Az első lépések ahhoz, hogy digitális nomád legyél

0
1078
Digitális nomád üzlet utazás

Digitális nomádnak lenni a 21. század életformája. Forradalmi megoldás, mely lehetővé teszi, hogy jobban megismerjük a világot, egyúttal szélesítsük a látókörünket, és minél optimálisabban éljünk a modern kor lehetőségeivel, a cégek igényei helyett a saját igényeinkhez igazítva azt, hogy hol és mivel töltjük a mindennapjainkat.

 

Szűk értelemben véve digitális nomádnak számít az, aki az interneten és a digitális eszközein dolgozva folyamatosan járja a világot, ám tágabban szemlélve azt is nevezhetjük digitális nomádnak, aki távmunkában dolgozik és közben időnként kisebb utazásokat tesz, vagy akár azt, aki a digitális eszközök adta lehetőségeket kihasználva megteremt egy nyugodtabb, a nagyvárosoktól távoli, természetközeli életformát.

Akár a hosszú távon fenntartható vándorlás, akár a túlingerlő nagyvárosoktól eltávolodás iránti vágy lebeg az ember szeme előtt, ugyanazt kell megvalósítania: a helyfüggetlen életmódot. Ám az álláshirdetések között továbbra sem gyakoriak azok, amelyek a helyfüggetlen életmóddal kecsegtetik a leendő alkalmazottakat. De akkor hogyan válhatunk digitális nomáddá?

 

Vállalkozás üzlet digitális nomád
Photo by Andrew Neel on Unsplash

 

Válaszd a távmunkát!

Legelőször is vizsgáld meg a jelenlegi munkádat, szakmádat:

  • El tudnád végezni a feladataidat teljes egészében távmunkában is, úgy, hogy maximum telefonon – valamilyen kommunikációs appot használva – egyeztetsz a vezetőddel vagy az ügyféllel?
  • Szereted azt, amivel jelenleg pénzt keresel? (Ez azért fontos, mert ha nem szereted, amivel foglalkozol, a munkahelyi keretek közül kikerülve nehezen tudod majd magadat motiválni.)

Ha mindkét kérdésre igennel feleltél, akkor jó helyen vagy szakmailag a digitális nomád léthez, és továbbléphetsz a következő alpontra.

Ha nemmel válaszoltál, akkor még egy kicsit tovább kell gondolkodnod:

  • Van olyan pénzkereseti lehetőség/tevékenység, amivel szívesen foglalkoznál, és ami egyúttal teljes egészében távmunkában végezhető?

Fontos, hogy ne csak azért válassz egy tevékenységet, mert ezzel digitális nomád lehetsz – egy nemszeretem munka alá fogja ásni az utazás élvezetét. Ha az iménti a kérdésre meg tudsz fogalmazni egy ágazatot, munkakört vagy akár üzleti ötletet, akkor el kell kezdened ebbe az irányba építkezni. Valószínűleg meg kell lépned egy karrierváltást, ami hosszabb, fokozatosságot és kitartást igénylő folyamat. Néhány évet is igénybe vehet, mire teljes egészében az új tevékenységből fedezed a megélhetésedet.

Ne csak alkalmazotti létben gondolkodj!

A legtöbb cégvezető, aki alkalmazottakkal dolgozik, azért választja ezt a foglalkoztatási formát – a magasabb járulékok ellenére –, mert fontos számára, hogy kézben tartsa a dolgokat. Ám ha távmunkában dolgozol, a munkáltatód kevésbé fogja tudni szabályozni azt, hogy mikor és hogyan végzed a feladataidat. Ha a vezetők szempontjából nézzük, így már nem is érné meg alkalmazottat foglalkoztatni, nem igaz?

A felállás akkor lesz működőképes, ha kivesszük a képletből az alkalmazotti létet. A digitális nomádok jellemzően nem alkalmazottak – hanem szabadúszók vagy olyan vállalkozók, akik nincsenek helyhez kötve. Az előbbiek valamilyen szolgáltatást nyújtanak magas színvonalon, és a tehetségüket adják el, az utóbbiak pedig valamilyen terméket értékesítenek vagy üzleti ötletet tesznek nyereségessé.

Üzlet, utazás, tárgyalás
Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Ügyfelekkel, megbízókkal, vevőkkel, esetleg üzlettársakkal dolgoznak együtt, nem hagyományos értelemben vett kollégákkal és főnökökkel. Az ilyen jellegű munkavégzés jogi keretei és az ebből adódó lehetőségek egészen mások, mint amikor az ember egy munkaszerződés aláírása után alkalmazottá válik heti 40 órában, és be kell járnia a munkahelyére.

A szabadúszó és a helyfüggetlen vállalkozói lét ugyan nagyobb kockázattal jár (ez esetben te felelsz azért, hogy elég megbízásod/vevőd, és így megfelelő jövedelmi szinted legyen, és ugyanígy az adózás is a te felelősséged). Ám ez teszi lehetővé azokat a rugalmasabb és szabadabb feltételeket, amikre a digitális nomád életformát építeni lehet. A megbízó például nem írhatja elő, hol és hány órakor végezd a munkát, maximum határidőket adhat.

Ha tehát távmunkában dolgozol egy megbízónak, akitől elegendő munkát kapsz, és megbízhatóan érkeznek tőle a kifizetések, akkor az együttműködésetek mikéntjét úgy alakíthatod, hogy a munkakapcsolatotokban ne okozzon fennakadást az, ha tartósan távol vagy fizikailag, földrajzilag. (Például ne szoktasd hozzá a heti személyes meetingekhez ☺.) Bingó – ezzel minden összeállt ahhoz, hogy digitális nomád legyél!

Digitális Nomádként is több forrásból legyen bevételed!

Már az is óriási lépés, ha egy nagy megbízóval/ügyféllel el tudsz indulni a digitális nomád lét útján – ha idáig eljutsz, gratulálhatsz magadnak! Ugyanakkor hosszú távon sérülékennyé tehet és kellemetlenül érinthet, ha ezt az egyet elveszíted. Éppen ezért minél hamarabb – a szükséges referenciák megszerzése után – kezdj el dolgozni azon, hogy több megbízód/ügyfeled legyen, vagy akár többféle tevékenységből szerezz bevételt.

Ha anyagilag több lábon állsz, akkor az az életforma, ami első látásra talán bizonytalanabbnak és kockázatosabbnak tűnt az alkalmazotti léthez képest, végül az élet hullámhegyeivel és -völgyeivel szemben sokkal ellenállóbbnak bizonyul majd. A 21. század kihívásai éppen erről szólnak. A rugalmasságunk fejlesztése segíti elő azt, hogy ki tudjuk alakítani és a változások közepette is meg tudjuk őrizni a minőségi életet. Nemcsak hétvégén, hanem hétfőtől péntekig is.

Ha mélyebben ismerkednél a témával, akkor ajánljuk figyelmed az Alkalmazottból Vállalkozó című könyvet, valamint az Üzlet és Utazás rendezvényeket, ahol tovább inspirálódhatsz! 🙂

 

cover Photo by Christin Hume on Unsplash