Top 5 kapcsolatépítő kérdés, amivel új embereket ismerhetsz meg. A vállalkozói és szabadúszói világban nagy hangsúlyt kapnak a kapcsolatok. Hol máshol építhetnénk a kapcsolati hálónkat, mint különböző rendezvényeken, meetupokon és konferenciákon, amire már online is lehetőségünk nyílik? Ha még kezdők vagyunk a vállalkozás terén, az ilyen eseményeken való beszélgetések és kapcsolódások aranyat érnek, hiszen ki tudja, mikor alakulnak át ismeretségből barátságba, netán partneri viszonyba. S van egy jó hírünk: a tudatos kapcsolatépítés tanulható és gyakorolható.

Egy kezdő vállalkozó rendszerint még nagyon kevés embert ismer. Ezért is szuper dolog, ha kezdőként a komfortzónánkból kilépve ellátogatunk olyan eseményekre (a mostani helyzetben tegyük ezt ONLINE), ahol tudjuk, hogy hasonló érdeklődési körű emberekkel találkozhatunk. A közös érdeklődési kör és a megfelelő helyszín, alkalom biztos alap ahhoz, hogy értékes kapcsolatokra leljünk.

Legyél te az, aki megteszi az első lépést!

Amíg azonban nem alakult ki a kapcsolatépítési rutinunk, az ilyesmi nagy próbatételnek tűnhet. Ugye neked is ismerős az a helyzet, amikor egy workshopon vagy meetupon teljesen idegen emberek vesznek körül, nem tudod, hogy kihez szólj, és egyedül ácsorogsz arra várva, hogy valaki odalépjen hozzád?

Mi lenne, ha most megfordítanánk a helyzetet, és Te lennél az, aki virtuálisan odalép egy teljesen idegen emberhez? Ráadásul, ha ezt egy kicsit másképp akarod csinálni, mint általában a többiek, akkor ne a szokásos „Hogy vagy?”, „Mivel foglalkozol?” kérdéseket tedd fel. Helyettük válogass az alábbiakból, melyekkel még inspirálóbb beszélgetésekbe bonyolódhatsz! Sőt, a kapcsolataidat is mélyebb szintekre terelheted, és talán még új barátokat is szerezhetsz.

kapcsolatépítés online
Az online kapcsolatépítés kellékei: laptop, telefon, headset.

Jöjjenek a legjobb kérdések, melyekkel a kapcsolatépítés biztosan sikeres lesz!

 

1. Mi az, ami éppen lázba hoz, amiért jelenleg lelkesedsz?

Lehet ez egy következő utazás, egy új projekt, egy könyv, amit olvasunk, a következő edzés, vagy egy elért eredmény, amire büszkék vagyunk. Az emberek többsége szívesen mesél ezekről a dolgokról. Érdeklődd meg, mi a lelkesedés legfontosabb forrása mostanság a beszélgetőpartnerednél, és te se habozz ugyanezt megosztani – a végén akár utazási tippeket vagy új könyvötleteket is szerezhetsz.

2. Mi az, amire nagyon vársz?

Ha szeretnéd növelni annak esélyét, hogy pozitív választ kapsz, akkor ennél a kérdésnél jobbat szinte fel sem tehetsz. Mindenki vár valamire, mindenkit izgat egy régóta tervezett jövőbeni dolog elérése vagy bekövetkezése. Elérni kívánt személyes vagy szakmai célok, egy lefoglalt repülőút Brazíliába, esetleg egy sportverseny – a jövő mindenki számára tartogat valamit, és a legtöbben szívesen megosztják másokkal, milyen pozitív dolgok várományosai éppen.

3. Mi a legjobb dolog, ami ebben az évben történt veled?

Bár hasonló az előző kérdéshez, mégis kicsit annak fordítottja, hiszen itt most valamilyen múltbeli esemény áll a fókuszban. Ezzel a kérdéssel nem csak nosztalgikus hangulatba hozhatod a beszélgetőtársadat, de még akár segíthetsz is neki átgondolni az elmúlt időszakot.

4. Mi az, amit puszta élvezetből csinálsz?

Sokkal izgalmasabb ezzel a megfogalmazással feltenni a „Mit csinálsz a szabadidődben?” kérdést. Mindenkinek van valamilyen szenvedélye, vagy legalábbis valami olyan dolog az életében, amit szeretettel és élvezettel csinál, és ami közben kikapcsolódhat. Derítsd ki a beszélgetőpartnerednél, hogy az ő számára mi ez!

5. Ki a szuperhősöd?

Szuperhősök, példaképek, színészek, mesefigurák, igazából bárki, akire valamiért felnéz az ember. Mondd el, hogy miért pont ő, mik azok az értékek vagy tettek, amelyek miatt megfogott az adott személy. Így olyan dolgokba is beavathatod a másik felet, amit nem biztos, hogy első találkozáskor azonnal megtudna rólad. S természetesen te is megkérdezheted tőle ugyanezt.

 

+1 Mi a legfontosabb, amit mindenképpen tudnom kell rólad?

A fentiek közül talán erre a kérdésre a legnehezebb válaszolni, hiszen annyi minden van, amit egy ember megosztana magáról másokkal. Ez a kérdés pedig pont arra kér, hogy válasszunk egyet a sok közül. Nonszensznek tűnhet, de ha Neked, mint kérdezőnek már van egy válaszod, akkor ne félj kezdeményezni és elárulni azt. A nyitottságod inspirálja majd a beszélgetőpartneredet is.

Tipp: neked is legyen egy válaszod minden kérdésre, amit felteszel, és akár legyél te az első, aki válaszol rájuk! Ebből már elindulhat egy beszélgetés, és a partnered is szívesebben fogja elárulni magáról ugyanezeket a dolgokat.

És hol máshol próbálhatnád most ezeket ki, mint az online meetup-okon és előadásokon. Ha a Facebook-on rákattintasz az Események gombra, máris rengeteg olyan online meetup-ot és rendezvényt találsz, ahol kapcsolódhatsz és ismerkedhetsz.

Forrás: Forbes

Tetszett a cikk? Örülünk neki, ha dobsz egy lájkot és megosztod ismerőseiddel! Ha pedig további hasznos tartalmakat keresel digitális nomád, produktivitás vagy vállalkozás témában, ne hagyd ki a többi cikkünket se!

 

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> Facebook, Instagram, YouTube

 

Melyek a legjobb kapcsolatépítés témájú könyvek?

Mark Sanborn: A Fred faktor

Noah Goldstein – Steve Martin – Robert Cialdini: Igen!

Dale Carnegie: Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket – Sikerkalauz 1.

Larry King: Hogyan beszélj lenyűgözően bárkivel bárhol bármikor?