5+1 dolog, amivel légy körültekintő a vállalkozás indítás során.

Az önmegvalósítás csúcsaként értelmezhetjük azt, ha valaki abból él, amit végtelenül szeret csinálni. Egy álomból vállalkozást építeni nem könnyű, de nem is lehetetlen! Azt azonban már kevesen vallják be, hogy mennyi küzdelem és újrakezdés rejlik egy-egy megvalósult szerelemprojekt mögött. Az alábbiakban következzen 5+1 hasznos tudnivaló, amivel ha már a legelején tisztában vagy, rengeteg fejfájást, sőt akár kríziseket is megspórolhatsz magadnak.

Jómagam a nulláról építettem fel a vállalkozásomat kreatív szakemberként, szinte a semmiből. Kizárólag a saját tudásomra, egy megnyert pályázatra és az azt megelőző években gyűjtött tapasztalataimra alapoztam. Az, hogy mindössze ennyivel fejest ugrottam a vállalkozói létbe, így utólag nézve elég nagy merészség volt tőlem. Szerencsére a bátorsággal sohasem volt problémám, de a fentieken túl nyilvánvalóan szükségem lett volna még egy sokkal alaposabban kidolgozott tervre. (Alapvetően nagyon tervezős típus vagyok, igaz, egy vállalkozás létrehozásához nem elég pár Excel táblázat és néhány post-it.)

Habár rengeteget olvasok és informálódom – amit neked is jó szívvel javaslok –, hiányzott egy-két olyan tudásmorzsa, amit végül csak a tapasztalat adott meg számomra, amikor már élesben vittem a vállalkozást. A hibákból természetesen tanultam, amit pedig tudok, azt megosztom másokkal is, hogy könnyebben elkerülhessék ezeket a buktatókat.

Ha ezeket a tudnivalókat figyelmen kívül hagyod, az akár alá is áshatja a vállalkozásodat!

 

1. Kezdetben érdemes lehet főállás mellett elindítani a vállalkozásodat.

Így már az elején elképesztő mennyiségű tapasztalatra tehetsz szert, ráadásul kevesebb az adó és kevesebb a bizonytalanság a megélhetési költségek miatt. Fontos, hogy már a legelején számolj azzal, hogy ez a vállalkozási forma megfelelő időbeosztást igényel, valószínűleg egy idő után túlnő majd rajtad, és híján leszel a szabadidőnek, amíg egymás mellett vagy alkalmazott és vállalkozó is.

Vállalkozás inditás most
Photo by Jessica Lewis on Unsplash

 

2. Nagyon alaposan nézz utána, hogy mennyi költséged merülhet fel a vállalkozás elindításakor!

Számtalan olyan kiadás van az alapítás során, amire talán nem számítasz. Én szabadúszóként dolgozom, hagyományos értelemben vett, kézzel fogható terméket nem állítok elő, mégis szinte sokkolt, hogy csak úgy repkednek a forintok… A kezdeti költségek nagysága nyilvánvalóan függ a vállalkozásod és az általad végzett tevékenység típusától, de vannak alapvető költségek a bejegyzéskor: a könyvelő díja, amiért egyáltalán elkezdi veled a munkát; iparűzési adó és iparkamarai díj, adminisztrációs költségek, a posta díja stb. Ezek apróságoknak tűnnek, mégis sok kicsi sokra mehet, és jó páran egyáltalán nem kalkulálják bele a terveikbe ezeket az összegeket.

 

3. Már a vállalkozás megalapítása ELŐTT célszerű legalább 6 havi megélhetési költséggel rendelkezned.

Ez alapvetés. A vállalkozásodba kezdetben nagyon sok időt, pénzt és energiát szükséges befektetned. Ha tudod, hogy van annyi megtakarításod, amennyiből pár hónapig viszonylag kényelmesen meg tudsz élni, akkor az óriási energiákat tud felszabadítani. Nem kell görcsösen agyalnod azon, hogy miből fogod fizetni a számláidat, ezért sokkal hatékonyabban és céltudatosabban tudod a munkádat elvégezni. Ráadásul a vásárlóid/ügyfeleid megérzik, ha a pánikolás határozza meg a működésedet. Talán azt nem tudják, hogy amiatt aggódsz, hogy miből tartod el magadat és a családodat, de a feszültség észlelhető lesz.

 

4. Legyen konkrét pénzügyi terved a vállalkozásodra vonatkozóan!

Ezen belül két alapszabály: 1. a bevétel soha nem egyenlő a haszonnal; és 2. kezeld külön a saját pénzedet és a vállalkozásod pénzét! Főleg az egyéni vállalkozóknál lehet óriási bukási lehetőség, ha összekeverik a szezont a fazonnal. Legyen egy megélhetési limited, amit minden hónapban kivehetsz a bevételből, a többi pedig maradjon a céges számládon. Számtalan költség felmerülhet ugyanis a későbbiekben, amit tudnod kell finanszírozni. Ha a teljes bevételt elköltöd, azt gondolván, hogy ez olyan, mint amikor fizetést kapsz, akkor lehet, hogy épp a vállalkozásod működtetési költségeire nem lesz meg a fedezet.

Vállalkozás indítás, pénzügyi tervezés

 

5. A munka magától nem sétál be az ajtón, ezért minden egyes nap el kell adnod magad!

Nagyon sokan azt hiszik, hogy aki vállalkozó, annak minden fenékig tejfel, mert a pénz szinte önmagától vándorol a bankszámlájukra. Talán vannak olyan szerencsések, akiknél ez így megy, de valljuk be őszintén, a nagy többségnek jócskán meg kell dolgoznia a bevételéért. Kezdetben neked kell felhajtanod a munkát, senki sem fogja megtenni ezt helyetted. Később, amikor már neved lesz a szakmádban, természetesen hozzád is becsöngethetnek az ügyfelek/vásárlók – de addig igenis neked kell a kezedbe venned az irányítást!

 

+ 1 Engedd el a görcsösséget!

Aki életében először vállalkozik, az kezdetben mindent tökéletesen akar csinálni. Fél, hogy végleges hibát vét, hogy nem tudja megfelelően kiszolgálni a vevőit, vagy egyszerűen tönkremegy… Nagyon sok vállalkozó képtelen elaludni éjszaka, mert alvás helyett folyamatosan azon rágódik, mi legyen a következő lépés. Azzal nincsen probléma, ha tervezel és szervezel – a gond akkor kezdődik, ha a munkádra rámegy az egész életed. Találd meg a megfelelő egyensúlyt a bátorság és spontaneitás, illetve a tervezés között, s minden rendben lesz!

Szerző: Szebellédi Kitti, https://egynapmodszer.hu/

 

boritókép: Benjamin DaviesUnsplash