A helyes célkitűzés gyakorlata

2127
célkitűzés
Image by Pixabay

Közhely, hogy fontosak a célok és a produktivitás. A célkitűzés témájával számtalan tanfolyam és könyv foglalkozik, amelyek nyomán sok vállalkozó hiszi, hogy biztosan jól csinálja. Pedig tanulni mindig lehet. Íme.

Minden tanácsadás ellenére magam is elkövettem számos hibát, mikor a szabadúszó életmóddal egy eléggé kaotikus, legalábbis számomra ismeretlen területre tévedtem. Gondosan felépített rendszer nélkül ugyanis hamar bele lehet zavarodni a szabadúszó életmódba. Gyorsan kellett tehát összeszednem minden szervezéssel, tervezéssel és célírással kapcsolatos tudásomat a napjaim megfelelő lezárása érdekében. Ezeket a személyes tapasztalatokat, elméleteket és módszereket osztom meg most veled lépésről lépésre.

1. lépés

Rakj rendet magad körül! A takarítással és a szellőztetéssel friss energiákat hozol a térbe, ami megkönnyíti a munkát. Én nem is tudok hatékony munkát végezni addig, amíg nincs rend körülöttem. Érdemes gyertyát vagy füstölőt gyújtani takarítás után, esetleg illóolajat párologtatni.

2. lépés

Ülj le az asztalodhoz/ágyadra/kedvenc foteledbe, vegyél elő egy tollat és egy lapot, és ürítsd ki az elméd. Írj le minden célt, ötletet, gondolatot és lehetőséget, mivel a leírással egyszerre írod és olvasod az adott szöveget, így mélyebben vésődik a gondolat.

3. lépés

Kategorizáld a leírtakat. Fontos, hogy az életünk minden területe egyaránt fejlődni tudjon, és nem szabad elfelejteni, hogy egyik hatással van a másikra. Én általában 5 kategóriát használok: párkapcsolat, hivatás, én-idő, család és barátok, értékteremtés.

4. lépés

Legyen az életben vezérfonalad, így a célkitűzés is könnyebb. Nemrég eldöntöttem például, hogy szeretnék egyensúlyt tartani a hivatás és a párkapcsolat között. Munkamániás tudok ugyanis lenni. Ezért ma már nem hagyom magamnak, hogy elvigyenek a régi szokásaim célkitűzés közben. Ennek megfelelően, ami nem járul hozzá a hivatás és a párkapcsolat egyensúlyához, azt mellőzöm.

célkitűzés

Az ábrán pirossal jelöltem azt, amit bár nagyon szeretnék, de a fő célomhoz jelenleg nem járul hozzá, így ezeket a pontokat elhagyom. (Ez később nem változhat.) A lila kategória maradhat, de megfelelő logisztikát és időmenedzsmentet igényel, ezért erre külön figyelni kell.

A célok megvalósíthatatlansága sok esetben az ellentétekből fakad. Például az ábra szerint bár egyensúlyra törekszem, de a 2 tanfolyam együtt kedvező árú, mellette a hétvégi munka miatt csak hétvégén jutna magamra idő. Ezért a párkapcsolatom kihűl, fenyeget a kiégés veszélye a folyamatos időhiány és a megfelelési kényszer miatt.

5. lépés

Alkosd meg saját ábrádat! Így rendszerezheted céljaidat. Nézd meg, hogy az adott cél hozzájárul-e a fő célod megvalósításához, így rendszerbe tudod szedni az elérendő vágyakat anélkül, hogy ellentétbe kerülnél magaddal.

6. lépés

Bontsd részekre céljaidat! Előfordulhat, hogy vannak olyan céljaid, amelyek nagyon könnyen és gyorsan megvalósíthatók, de alapesetben nagyobb horderejű célokat tűzünk ki. Ezeket kell részfeladatokra bontani. Nézd át az összes célodat egyenként, majd írd alájuk, milyen lépésekből állhat össze. Addig aprózd a lépéseket, míg végül a mindennapok során megvalósítható elemeket kapsz.

A saját példám:

célkitűzás

A lebontás után már nem tűnik óriási falatnak a kitűzött cél, és a hétköznapok során is sokkal fókuszáltabban dolgozhatsz.

7. lépés

Vedd elő a határidőnaplódat, és válassz időpontokat a megoldandó feladatokhoz! Szabadúszóként kizárólag te ellenőrizheted magad! Az apró lépések és a kis feladatok segítik a motiváltságot. Ha kész vagy, dőlj hátra, és nézd meg, hogy mit alkottál: egy kiváló napirendet, ahol minden egyes feladat a legfőbb céljaidat követi, és segíti fókuszt megtartani. Ahogy pedig kipipálsz egy-egy teendőt, az mind elősegíti a vágyaid beteljesülését.

Fontos azonban, hogy a tanulás és az önfejlesztés soha véget nem érő folyamat. Ezért időközönként érdemes a felülbírálni céljainkat, hiszen a hatékonyság és az elégedettség kéz a kézben jár. Már csak el kell kezdeni!

A szerző Szebellédi Kitti, további kérdésekben itt tud segíteni.