November végére már szinte az összes karácsonyi vásár megnyitotta kapuit. Ez pedig igazán jó alkalmat nyújt arra, hogy egy kicsit megálljunk az év végi rohanásban és akár pár napra, akár csak néhány órára átéljük a karácsony és az advent szellemét. A következőkben olyan európai úticélokat ajánlunk, amelyeket az adventi vásárok mellett a város szépségei miatt is megéri meglátogatni. Családdal, barátokkal, de akár még egyedül is merjünk megszökni kicsit!

Bécsi Adventi Vásár

Osztrák szomszédaink évek óta híresek karácsonyi vásáraikról és ez nem véletlen. A Városháza téren található Christkindlmarkt feldíszített fákkal, a faházakból áradó puncs és fahéj illatával olyan hangulatot varázsol körénk, amitől azonnal átszellemülünk. Emellett érdemes a Schönbrunni kastélyhoz is kitérőt tenni, ahol a nosztalgia játékokat, különleges díszeket és még a hamisítatlan császármorzsát is beszerezhetjük. Igazi időutazás!

Időtartam: 2019. november 25 – december 26.

 

Prága

Szintén pár órás autóútra található a cseh főváros, amit azonban ma már repülővel is könnyen megközelíthetünk. Prága különleges épületei, a Károly-híd, a várhoz vezető „aranyút” már önmagában is megér egy hétvégi kiruccanást, azonban karácsonyi fények és az óvárosi vásár családias hangulata egy igazán különleges atmoszférát teremt.

Időtartam: 2019. november 30 – 2020. január 6.

 

Poznan

Érthetetlen okokból nem tartozik a legismertebb úticélok közé Poznan, pedig nem csak csodaszép belvárosa és a Főtéren található téli mesevilága vonzza a turistákat, hanem a Jégfesztivál különleges jégszobor versenye is, amitől a gyerekek mellett a felnőttek szája is tátva marad. Repülővel másfél óra alatt ott is lehetünk.

Időtartam: 2019. november 16 – december 21. (a Jégfesztivál idén december 7-8.)

 

Koppenhága

A szintén 90 perc alatt elérhető dán főváros több pontján is adventi vásárokba futhatunk. A kézműves portékák mellett különböző nemzetek ételeit, de igazi dán fogásokat is kipróbálhatunk. A Nyhavn színes házai és az ott horgonyzó hajók a karácsonyi fényekkel egy egészen egyedi hangulatot teremtenek. Ezen kívül pedig, ha igazi téli mesevilágot szeretnénk látni, mindenképp menjünk el a Tivoli vidámparkba, ahol extrém hinták várnak és a feldíszített épületek mellett több, mint 100 karácsonyfában gyönyörködhetünk.

Időtartam: 2019. november 15 – december 22. (Tivoli karácsonyi mesevilág 2020. január 6-ig)

Adventi vásár koppenhága

 

Edinburgh

Skócia vadregényes tájai mellett Edinburgh egy olyan kincsesdoboz, ahol mindenki megtalálja, amit keres – sőt még azt is, amit nem. A gótikus hangulatú épületek és az angolszász stílusjegyek egyedisége, a Royal Mile vagy épp az Arthur’s Seat már önmagában is egész évben vonzza a turistákat. Karácsonykor pedig a feldíszített The Dome étterem kihagyhatatlan látványosság, valamint a Princes Street Gardenben helyet foglaló adventi vásár a fényeivel, hintáival és illataival késztet arra, hogy egyszerűen csak hagyjuk magunkat elvarázsolni a város által.

Időtartam: 2019. november 16 – 2020. január 4.

 

Budapesti Adventi Vásárok

Természetesen nem maradhat ki a mi csodaszép fővárosunk és annak két legnagyobb és egyben leghíresebb karácsonyi vására sem. A Vörösmarty téren megújult kép fogad minket, hiszen a tér teljes átalakításon esett át, azonban ez csak emeli a vásár színvonalát. Már kis beülős kunyhókban is élvezhetjük a forralt bor vagy a különböző ínycsiklandozó ételek ízét, emellett pedig hangulatos koncerteket is hallgathatunk. A European Best Destinations Best Christmas Market listájának idei 2. helyezettje, azaz a Bazilikánál található adventi vásárunk pedig méltán érdemli ki ezt a címet. A Szent István téren korcsolyázási lehetőség és minden este fényjáték várja a látogatókat a különböző hungarikumok mellett.

Időtartam: Vörösmarty tér: 2019. november 8 – 2020. január 1.

Adventi ünnep a Bazilikánál: 2019. november 22 – 2020. január 1.

Bázel

A tradicionális svájci hangulatot idéző város két legnagyobb terén, a Barfüsserplatzon és a Münsterplatzon, azaz a város központjában várja az adventező turistákat. A fényárban úszó épületek és utcácskák, valamint az adventi vásárok rusztikus fabódéi azt a fajta egyedi hangulatot árasztják, ami által biztosan átjár minket az egyszerű öröm érzése.

Időtartam: 2019. november 28 – december 23.

 

Tallinn

Végül, de nem utolsó sorban következzék a 2019-es év European Best Destinations Best Christmas Market cím nyertese. Az észt főváros középkori hangulatot idéző építményei és az adventi vásárban is kapható tradicionális ételei különleges élményt nyújtanak, a gyerekek számára pedig külön élmény lehet, hogy még a Mikulással is találkozhatnak a vásárban felállított kunyhójában.

Időtartam: 2019. november 15 – 2020. január 7.

Adventi Vásár Firenze

 

Persze a felsoroltak mellett még megannyi városba vehetjük az irányt, legyen szó akár Rómáról, Nürnburgról vagy épp Strasbourgról. De Zágráb, Firenze és Colmar sem okoz csalódást, ebben biztosak lehetünk.