A távcsövek széles választékával találkozhatunk a piacon. Igen sokféle típus van jelen, vannak csillagászati távcsövek, éjjellátó távcsövek, keresőtávcsövek, binokulárok stb. Minden távcső, típusától függetlenül, arra szolgál, hogy felnagyítsa a szemlélt objektum képét. Olyan távolságból szemlélődhetünk, amire szabad szemmel nem vagyunk képesek.

 

távcsövek, ahogy azt a nevük is mondja, a távolban lévő dolgok szemlélésére szolgálnak.

 

Milyen típusú távcsövek léteznek?

A binokulár távcsövek kétszemes betekintést tesznek lehetővé.  Ez a legnépszerűbb távcső típus. Hétköznapi elnevezése a látcső, de vadásztávcsőnek és keresőtávcsőnek is nevezik. Sokféle típusa létezik, minden árkategóriában és minden igénynek megfelelő választéka kapható. A nappali megfigyelésre alkalmas változatoktól a csillagászati, sötétben történő észlelésre alkalmas fajtákig tudunk válogatni. Azok a távcsövek, amelyek kisebb frontlencse átmérővel rendelkeznek, azok a nappali nézelődésre alkalmasak, amíg a nagyobb átmérőjű lencsével rendelkező távcsövekkel félhomályban is tudunk szemlélődni, csillagászati megfigyelésre is kitűnők. Gázzal töltött típusokat is vásárolhatunk. Ezek előnye, hogy nem párásodnak és a beázástól is védettek. Vannak speciális típusok, amelyek iránytűvel is rendelkeznek, ezeket tengerészeti és hajózási célokra alkalmazzák.

A színház- és operakedvelők körében elterjedtek az úgynevezett színházi távcsövek. Ezek igen vonzó és elegáns megjelenéssel rendelkeznek.  Nagyobb színházakban, operatermekben gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy túl messze van a színpad, és a részleteket nem tudjuk megfigyelni. Egy ilyen távcső közelebb hozza a látóteret, így jobban élvezhetjük az előadást. Hölgyek számára nőies megjelenésű, kecses darabokat tudunk vásárolni.

A keresőtávcsövek olyan binokuláris távcsövek, amelyeket a vadászok, vadőrök, mezőőrök használnak. Ezek kis nagyítással rendelkeznek, de nagy látómezővel, így tökéletesen megfelnek a vadak nappali és szürkületi megfigyelésére.

A csillagászati távcsöveket, a többi típushoz képest, nagyobb súly és méret jellemzi. Állvánnyal együtt használható, ami súlyát még inkább növeli. Ezzel a távcsőfajtával a Naprendszer égitestjeit és a világűr objektumait szemlélhetjük. Az eszköz teljesítményét, az egyéb paraméterek mellett, a lencse vagy a tükör nagysága határozza meg. Vannak olyan távcsövek is, amelyekkel nappali fényviszonyok mellett is szemlélődhetünk.

A monokulár egy egyszemes, kis méretű, könnyen hordozható, könnyű távcső. Előnye, a többi távcsőhöz képest, hogy bárhová könnyen magunkkal vihetjük, és szükség szerint egyszerűen elő is vehetjük. Nappali megfigyelésre szolgál, túrázáshoz és természetjáráshoz. A kisebb darabok a nadrág-vagy kabátzsebben is elférnek. Vásárolhatunk ütés-és vízálló típusokat is.

A spektív egy olyan távcső típus, amely szintén egyszemes szemlélődésre alkalmas. A monokulártól eltérően, a spektívnek változtatni tudunk a nagyításán, és ez akár a 60 szoros nagyítást is elérheti. Nappali megfigyelésre szolgál, természetfigyelésre, madarak megfigyelésére, valamint vadbírálatra is szokás használni. Mivel nagyítása nagy, és csak egy szemmel nézelődünk vele, a nagy nagyítás miatt érdemes állvánnyal használni, mert esély van rá, hogy kézben tartva beremeghet a kép.

Léteznek éjjellátó távcsövek is, ezek a lencsék által begyűjtött fényt, például a csillagok fényét, felerősítik, és éjjellátást tesznek lehetővé. Az eszköz az infravörös tartományban képes fénykibocsátásra, így teljes sötétségeben megvilágítja a szemlélt tájat.