3kérdés, amelyet Jeff Bezos feltesz, mielőtt felvesz valakit az Amazonhoz, amelyet mindenkinek figyelembe kellene vennie. Az e-kereskedelmi vállalat magas felvételi követelményei az alapítótól származnak.

  • Csodálni fogja ezt a személyt?
  • Vajon ez a személy növelné-e a belépő csoport átlagos hatékonyságát?
  • Milyen területen lehet ez a személy szupersztár?

Szeretne dolgozni az Amazon-on, vagy megismerni az alapítójának emberi erőforrásait? A társaság egyik első alkalmazottja egy 1999-es interjúban elmondta, hogy Jeff Bezos volt a felelős a jelöltek meghallgatásáért, és ennek a személynek fel kellene emelnie a következő jelentkező felvételi normáit.

Bezos menetrendje azonban egyre sűrűbbé vált vállalatának növekedésével, és természetesen már nem ő felel a vállalat humán erőforrásáért, hanem egy 1998-ban írt levelében világossá tette az Amazon-ra való felvétel magas színvonalát, és három kulcsfontosságú kérdést fogalmazott meg a pályázók felé.

Tom Popomaronis szerint a CNBC egyik cikkében, bár ezeket a kérdéseket 22 évvel ezelőtt írták, időtállóak, és mindenkinek, a toborzóknak és a jelölteknek is figyelembe kell venni őket.

Fotó: Mandel Ngan | Getty Images

Bezos felvételi értekezletein arra kérte az alkalmazottakat, hogy a döntés meghozatala előtt válaszolják meg a következő három kérdést:

1. Csodálni fogod ezt a személyt?

„Ha azokra az emberekre gondolsz, akiket életed során csodáltál, akkor valószínűleg ők azok, akiktől megtanulhatsz valamit vagy példát vehetsz. A magam részéről mindig arra törekedtem, hogy

csak olyan emberekkel dolgozzak, akiket csodálok,

és arra biztatom az itt élő embereket, hogy ugyanolyan igényesek legyenek. Az élet határozottan rövid ahhoz, hogy másképp tegyünk ”- mondja Bezos levelében.

2. Ez a személy növeli-e annak a csoportnak az átlagos hatékonyságát, amelyhez csatlakozik?

„Küzdeni akarunk az entrópia ellen. A diagramnak folyamatosan felfele kell mennie. Arra kérek most mindenkit, hogy képzeljék el öt év múlva a céget. Ekkor mindegyikünknek körül kellene néznie, és azt mondania: “Most olyan magasak a követelmények, hogy, örülök, hogy még akkor csatlakoztam!”

Ebben a részben az Amazon alapítója arra hivatkozik, hogy mindig meg kell emelniük a felvételi normákat.

Fotó: Christian Wiediger / Unsplash

3. Melyik területen lehet ez a személy szupersztár?

„Sok embernek egyedülálló képességei, érdeklődési köre és perspektívája van, amelyek gazdagítják a munkakörnyezetet mindannyiunk számára. Gyakran ez olyasmi, ami még a munkájukhoz sem kapcsolódik. A munkáltatóknak ezt figyelembe kell venniük a munkakörnyezet minőségének javítása érdekében.

Forrás: 3 Questions Jeff Bezos Asks Before Hiring Someone for Amazon That Everyone Should Consider

 

Szeretnéd a heti legjobb cikkeket e-mailen is megkapni? Iratkozz fel most:

 

Kapcsolódó: