A cégalapítás fontos mérföldkő mindenki életében, legyen szó egy új vállalkozásról vagy egy már meglévő kiterjesztéséről. Ez az időszak lehetőséget kínál arra, hogy valóra váltsuk álmainkat, ugyanakkor komoly felelősséggel is jár. Fontos, hogy stabil alapokkal induljon minden cég, ezért amennyiben bizonytalan a tudásában, illetve nehezen igazodik el a rendelkezésre álló információk között, akkor érdemes szakértő segítségét kérni!

Fontos tudnivalók a cégalapításhoz

Az első és legfontosabb lépés a cégalapításban a célok meghatározása és egy átfogó üzleti terv kidolgozása. Indulás előtt át kell gondolni, hogy pontosan mi a cél és miképp lehet azt elérni.

cégalapítás több lépésből áll. A üzleti ötlet után ki kell választani a megfelelő cég és adózási formát, a cég nevét, székhelyét, a vezetőséget valamint a tevékenységi köröket és be kell szerezni az ehhez szükséges engedélyeket. Ezután szükség van még tőkére, alapító okiratra, a cégbíróság jóváhagyására, bankszámlanyitásra és végül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarai tagság megszerzésére. Bonyolultnak hangzik, azonban a megfelelő tervezéssel és szakértő segítséggel könnyen megoldható.

Különböző célok, különböző vállalkozási formák

Magyarországon többféle vállalkozási forma létezik. A célnak megfelelően választhatunk Kft. Bt. Zrt. vagy éppen egyéni vállalkozási formát. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Az egyéni vállalkozást például szabadon végezhetjük, akár főállás mellett is, illetve akár szüneteltethetjük is, amikor nem kell járulékokat sem fizetni.

Bt. alapításához nincs szükség meghatározott nagyságú tőkéhez, szükséges viszont egy bel- és egy kültag. A beltag teljes vagyonával felel a cégért, a kültag pedig csak az alapításkor megállapított mértékben.

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.) esetén a tulajdonosok felelőssége csak a cégben lévő tulajdonrészükig terjed, ezért rendkívül biztonságos és kedvelt forma. Viszont 3 millió forint kezdő tőkéhez van rá szükség. Hasonló a helyzet a zártkörű részvénytársaságok (Zrt.) esetén is. A tulajdonosok felelőssége az előre meghatározott, piacra nem kerülő részvények kibocsátási értékéig terjed, az alaptőke követelmény azonban ebben az esetben már 5 millió forint.

Céltudatosság és tervezés

Mielőtt azonban belevágunk a projektbe, fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk a jogszabályi követelményekről és az esetleges engedélyekről. Ez magában foglalja az adózási szabályokat, a vállalkozásra vonatkozó előírásokat és engedélyeket.

Legalább ennyire fontos a tudatos és alapos pénzügyi tervezés. Hiszen mind az alapítás, mind a működés igényel valamilyen mértékű tőkét. A cégalapítás során kiemelten fontos a pénzügyi tervezés és források előzetes átgondolása. Részletes költségvetéssel részben elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések, alapos tervezéssel és üzleti tervvel pedig nagy esély nyílik a sikerre is.

A sikeres vállalkozás kulcsa a stabil alap

A sikeres vállalkozás alapja egy jól kidolgozott üzleti terv és piackutatás. Ne felejtsünk el kidolgozni marketing és értékesítési stratégiákat is, illetve fontos a rugalmasság, hiszen az üzleti környezet bármikor változhat.

Akkor sem kell csüggedni, ha egyelőre bonyolultnak, vagy ijesztőnek tűnik a folyamat. Ma már elérhető professzionális segítség a cégalapítás területén is. A LOGOSZ Cégcsoport segít a cégalapítás folyamatában Budapesten és vidéken is. A vállalat célja, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik szeretnének belevágni a vállalkozásba és szeretnék, ha a cégük stabil alapokon állna.

Ez utóbbi szintén fontos szempont, hiszen a megfelelő adózási forma és tevékenységi körök meghatározása nem csak cég költséghatékony működését segíti elő, hanem a vállalkozás stabil és fényes jövőjét is nagyban segíti. A siker soha sem garantált, azonban a megfelelő alapokon állva maximalizálhatók az esélyek!