A női bakancsokat elsősorban az örök lázadóknak és örökmozgóknak találták ki, viszont egy téli csizmára mindenkinek érdemes beruházni, aki a kontinentális éghajlaton él. Városi és hegyi sétákhoz egyaránt ajánlott strapabíró női bakancsot vagy bokacsizmát beszerezni, hiszen a téli hidegben senki nem akarna őszi félcipőben dideregni az utcán egy romantikus esti séta alkalmával – hogy egy hangulatos, havas tájakat bebarangoló kirándulásnak a védtelen bokánkat és fázós lábfejünket illető hatásairól ne is beszéljünk.

 

Nincs is jobb annál, mint amikor vastag, melengető bélés ölel körül odalent a fogvacogtató időjárásban – jöhet fagy vagy nedvesség, akár több centis hótakaró, egy női bakancs vagy téli csizma megbízható védelmet biztosít, és nem utolsósorban öltöztet is! Nézzük, mire érdemes figyelni ezeknek a hideg időre kitalált lábbeliknek a vásárlásakor.

Szexi vagy praktikus női bakancsok? Netán mindkettő?

A kényelmesség híveinek érdemes a Skechers márka termékei közt nézelődniük, az amerikai sportcipőmárka sportoláshoz és mindennapi viseletként is hordható lábbelijeinek ugyanis hatalmas kínálatából böngészhetünk az interneten. Túrázáshoz kiváló választás lehet például egy vízálló nyersbőr bakancs, amelyet a műszőrme szegély nemcsak feldob, de kellemesen meleggé is tesz, így nem fogjuk az út felénél a Heves jeges című komédia jégbe fagyott főszereplőjének érezni magunkat. Nagy hasznunkra válhat ilyenkor a párnázott szárvég és a rázkódáselnyelő középtalp is, ami a Skechers modelljénél szintén megtalálható.

Homlokegyenest más stílust képviselnek, de nem kevésbé figyelemre méltók a Dr. Martens bőrbakancsai. Igazán bevállalós nőknek ajánljuk ezeket a figyelemfelkeltő darabokat, amelyek egy esti kicsapongásnak éppúgy méltó résztvevőivé avanzsálhatnak, mint egy havas tájakat bebarangoló, romantikus túrának. Egy biztos: ezek a cipők igazán különleges karaktert kölcsönöznek a stílusunknak. Egy ilyen lábbeli magára vonzza a tekinteteket, egyszerre vad és szexi, merész és – ami a lábunk kényelmét illeti – biztonságos választás. Mindemellett a kopásálló és csúszásgátló sarkak, valamint a légpárnás talpak hosszú távú, megbízható használatot ígérnek, tehát kész főnyeremény egy ilyen női bakancs – annak, aki bevállalja.

Túrázáshoz: tornacipők – OFF, női bakancsok – ON

Ha komolyabb túrákhoz keresünk lábbelit, akár a nyárra előre gondolva, a tornacipőket, félcipőket felejtsük el – hacsak nem vágyunk kifejezetten bokaficamra, bütyökre vagy fájdalmas vízhólyagokra! Ilyen programokra készülve kulcsszavaink a funkcionalitás és a stabilitás lesznek, ennek megfelelően mindenképp a komolyabb túrabakancsok közt érdemes keresgélnünk.

Itt fontos szempont a legalább középmagas szár, hogy extra bokatámaszt kapjunk, és érdemes arra is figyelni, hogy a fűzése minél hosszabb legyen (akár már-már a lábujjainktól induljon), ugyanis ez garantálja, hogy a bakancsunk igazán erős tartást és védelmet biztosítson a bokánknak. Ebben az esetben nem hátrány a kicsit merevebb (de nem nagyon merev!) talp és a robosztus felépítés, hiszen a sziklákon, köveken, gyökerek közt, súlyos hátizsákot cipelve egy ilyen tulajdonságokkal bíró cipő nyújthajta nekünk a megfelelő lépésbiztonságot.

Kényelmünk szempontjából ugyanakkor a légáteresztő tulajdonság sem jön rosszul a női túrabakancsok esetében, hiszen senki sem szeret pár lépés után patakokban izzadni. Egy ilyen női bakanccsal akár még az Alacsony-Tátrának is nekivághatunk, azonban figyelem: magashegyi túrákhoz ennél is komolyabb, valódi magashegyi bakancsra lesz szükségünk!

Ne feledjük: a komolyabb hegyi túrákra nem divatozni megyünk, és ha szeretnénk le is jönni a hegyről, akkor alaposan meg kell gondolnunk, milyen bakancsot teszünk meg a túrafelszerelésünk részének.

Melyiket válasszam?

Női bakancsok és téli csizmák terén az internetes választék jóformán végtelen. A lényeg, hogy pontosan tisztában legyünk vele, milyen célra keresünk cipőt, és érdemes leellenőrizni a hozzáadott extrákat (mint a légáteresztés, párnázottság, vízállóság vagy könnyű kialakítás) is, hiszen egy-egy ilyen apróságnak tűnő jellemző hatalmasat dobhat a kényelemérzetünkön, amikor majd a havas vagy éppen latyakos utakat tapossuk vadonatúj lábbelinkben. Ne feledjük: a női bakancsok jó esetben hosszú távú beruházást jelentenek, ezért érdemes rászánni az időt a válogatásra a széles választékot kínáló internetes áruházak oldalain.