Már semmi sem lesz olyan, mint régen – egyre többen mondják ezt, figyelmeztetve a koronavírus okozta változásokra. A tavaszi karantén valóban egyik pillanatról a másikra új helyzeteket és szempontokat emelt be a hétköznapokba, legyen szó tanulásról, vagy éppen munkavégzésről.

De mire kell felkészülnünk, hová fognak vezetni ezek a változások, és hogyan fog változni a munkáltatói és munkavállalói attitűd?

Többek között ezekről is hangzott el beszélgetés Dr. Jarjabka Ákossal, a Pécsi Tudományegyetem docensével, a Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet igazgatójával a Tomcast podcast-csatornán.

Szakértők szerint is a járvány felgyorsította azokat a változásokat, amelyek a digitális eszközök mindennapi használatát erősítik, ugyanakkor valós tény, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók  a tavaszi karantén óta teljesen új helyzetekbe kerültek.

Megszűnhet a pszichológiai ellenérzés a munkavállalók és munkáltatók között?

A PTE docense hangsúlyozta, az új helyzet persze nem újkeletű, hiszen a távmunka vagy home office egyre nagyobb teret nyert már eddig is, ugyanakkor a tavaszi karantén áttört egy gátat, hiszen a legtöbb munkáltató is arra kényszerült, hogy feladja ellenérzéseit az úgynevezett atipikus foglalkoztatási forma iránt, mert a cégeknek működniük kellett. Ehhez képest – emelte ki Jarjabka Ákos – érzékelhető volt, hogy mind a munkáltatók, de a munkavállalók részéről megszűnni látszik a pszichológiai ellenérzés a távmunkával szemben.

„Szinte 10 évet léptünk, 10 nap alatt”

Hógolyó-effektusnak hívják a menedzsmentben, amikor egy szervezet egy korábban már tervezett, de jelentős változást bevezet és megvalósít rendkívül rövid időn belül. – Mindazok az eszközök, amiket eddig még nem használtak annyira, vagy éppen a releváns tudás, amelyet már ugyan próbáltak, de még nem mindennapi szinten, mostanra ezek át kellett kapcsolni, és szinte 10 évet léptünk, 10 nap alatt a fejlődésben – mondta a PTE KTK tanára, utalva a tavasszal a helyzet okán elindított nagy elemszámú kutatásra, amely kapcsán többek között az egyetemi dolgozókat, jelenlegi és alumni hallgatókat is megkérdeztek a home office-ról.

[Felmerülő, de még nem szabályozott kérdések:
– Munkaidő időtartama és annak igazolása: pl. esti e-mailezés mobilon.
– Munkaidő választás szabad munkavállóli döntése: mikor is akarok dolgozni? (“A szabályozatlanság a valóság meghamisítására készteti a munkavállalókat.” vö. jelenléti ívek kitöltése és a valóság).
– Otthoni munkavégzés, munkakörnyezet (munkavédelmi szempontok stb.).
A Magyar Távmunka Szövetség ajánlása a távmunkát szabályozó törvény előkészítéséhez]
Jarjabka Ákos, Pécsi Tudományegyetem

A távoktatás és a piaci verseny

– A jövő az, hogy a meglévő programokat, képzéseket minél nagyobb számban, és ha szükséges, minél rövidebb idő alatt át lehessen állítani távoktatási formára – emelte ki a beszélgetésben Jarjabka Ákos. Hozzátette: nemzetközi szintéren is egyre élesebb a felsőoktatási verseny, amelyben a távoktatás várhatóan robbanásszerűen nőni fog, ebben különösen a magánegyetemek erősek.

A PTE kutatásából is kiderült, az egyetem alkalmazottainak 80%-a még nem használta a távoktatási platformot, ugyanakkor 55%-uk jelezte, szívesen váltana erre a formára, és nyitott arra, hogy a jövőben egyre inkább így oktasson vagy dolgozzon.

– A Benelux-államokban az összes munkavállaló 25%-a már részben vagy egészben home office-ban dolgozik, míg ugyanez az arány Magyarországon a járvány előtt 5%, a tavaszi karanténra ez felszökött 9,8%-ra, de ez később visszacsökkenthet – mondta Jarjabka Ákos.

Később szóba került még a spontán, akár nem kötelező videókonferencia alkalmazása, a közös munkaebédek hiánya, a „pizsis” meeting üzenete, a távmunka és a home office definíciója, a munkavégzés helye és az otthon elkülönülésének fontossága is.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg, vagy a legnépszerűbb podcast-platformokon is elérhető.

A koronavírus okozta helyzet új szempontokat helyezett előtérbe az élet szinte minden területén, legyen szó háztartásról, oktatásról, vagy akár munkavégzésről. Szakértők szerint a járvány felgyorsította azokat a változásokat, amelyek a digitális eszközök mindennapi használatát erősítik, ugyanakkor valós tény, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók a tavaszi karantén óta teljesen új helyzetekbe kerültek.

Zámbori Bíró Tamás

Kapcsolódó: