Túl sok a napi teendőd? Tele van az asztalod kisebb-nagyobb papírcetlikkel, amikre az aznapi vagy a következő heti, netán havi feladatokat és terveket írtad? A papírhalmaz azonban rendezetlen, és emiatt nem látod át, melyik feladatot mikorra kell elvégezned?

Biztos vagyok benne, hogy Te is érezted már magadat hasonló cipőben…

A fenti látvány bizony nemhogy segítené a produktivitást, de nagymértékben rombolja! A rendszerezetlenség, a körülöttünk és a fejünkben lévő rendetlenség csak zavarodottá tesz bennünket.

Nyugalom! A helyzet nem reménytelen. Mindössze arra van szükséged, hogy szétnézz kicsit a világban és inspirálódj, milyen megoldásokat tudsz bevezetni a mindennapjaidba.

A hasonló helyzetek elkerülésére többféle módszer létezik, például online és offline táblázatok vagy egy klasszikus határidőnapló vezetése. Ezek azonban előre meghatározott formában vezetnek végig az éven, kevés bennük a hely, sokszor nincs lehetőség plusz gondolatok és ötletek beillesztésére.

Létezik azonban egy, a fentieknél sokkal

kreatívabb, hatékonyabb és egyszerűbb megoldás: a bullet journal módszere!

Mi is a bullet journal?

A bullet journal (röviden BuJo) egy teljesen magadhoz igazítható naplózási és rendszerezési módszer, amelynek csak a kreativitásod szab határt. Egy olyan tervező, amely segít a fejedben és a körülötted lévő káoszt rendszerbe helyezni, hogy minden napod produktívan telhessen el, segítve Téged a személyes és a karriercéljaid elérésében.

Ryder Carroll designer, a módszer kitalálója szerint a bullet journal a produktivitás egy olyan új megközelítése, amellyel „követheted a múltat, rendszerezheted a jelent és tervezheted a jövőt”.

Carroll több éven keresztül tesztelt számtalan online és offline eszközt, illetve megoldást a produktivitás növelésére. Határidőnaplók, táblázatok, füzetek kipróbálása után kifejlesztette saját módszerét, mellyel kreatív módon hosszú időn keresztül tud hatékonyan és fókuszáltan dolgozni a céljain.

Mindezt hogyan? Az úgynevezett rapid logging, vagyis gyors jegyzetelés segítségével. A BuJo-ban nem a hosszú, szépen megfogalmazott mondatok szerkesztése a lényeg, hanem az információk gyors, rövid és egyértelmű papírra vetése. Így válik átláthatóvá és megfoghatóvá az a sok-sok feladat, ötlet és terv, ami a fejedben kavarog.

A Bullet Journal Előnyei:

  • tervezhetővé teszi a napot, a hónapot, sőt az egész évet
  • növeli a produktivitást
  • segít elérni céljaidat
  • egy helyen kezelhetsz mindent, ami fontos
  • a szimbólumok, jelek és rajzok segítenek könnyebben eligazodni a teendők között
  • szokásokat alakíthatsz ki
  • időt spórolhatsz vele
Bullet Journal füzet

A bullet journal felépítése

Szerencsére Carroll már hosszan tesztelte előttünk a módszert, így nem kell minden tartalmi elemet magunktól kitalálni. Másrészt a határtalan kreativitásnak is kell valamiből táplálkoznia, ezért ebben az esetben is előre meghatározott pontok alapján építhetjük fel saját naplónkat. Ezek a pontok segítenek az indulásban és a további ötletek felszínre csalogatásában.

Amit tehát minden bullet journalnak tartalmaznia kell:

Index: hasonlóan a könyvek tartalomjegyzékéhez, az index is a napló elején helyezkedik el. Tartalmazza az oldalszám szerinti fontosabb részeket és a különböző szimbólumok (pontok, csillagok, gondolatjelek stb.) jelentését.

Future Log: jövőtervező, melybe beírhatod a születésnapokat, fontosabb eseményeket, utazásokat és célokat. Carroll megfogalmazásában: „olyan, mint egy időgép”.

Monthly Log: itt kap helyet minden olyan feladat, amelyet az adott hónapban szeretnél elvégezni. Ám nem csak a feladatokat, hanem például pénzügyeidet, bevásárlólistádat, elolvasni kívánt könyveket is beleírhatsz. A lényeg, hogy az adott hónapra vonatkoztasd őket.

Daily Log: szerepelnek benne a napi teendők, feladatok, jegyzetek és események munkával vagy magánélettel kapcsolatban.

Főbb szimbólumok:

• : feladatok, amiket el kell végezni

– : jegyzetek, amiket nem szabad elfelejteni

O: események

A fenti tartalmi elemekre tekinthetsz úgy, mint egy hasznos alapra, amit aztán saját ízlésedre formálhatsz. Tedd bele, vedd ki, variáld őket, és hozd ki belőlük a maximumot!

Amire szükséged lesz

Egy igazán jó bullet journal lapjai ponthálósak, esetleg teljesen simák, hogy a kreatív gondolatok, minták és rajzok sokkal egyszerűbben ölthessenek formát. Ehhez csupán egy tollra és egy füzetre van szükséged, a többi pedig jön majd magától.

Az alap kellékek (toll és füzet) mellett természetesen rengeteg más kiegészítőt is használhatsz. Színes tollak, filcek, ragasztók, dekorációs elemek, valójában bármi, ami Neked tetszik, bekerülhet a repertoárba. Ám az is teljesen rendben van, ha egy fekete-fehér, minimál stílusú naplót vezetsz. Ez száz százalékban rajtad múlik.

Nem az a lényeg, hogy a saját BuJo-d hogy néz ki, hanem az, hogy mennyire segít Téged a napi, heti, havi és éves terveid hatékony és időszerű elérésében.

Jön az adventi időszak, ami pont kapóra jön ahhoz, hogy kialakítsd a saját naplódat! És ne feledd:

a szabály az, hogy nincs szabály!

írta: Flóra, DLX MEDIA