Kik azok a Digitális nomádok? Egyszerre utazni és dolgozni? Hogyan fér meg egymás mellett a kettő? – kérdezik sokan. A digitális nomád utazók egy egyszerű szabályt alkalmaznak a munka és a szabadidő egyensúlyának megtartására: a tudatos időmenedzsmentet. Az alábbiakban négy megközelítésről lesz szó, ami megalapozhatja a megfelelő időbeosztást mindenki számára, aki digitális nomádként utazik.

 

“A digitális nomád életforma nem egyenlő a nyaralással.”

 

1. Igazodj annak a területnek az időjárási és földrajzi viszonyaihoz, ahol tartózkodsz!

Azt, hogy digitális nomádként hogyan osztjuk meg az időnket a munka és a szép helyek felfedezése között, sokszor egyszerűen annak a területnek a földrajzi viszonyai határozzák meg, ahol éppen tartózkodunk.

Ha például az aktuális állomásunk Ázsia déli részén van, ráadásul monszun idején, és számítani lehet arra, hogy délután 3-4 óra körül esni kezd, akkor okosan tesszük, ha a reggeltől kora délutánig terjedő napszakot szánjuk barangolásra, majd a napi esőzésre visszatérünk a szállásunkra, és akár késő estig dolgozhatunk.

Digitális nomád közösségi iroda Balin
Hubud: Ubud Coworking and Community Space

Ha mondjuk Észak-Európában tartózkodunk késő ősszel vagy kora tavasszal, és meglehetősen korán sötétedik, akkor szintén érdemes a nappali fény időszakát szentelni a programoknak, a végtelennek tűnő skandináv éjszakákat – melyek akár már délután 5-kor elkezdődnek – pedig kitölthetjük munkával. Ha pedig olyan helyen vagyunk éppen, ahol délidőben elviselhetetlen a hőség – mondjuk nyáron a mediterrán térségben –, akkor a délelőtt telhet a tengerparton, majd a szieszta alatt mehet a munka, végül késő délután és este, amikor a tengerparton és a korzón felpezsdül az élet, dolgunk végeztével részt vehetünk a helyiek vidám kavalkádjában.

 

2. Oszd ketté a napi munkamennyiséget!

Ha a klíma nem alakítja az időbeosztásunkat, akkor nyugodtan alkalmazhatunk egy másik egyszerű szabályt. A legtöbb ember a napja középső részét szánja munkavégzésre reggel 9 és délután 5, esetleg délelőtt 10 és délután 6 között. Ám ha a munka mellett utazunk is, érthető módon mindennap szeretnénk valamilyen izgalmas programot szervezni. Ezt legegyszerűbben úgy valósíthatjuk meg, hogy két szakaszban dolgozunk: kora reggeltől késő délelőttig (kb. 6 és 10 óra között), majd késő délutántól estig (este 6 és 10 óra között).

Az ilyesmi akaraterőt igényelhet, hiszen alapesetben ahhoz szokunk, hogy este 9-10 körül filmet nézünk vagy más módon kikapcsolódunk, nem pedig a klaviatúrát püföljük. Ám ha napközben részünk volt valamilyen feltöltő programban, jó eséllyel este szellemileg frissek leszünk még a munkához. Annak tudata pedig, hogy a munkánkból finanszírozzuk az utazó életmód fenntartását, valószínűleg elég motivációt szolgáltat majd mind a korai keléshez, mind a késői munkához.

üzlet utazás, thaiföld
Photo by Sara Dubler on Unsplash

 

3. Dolgozz intenzíven!

Ha dolgoztál már irodai környezetben, tedd a szívedre a kezed, és válaszolj őszintén: a napi nyolcórás munkaidőből mennyi volt az érdemi munkavégzés? Hat óra? A realistább cégek azokat a munkatársaikat, akik a nyolcból hat órát dolgoznak, már bónuszokkal jutalmazzák… S mivel telik a maradék két (három…) óra? Kávézással, facebookozással és irodai csevejjel? (Ez utóbbinak bizonyos szempontból megvan egyébként a haszna.)

Digitális nomádként két-három órával felduzzasztani a napi munkaidőnket, mert mondjuk túl sok kávészünetet tartunk közben vagy nem tudunk lejönni a hírportálokról – időpocsékolás. Ha szeretnéd, hogy jusson időd izgalmas programokra is, akkor teljes erőbedobással és minél hatékonyabban végezd a munkádat!

Amikor dolgozol, ne lesd közben fél szemmel a közösségi oldalakat (ha csak nincs szükséged erre a munkádhoz), ne chatelj, ne olvass híreket. Fókuszálj a munkádra! Meg fogsz lepődni, hogy 5-6 óra alatt magas minőségben elvégezhető az, amit korábban 8 órára nyújtottál el.

 

4. Egyeztesd okosan az időbeosztásodat a munkatársaiddal!

Jellemzően a digitális nomád sem magányos farkas. Vannak ügyfeleink, megbízóink, munkatársaink, akikkel szinkronban kell lennünk, kommunikálnunk kell, akár együtt végezni a feladatokat.

Annak érdekében, hogy a kecske is jóllakjék, és a káposzta is megmaradjon, a többiek szempontjait is figyelembe véve, mégis asszertíven és határozottan kommunikáld, hogy mikor tudsz elérhető lenni, és mikor nem, illetve adott esetben mennyi idő telhet el, mire reagálsz egy e-mailre.

Ha magas színvonalon és megbízhatóan dolgozol, akkor egy kis alkalmazkodás bele fog férni a kollégák és az ügyfelek részéről is.

 

Összefoglalva: ez nem nyaralás, hanem életforma

A digitális nomád életforma nem egyenlő a nyaralással. Míg egy vakáció során napi 8-10 órán keresztül programokon veszünk részt, és egy-két hétbe sűrítjük egy hely felfedezését, addig digitális nomádként inkább félnapos programokat tudunk szervezni magunknak, és hosszabb idő (akár 1-2-3 hét is) eltelhet, mire egy helyszínen mindenhova ellátogatunk, ahova el szeretnénk. Lassabb tempóban haladunk és fogadjuk be az életünkbe az új élményeket. A több héten-hónapon át elnyúló utazás így válik életformává.

kapcsolódó cikkek:

 

Cover Photo by Austin Distel on Unsplash