Több helyszínre szervezték az úgynevezett Mozgó Médiatábort, hiszen Felvidéken és Magyarország több pontján is tartottak sajtó-alapismeretekről szóló előadásokat a gyermekeknek. A szorgalmas és nyitott nyolc és tizennyolc év közötti lányok, fiúk több városból és községből érkeztek, hogy elsajátítsák a média alapismereteket, és megtanulják az interjúkészítés fortélyait. Több médium is csatlakozott a táborhoz, a záró napon a lelkes diákok a HírTV székházába is betekintést nyerhettek, ahol körbevezették több csoportban őket, a kulisszák mögé leshettek, stúdiókban fotózkodhattak, beülhettek a műsorvezetők székeibe. A Karc FM szintén nagy szeretettel várta az erdélyi gyermekeket, élő adásba is bemehettek, továbbá velük is készítettek interjút. A Manna FM is tárt karokkal fogadta őket, ahol egymással készíthettek interjúkat. A szervezők és a gyermekek is nagyon hálásak voltak a csatlakozott médiumoknak. 

 

Az egyik fő feladat az volt, hogy a kirándulásról írjanak egy beszámolót, a másik lényeges munka pedig az volt, hogy interjúkat készítsenek egymással, Csaba Testvérrel, a nevelőkkel és az utcán leszólított emberekkel. Ügyesebbnél-ügyesebb munka született, amelyet videóra is kellett rögzíteniük.

A tábor vezetői Páll Éva, Boros Rózsa, Menyhárt Ernő, segítőjük Nagy Emőke, akik színes programokkal, kirándulásokkal, finom ételekkel, meglepetésekkel készültek a gyermekek részére.  

A sajtóról való ismereteket média szakemberek mutatták be: a HírTV-ben Ráth Viktória és Tóth Gergely, felelős szerkesztők, Gyürky Enikő, a HírTV Mozaik című műsor műsorvezetője és Kisléghi-Nagy Rudolf, Magyarország elsőszámú bűnügyi újságírója. A Karc FM-ben Bóna Judit osztotta meg a rádióról szóló ismereteket, és készített interjút a szorgalmas diákokkal. Szívbemarkoló volt, ahogyan elénekelték közösen a Kiss Kata Zenekar, Magyar vagyok című dalát.

Csesznák Anikó élő adásba engedte őket, a gyerekek nagy örömére. A Manna FM-ben Ferencz Gabriella, rádiós műsorvezető tartott nekik izgalmas előadást, majd a tanulók egymással készíthettek interjút. Sárréti Anita, sajtóreferens pedig utazott a táborban velük, és segítette őket a feladatok elvégzésében.

Idén már harmadjára szervezték meg ezt a nem mindennapi eseménysorozatot, amelynek keretein belül érdeklődve hallgatták az előadásokat a kicsik és nagyok. A megszerzett ismereteket a gyakorlatba is átültették, és különböző kreatív feladatokat kellett megoldaniuk. 

 

Színes programok több helyszínen

Tökölön és a felvidéki Csiliznyáradon is előadták a gyermekek a korábban megtanult táncaikat, verset mondtak, és énekeltek is a közönség nagy örömére. Úrnapi misén és körmeneten is részt vehettek, majd a Sárvári Gyógy-, és Wellnessfürdőben szórakozhattak, és egy finom ebédet kaptak a Sárvár Park Inn Hotelben.

A Homm Kft. egy 50 személyes turistabusszal ajándékozta meg a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeit. Az ünnepélyes átadót a csobánkai Élet Háza kertjében tartották, ahová az első csoport már az ajándékbusszal érkezett a kirándulásról. Szentendrén pedig egy ízletes vacsorával ajándékozta meg őket a Korona Étterem tulajdonosa, Cernic Augustin, a sokak által kedvelt Guszti, aki munkát is ajánlott a turizmus-vendéglátás iránt érdeklődő tanulóknak. 

Az erdélyi ferences szerzetes, Csaba Testvér kiemelte a kommunikáció fontosságát, és részletezte, miért találta ki a Mozgó Médiatábor ötletét:

– Fontosnak tartom a médiatábor megszervezését gyermekeink számára, hiszen a kommunikáció a mai világban rendkívül lényeges. Jézus az evangéliumban a tizenkettő apostolnak elmondja, hogy menjenek, és hirdessék az Igét, az örömhírt, kommunikáljanak az emberekkel. Egyetlen dolgot ad nekik: a kommunikáció képességét.

Tizenkettő „média szakembert” képez ki Jézus három év alatt, pedig nincs mögöttük semmilyen komoly infrastruktúra, kiadó, mégis elindítanak egy komoly mozgalmat, amelyet ma közel két milliárd ember követ keresztényként. Úgy látom, a legfontosabb dolog, hogy gyermekeinket megtanítsuk beszélni.

Nemcsak az evangélium hirdetésében, hanem családon belül, munkahelyen és az életben is lényeges a kommunikáció. Sok veszekedés a párbeszéd hiánya miatt fordul elő. Magát Istent és Jézust a Szentírás Igének, Szónak, Beszédnek nevezi. Nem az a lényeg, hogy mindenkiből médiaszakember, újságíró legyen, hanem hogy ki tudják fejezni magukat röviden, tömören, érthetően.

A célunk az, hogy a bennük lévő értéket, kincset felszínre tudják hozni, mint ahogy a gyémántot is ki kell bányászni. Milyen jó lenne, ha szépet meg tudnánk mutatni, elmondani embertársainknak, és ha olyannak látnának az emberek, mint amilyenek valójában vagyunk.

Ha nem beszélünk magunkról, és a véleményünket nem mondjuk el, akkor a körülöttünk lévők gondolnak valamire, ítélkeznek, és torz képet állíthatnak rólunk.

Legyünk mi is sajtó apostolok!