Az evezőpad mind a mai napig az otthoni fitness eszközök egy igencsak alulértékelt darabja. A futópad és a szobabicikli méltatlanul háttérbe szorította ezt az igazán sokoldalú eszközt. A kardió tréningek mellett erőnléti és izomtónust fokozó edzéseket is végezhetünk vele. Ráadásul egyes típusoknál, mint amilyenek a vízellenállású evezőpadok, még a valósághű hang és mozgásélmény is garantált. Éppen ezért most összegyűjtöttük mely edzőpadok ajánlottak otthonra és milyen szempontokat érdemes átgondolni, mielőtt evezőpadot választanánk.

Milyen edzéshez ajánlott az evezőpad?

Az evezőgép használata során az evezőmozdulatot elsősorban a lábak és a hátizmok végzik, de közben még számos más izom is részt vesz a mozgásban. Az edzés erősen igénybe veszi például a kar, váll és hasizmokat is. Gondolhatnánk, hogy csak kardio edzéshez praktikus, pedig remek izomzat fejlesztő eszköz is.

Ajánlott, ha egyszerre szeretnénk fejleszteni az állóképességünket, az erőnket és az izomzatunkat is. A mozgás rendkívül széles skáláját teszi lehetővé, gyakorlatilag az egész testet bevonva az edzésbe. Emellett az evezőpad kifejezetten jó választás lehet azok számára, akik sérülés utáni rehabilitációban vesznek részt, mivel a további sérülés kockázata alacsony, köszönhetően annak, hogy az egyéni teherbíráshoz és fejlődéshez rugalmasan lehet igazítani, továbbá az ízületeket is kíméli.

Evezőpad típusok

Hidraulikus evezőpadok: hidraulikus hengerek vagy dugattyúk segítségével állítják elő az ellenállást. Általában kompakt méretűek és könnyen tárolhatók. Ideálisak lehetnek azok számára, akiknek korlátozott hely áll a rendelkezésükre. A hidraulikus evezőpad otthonra is kifejezetten ajánlott, akár kezdőknek is, mivel könnyen kezelhető és kevés karbantartást igényel. A működése is csendes, ezért akár késő este vagy kora reggel is használhatjuk anélkül, hogy másokat zavarnánk vele.

Légellenállású evezőpadok: a légmozgás segítségével állítják elő az ellenállást. Minél gyorsabban húzzuk az evezőt, annál nagyobb lesz az ellenállás. Éppen ezért a légellenállásos evezőpadok hangosabbak lehetnek, viszont az ellenállás szintje sokkal könnyebben változtatható, mint a többi típus esetében. A valósághű élmény garantált, emellett ideális lehet azoknak, akik szeretik a hangosabb, dinamikusabb edzést.

Vízellenállású evezőpadok: vízben mozgó lapátokat használnak az ellenállás létrehozására. Az ellenállás a víz mennyiségével szabályozható. Ha a valódi evezés, sima, természetes élményét szeretnék szimulálni, ne is keresgéljünk tovább! Típustól függ, de többnyire a magasabb árkategóriába tartoznak, cserébe viszont garantált a minőség és a valósághű élmény.

Mágneses (elektromos) ellenállású evezőpadok: az ellenállás szabályozásához elektromágneses rendszereket használnak. Csendesek, az elektromágneses rendszer precíz ellenállás-szabályozást tesz lehetővé. A mágneses evezőgép realisztikus élményt biztosít, otthonra is ajánlott, de inkább a rendszeres felhasználók számára, akik szigorú edzésprogramot követnek vagy speciális igényekkel rendelkeznek. 

 

Evezőgép otthonra: mire figyeljünk?

A típus és a modell kiválasztása bár fontos szempont, azért akad még néhány tényező, amit érdemes átgondolni, mielőtt evezőpadot vásárolnánk otthonra.

Szokatlan mozgásforma: az evezőpados edzés nagyban eltér a hétköznapokon megszokott mozgásoktól. A futás vagy a kerékpározás mozdulatai szinte kisgyermekkortól ismertek a testünk számára, így nem jelent akkora meglepetést számunkra a futópados vagy szobabiciklis edzés. Az evezőpadot azonban meg kell szokni, ezért érdemes a döntés meghozatala előtt edzőteremben is kipróbálni, akár személyi edzővel együtt.

Tárolás: lesz állandó helye az evezőgépnek? Ha igen, mérjük ki pontosan, hogy elegendő helye legyen az eszköznek és nekünk is edzés közben. Az is fontos szempont, hogy olyan helyre kerüljön, ahol a többi családtagnak sincs útjában, nem kell folyamatosan kerülgetniük. Sőt, az is megfontolandó, hogyan mutat a lakás összképében. Szerencsére a designos darabok már jól illenek a modern stílushoz, de azért mégiscsak egy sporteszközről beszélünk, nem egy díszpárnáról, amit minden szezonban lecserélhetünk. Ha nem szeretnénk, hogy folyamatosan szem előtt legyen, válasszunk inkább egy kompakt, összecsukható verziót.

Huzal vagy evezőkar: a huzalos rendszerű evezőpadok általában könnyebbek és kevesebb helyet foglalnak el, míg az evezőkaros rendszerek inkább azt az érzést keltik, mintha valóban eveznénk. Érdemes a boltban vagy az edzőteremben több típust kipróbálni, mielőtt véglegesen letesszük a voksunkat bármelyik mellett.

Kényelmes ülés, halk görgők: ha gyakran biciklizünk nem kérdés, hogy a kényelmes nyereg sarkalatos pont. Nincs ez másképp az evezőgép esetében sem. A görgők hangja pedig nem tartozik a valósághű élményhez, így, ha csak lehet, legyenek hallhatatlanok.

Hasznos kiegészítők

Bár a döntést nem feltétlenül befolyásolják az alábbi kiegészítők mégis hasznos, ha rendelkezünk alátét szőnyeggel, vagy olyan gépet válasszunk, amelynek kerekei is vannak.

Alátét, szőnyeg: a pad alá helyezett alátét szőnyeg óvja a padlót a karcolástól, sérülésektől. A csúszásmentes anyag a balesetek elkerülésében is segíthet. Ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott szőnyeg megfelelő méretű és vastagságú legyen a pad alá, ezáltal csökkenthetjük a rezgést, így az alattunk lakónak sem lesz oka panaszra.

Kerekek: ideális, ha az evezőgépnek vannak kerekei, így sokkal könnyebb és biztonságosabb mozgatni. Ez különösen akkor praktikus, ha korlátozott a rendelkezésre álló hely, és a gépet edzés után el kell pakolni.