Jim Rohn amerikai vállalkozónak és előadónak tulajdonítják a mondást, miszerint „Annak az öt embernek az átlaga vagy, akivel a legtöbb időt töltöd.” Ezek az emberek hatnak rád: a beszélgetéseiteken keresztül óhatatlanul befolyásolják a gondolkodásmódodat és a fontos kérdésekről alkotott véleményedet, mintaként szolgálhatnak számodra az életben hozott választásaik, és talán az ő véleményüket kéred ki egy-egy fontos döntés előtt.

Ahogy változol, átalakul az is, hogy milyen közegben töltöd az időd nagy részét. Ha a korábbitól eltérő életmódot alakítasz ki – például alkalmazottból vállalkozóvá válsz –, akkor olyanokkal fogsz kapcsolatba kerülni, akik hasonló életfelfogást képviselnek, mint amit te is a jelenben. Talán a legelején ez még nem látszik és eszedbe sem jut, de a vállalkozóvá válással átalakul majd az a közeg, amelyben mozogsz.

Egyre több olyan alkalom adódik, amikor más vállalkozókkal találkozol, és valószínűleg könnyen találsz velük közös témát. Eközben talán úgy érzed, hogy a továbbra is alkalmazottként dolgozó barátaiddal már nem tudsz mindenről beszélgetni – talán amikor arról panaszkodnak, hogy a minap túlórázniuk kellett félórát, nehezen tudsz hozzászólni és azonosulni ezzel a problémával, s csak egy empátiás hümmögésre futja a részedről.

Jó eséllyel azt tapasztalod, hogy vannak olyan régi ismerőseid, akiktől mintha eltávolodnál, míg egy másik közeghez egyre közelebb kerülsz.

 

Ezen a változáson szinte mindenki átmegy, akik alkalmazottból vállalkozó lesz. Ugyanolyan egyetemes élmény, mint a kezdés dilemmái, amelyekről a második fejezetben volt szó. Fájó megtapasztalni, hogy vállalkozóként átalakul a baráti körünk. Talán egy kicsit még bűntudatunk is van amiatt, hogy kevesebb időt töltünk a régi barátokkal, és inkább más vállalkozók társaságát keressük, akik inspirálnak, hasonló módon gondolkodnak és ötletelnek, mint mi, hasonlóan motiváltak a munkájukkal kapcsolatban, és feltöltenek energiával.

Ám ez a változás természetes, és ha időnként fáj is, a legjobb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk. A régi barátságok nem szükségszerűen vesznek el – bár ez is előfordulhat –, csak talán kevesebb időt találunk rájuk. Rövidesen magától értetődő lesz, hogy

vállalkozóként az életünk jelentős részét más vállalkozók társaságában töltjük.

Tisztában vagyok azzal, hogy könnyű mondani, „találj inspiráló, építő kapcsolatokat, mert ezek az emberek határozzák meg, ki vagy”. Hiszen senki nem születik kapcsolatokkal. Ha korábban alkalmazottként dolgoztunk, okozhat némi fejtörést, hogyan kerüljünk be vállalkozói közegbe, hiszen a baráti társaságunk is főként alkalmazottakból áll, és talán hosszú évek óta nem kötöttünk új, szorosabb, együttműködő jellegű ismeretséget. Lehet, hogy lövésünk sincs, hogyan kell kapcsolatokat építeni és ápolni.

Ha most a te fejedben is ilyen gondolatok keringenek, megnyugtatlak: a kapcsolatok építésének mikéntjében kis gyakorlással rutint szerezhetsz. Ahogy egyre hosszabb ideje vagy vállalkozó, valószínűleg észreveszed majd magadon, hogy egyre tudatosabban figyelsz új ismeretségek kötésére és életben tartására.

Részlet az Alkalmazottból Vállalkozó c. könyvből. » ITT KAPHATÓ

 

kapcsolódó: