Az első TED (Technology, Entertainment, Design) konferencia 1984-ben zajlott le és bár egyszeri eseménynek szánták, azóta globális méretűre növekedett. Ahogyan a szlogen is mutatja „ideas worth spreading”, azaz gondolatok, melyeket érdemes terjeszteni, a szervezők fő célja a szórakoztató, de mégis inspiráló előadások létrehozása és minél szélesebb körbe történő eljuttatása. Ma már online elérhető minden TED előadás, és attól sem kell tartani, ha valaki nem tud angolul, hiszen a legtöbb videó már magyar felirattal is elérhető.

Az alábbiakban 5 igazán inspiráló előadást összegyűjtve bíztatunk mindenkit arra, hogy szánjon napi 20 percet egy-egy ilyen videó megtekintésére. Mert motiválnak, mert inspirálnak és mert tanítanak. Az élet minden területén.

SIMON SINEK – KEZDD A MIÉRTTEL!

Simon Sinek előadásában górcső alá veszi, hogy mi is az a plusz, amitől egyes emberek, vállalatok sikeresebbek lesznek, mint mások. A lépéseik ugyanazok, csak az irány ellentétes. Ezáltal pedig, aki rossz irányból közelíti meg a célját, szinte biztosan bukásra van ítélve. De mégis mi a titok?

„Az emberek nem azt veszik meg, amit csinálsz, azért veszik meg, amiért csinálod.”

Elgondolkodtató mondatát alátámasztva azt is sorra veszi, hogy például a Wright fivérek vagy épp az Apple miért is lettek sokkal sikeresebbek versenytársaiknál, holott a feltételeik messze nem kecsegtettek kitörő eredményekkel. Kellett a hitük, kellett, hogy tudják, ők miért csinálják, nekik mit jelent az az eszme, tárgy, amit képviselnek. És kellettek azok a követők, akik az elsők akartak lenni, befolyást gyakorolva a tömegekre. Az a kis hányada az emberiségnek, akiket, ha Te is elérsz a vállalkozásoddal, elérsz mindenki mást is.

 

https://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action/transcript?referrer=playlist-the_most_popular_talks_of_all#t-799965

 

RIC ELIAS – 3 DOLOG, AMIT MEGTANULTAM, AMIKOR LEZUHANT A GÉPEM

Ric Elias TED előadása ugyan csak pár perces, mégis fontos mondanivalóval rendelkezik. Te mit tennél, ha a repülőgép, amin ülsz zuhanásba kezdene és lehet, hogy azok lennének életed utolsó pillanatai? Mi jutna eszedbe? És mihez kezdenél az eséllyel, miután mindezt túlélted?

 

https://www.ted.com/talks/ric_elias_3_things_i_learned_while_my_plane_crashed#t-269112

 

DAN PINK – AZ IGAZI MOTIVÁCIÓ

Ha motiválni akarod az embereid, fizess nekik többet! Hányszor, de hányszor hallani ezt válaszul, amikor a munkavállalói motiválatlanság felüti a fejét egy cégnél és ez az eredményekben is testet ölt. És mennyire rossz úton jár az, aki szerint ez lenne a megoldás a vállalat újra-felvirágoztatására. Hogy miért? Dan Pink az alábbi TED előadás során ezzel a kérdéssel foglalkozik. Elmondja, hogy bár valóban vannak olyan esetek, amikor segít a jutalom, ugyanakkor sok esetben egyszerűen zsákutca. Hiszen a motivációt nem lehet külső tényezők alapján se meg-, se visszaszerezni. Ha nem tekintünk érdeklődve egy adott feladatra, ha nem érezzük, hogy számít, amit csinálunk, hogy egy fontos dolog részesei vagyunk, ha nincs meg bennünk a belső motiváció, nincs az a pénzmennyiség, ami ezen segíteni tudna.

Ezzel szemben, ha a munkakapcsolat bizalomra alapszik és a vezetők nem félnek hagyni, hogy munkavállalóik önállóságának is teret engedjenek, a siker megkérdőjelezhetetlen. Dan érdekes példáin keresztül mutatja be közönségének, hogy mi is a jövő sikereinek kulcsa, és elmagyarázza, miért nem helytálló már a 21. században a jutalmazás-büntetés kettőse.

 

https://www.ted.com/talks/dan_pink_the_puzzle_of_motivation/transcript?referrer=playlist-the_most_popular_talks_of_all&language=en#t-746969

 

STEFAN SAGMEISTER – SZABADSÁGRA MENTEM! – EGY ÉVRE…

Még, ha szenvedéllyel is végezzük a munkákat, ha vállalkozásunk olyan számunkra, mintha a gyermekünk lenne, akkor is szükségünk van olykor némi szünetre. Stefan Sagmeister ezt különös módon értelmezi. Minden 7. évben egy év szabadságra megy – a cégével együtt.

Ez alatt az idő alatt pedig nem csupán feltöltődik, hanem meg is újul. Ami az üzletének, az ötleteinek is jót tesz. A videóban bemutatott projektjei jól tükrözik, mennyire fontos, hogy időről időre megengedjük magunknak, hogy azt csináljuk, amihez csak kedvünk van. Elismeri, az első ilyen éve katasztrófálisra sikeredett, ugyanakkor mégis előre vitte és sokat köszönhet ennek az időszaknak. Stefan igazi művészlélek, aki még az őt üldöző kutyákból is inspirációt merített. Hogy mégis hogyan? Nézd meg a videót!

 

https://www.ted.com/talks/stefan_sagmeister_the_power_of_time_off#t-239877

 

BRENÉ BROWN – A SEBEZHETŐSÉG EREJE

Brené Brown sok humorral, de mégis mély tartalommal átszőtt gondolatai nem véletlenül népszerűek világszerte. Szociális munkás, kutatóként (igen, elsőre furcsa párosítás lehet, de nem véletlen, miért foglalkozik most azzal, amivel) főleg az emberi kapcsolatokra, érzésekre fókuszál, ahogyan ezen a TED előadáson is teszi. Vallja, hogy a „kapcsolat az, ami értelmet és jelentést ad az életünknek”. És még, ha nem is mondjuk ki, félünk attól, hogy ezek a kapcsolatok véget érnek – mégpedig miattunk.

A szégyen érzése amiatt, hogy „nem vagyok elég jók”, valamint a felismerés, hogy bizony sebezhetőek vagyunk mind arra késztetnek, hogy ezeket a „hibáinkat” elrejtsük. Pedig épp az elfogadásukban rejlik a megoldás. Brené elmeséli a kutatása során szerzett tapasztalatait, megtudjuk, mi okozott számára összeomlást és kiderül az is, hogy hogyan tudunk eljutni önmagunk elfogadásáig.

 

https://www.ted.com/talks/brene_brown_the_power_of_vulnerability?referrer=playlist-the_most_popular_talks_of_all#t-1195167

Még több TED előadás » https://www.ted.com/