alán, Tahogy sok minden másban, az utazás tekintetében is az első lépést a legnehezebb megtenni. Sokan évtizedekig nem mernek belevágni, majd miután léptek, már azt bánják, hogy mindezidáig halogatták ezt a pillanatot. De az élményeken túl az utazás által egy olyan transzformáción is átesünk, amire sosem gondolnánk. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mi az a 7 dolog, amit az utazás ad nekünk!

Még a gyakorlott világjárók számára is folyamatos meglepetést okozhat, ahogyan a személyiségüket formálja egy-egy utazás. A folyamatosan növekvő kalandvágy szinte természetesnek tekinthető, de vannak olyan tulajdonságok, amiket ugyan az utazásaink által élünk meg a legnagyobb dózisban, felhasználásuk mégis a mindennapokban történik.

Nézzük melyek is ezek!

Bátorság

Ahhoz, hogy elindulj egy ismeretlen vidékre, bátorság kell. Legyen az akár csak belföldön egy utazás egyedül vagy egy hosszabb külföldi kaland, ne becsüld le a jelentőségét annak, hogy igenis bele mertél vágni. Minden egyes utazással kilépsz a komfortzónádból, ami bátorságot és önbizalmat ad és mikor itthon eszedbe jut, hogy ezt meg merted tenni, nem lesz kérdés, hogy egy nehezebbnek tűnő döntés meghozatala során is hogyan választasz majd.

Utazás, szemléletváltás, bátorság
Fotó: Benjamin Davies, Unsplash

Nyitottság

Nem, még véletlenül sem az ismerkedő oldalakon elhíresült „open-minded” hozzáállásra gondolj. Hanem arra a pozitív  szemléletre, miszerint nem ítélkezel mindenki felett már az első pillanatban, nem zárkózol el valamitől, csak azért, mert nem illik bele a világodba és hasonlók. Gondolj bele, utazás közben hogyan oldasz meg egy problémát, ha nem vagy hajlandó szóba állni egy idegennel? Vagy mennyivel kellemesebb egy vacsora, ha közben váltasz két vidám szót a pincérrel? Ezek apró dolgok, de ahogy az utazásod alatt, úgy a hétköznapokban is Téged segítenek.

Problémamegoldás

Az előbbiekben már szóba kerültek a problémák. Sajnos még mindig több itthon is azoknak a száma, akik a probléma megoldása helyett inkább azokon lovagolnak. Pedig ezzel sehova sem jutnak el. Vajon, ha épp egy idegen országban vagy és mikor leszáll a géped derül ki, hogy nem jár a vonat, amivel az adott városba jutnál, segít, ha csak sóhajtozol és pánikba esel? Biztos, hogy nem. Olyankor nincs időd sajnálkozni, lépned kell. És meg is teszed. Akkor miért ne tehetnél így a mindennapjaid során is?! Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

A félelem a barátod lesz

Nincs olyan ember, aki ne félne valamitől. De ettől még nem kell hagynunk, hogy a félelmeink vezessenek minket. Félsz attól, hogy egyedül indulj útnak? Próbáld ki magad belföldön! Ha nem érzed jól magad, pár óra alatt újra az otthonod melegében lehetsz. De akkor se lepődj meg, ha ez a komfortzónából való kilépés lesz az a pont, amikor máris elkezded azt a bizonyos „nagy utazást” tervezni.

Félsz a repüléstől? Találj egy okot, ami erősebb, mint a félelmed – például egy családtagnak szerzett öröm azáltal, hogy együtt utaztok el valahova, vagy a saját magadnak való bizonyítás, hogy meg tudod csinálni ezt is. Akár az idei terveid közé is felveheted egyik célnak. Higgy abban, hogy le tudod küzdeni a félelmed, és amint megtetted, olyan erőre és önbizalomra teszel szert, ami a későbbiekben is segítségedre lesz abban, hogy

ne hagyd elhatalmasodni magadon a félelmeid – mert igenis vannak, amelyeket le lehet küzdeni.

Biztos, hogy minden úgy van jól, ahogy te gondolod?

A szemléletváltás az utazás ajándéka. Nem csak nyitott leszel más emberekre, kultúrákra, de elfogadóbb is velük szemben. Megérted, hogy az csupán egy nézőpont, ahogy te látod a világot, de ettől még nem az egyetlen. Lesz olyan tapasztalás, ami által egyes gondolataidban megerősítést kapsz, ugyanakkor biztos lehetsz benne, hogy sok másik teljesen megdől majd.

Gyakorlatilag kitárul a világ előtted és ezáltal te magad is jobb emberré válhatsz.

Eltévedni jó dolog

Mindig mindenre megvan a kész terved? Elképzelni sem tudod, hogy letérj a kijelölt ösvényről? Akkor Te vagy az, akinek különösen ajánlott, hogy  térkép nélkül vágjon neki egy városnak.

Tévedj el! Ezeken az ösvényeken olyan kincsekre lelhetsz, amiket a kijelölt utak sosem mutatnak meg. Egy elfeledett városrész, egy rejtett kép valamelyik házfalon, egy titkos kert… mind-mind olyan élményt adnak, amire később a legizgalmasabb emlékeidként tekintesz majd vissza. Emellett pedig a kétségbeesésre való hajlamot is csökkenti egy ilyen kirándulás.

Önismeret a mindennapokhoz

Ez a pont akár a fentiek összessége is lehetne, de igazából annál sokkal több. Olyan tulajdonságaid fedezheted fel magadban, melyeket addig el sem tudtál képzelni, hogy benned vannak. Azáltal, hogy addig idegen személyeket, életeket, tájakat megismersz, egy kicsi mindebből ott marad benned is. Folyamatos igényed lesz arra, hogy tágítsd a határaid, hogy új ismereteket szerezz és ezeket kamatoztathasd.

Amire pedig most még biztosan nem gondolsz, hogy egy napon rájössz, az utazás megváltoztatta az egész életed!

Érdekelnek további utazással kapcsolatos témák? Itt találsz még hasznos és érdekes cikkeket! 

Írta: Petra, Üzlet és Utazás Magazin

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> Facebook, Instagram, YouTube