokról, amelyeket alapvetően már ismerünk. Ez is egyfajta haladás persze. De…

De mi van, ha kilépsz a saját alkotású határaid keretéből?

Mi történik, ha egyszercsak úgy döntesz, hogy ezúttal oda mész, ahová nemigen mentél máskor, és olyasmit teszel, amit nem szoktál? Nos, elárulhatom: valami merőben más, mint eddig.

Dióhéjban ez a Gates-féle problémamegközelítés. Ha óriási problémával állsz szemben, vagy egy hatalmas cél elérése után vágyakozol, akkor kérlek ne pazarold az időd a kerék újrafeltalálásával.

Nézzük, mit tehetsz ehelyett!

Problémamegoldás ON: keress egy nagyszerű kereket, amelyet te is használatba vehetsz

Vegyünk erre egy szuper példát. Amikor Jeff Haden karrierszakértő a könyvgyártás területén dolgozott, egy csapat tagjaként meglátogatott egy palackozó üzemet, a Coors-t. Amiért mentek, haza is vitték: több termelékenységnövelési ötlettel érkeztek haza, mint amennyit egy év alatt lehetőségük lett volna megvalósítani. Ez bámulatos!

A Coors titka abban rejlett, hogy teljesen más dologgal foglalkoztak, mint a felderítő csapat, ezáltal olyan újszerű dolgokat lehetett tőlük tanulni, amik alkalmazása által a fejlődés szavatolható volt.

Csak gondolj bele:

  • Jeremiah Bishop profi hegyi kerékpáros mellett 30 perc alatt többet fedezhetsz fel a kerékpározásról, mint az egész tavalyi évben.
  • A FitnessGenes társalapítójával és vezérigazgatójával, Dr. Dan Reardonnal dolgozva egyetlen óra leforgása alatt többet tanulhatsz meg a súlyemelésről, mint évek izzadtságos munkája alatt.
  • Ray Care haditengerészeti kommandóssal folytatott beszélgetés rohamtempóban változtatja meg a kitartásról és elszántságról alkotott képedet, habár 100 fekvőtámasz elvégzése után azt hihetnéd, hogy már nagyon sokat tudsz róla.

Jeff Haden mindezt átélte, szóval nem üres frázisokat puffogtat. A titka egyszerű: kipróbálta Bill Gates módszerét.

Ugyanez megtörténhet veled is, ha akarod. Ha mered. Találkozhatsz olyan emberekkel, akik gyökeresen megváltoztatják majd a nézőpontodat.

Olvashatsz olyan könyveket, amelyek kapcsán mind a szakmai, mind a személyes életedről másként fogsz gondolkodni. Járhatsz olyan helyeken, tehetsz olyan dolgokat, amik normál esetben eszedbe se jutnának, s amelyek eredményeként okosabb és jobb emberré válsz.

Mégsem keressük aktívan ezeket a tapasztalatokat.

Problémamegoldási egyszeregy: koncentráljunk csak egyetlen gondolatra Bill Gates-től

Ahelyett, hogy túlagyalnád azt, hogy megoldást találj a problémádra, vagy hogy elérd végre-valahára a célod, csak tegyél fel magadnak két egészen egyszerű kérdést:

“Ki kezelte jól ezt a problémát? Mit tanulhatok tőle?”

A problémád megoldásának vagy a cél elérésének legeslegjobb módja az, ha olyan emberek után kutatsz, akik korábban már jártak a cipődben, azaz valóban megoldották ezt a szóban forgó problémát, vagy elérték ezt a bizonyos célt. Ne a legelején kezdd, hanem a végén, azaz elsőként a megoldásra vagy az eredményre fókuszálj, aztán haladj csak visszafelé.

Mivel nem szükséges kreatívnak, okosnak, tehetségesnek, gazdagnak vagy összeszedettnek lenned, a kivitelezés könnyűnek mondható.

Amire viszont szükséged lesz az úton: hajlandóság a figyelésre és a tanulásra, majd követni a felfedezett lépéseket és folyamatot.

A legjobb az egészben pedig csak ezután jön: ha követed a mások tapasztalata alapján kikristályosodott megoldási képletet, nem csak remélheted, de bizonyos is lehetsz abban, hogy a kemény munkád megtérül majd.

Mert ami másoknak beválik, az egészen biztos, hogy neked is működni fog. Problémamegoldás pipa!

Forrás: How Bill Gatess approaches problem solving

Kapcsolódó: