Az inspiráció olyan, mint egy tenyérnyi friss víz. Kis ideig üdítőleg hat rád, viszont pillanatok alatt kifolyik a kezed közül. A cél az, hogy az életedben minél több inspirációs forrásra tegyél szert, amelyek hűsítő oázisként segítenek átlendülni a nehézségeken. Ebben segít neked ez a bejegyzés.

Alakíts ki magadnak inspirációs forrásokat, és mindig lesz miből töltekezned

Amikor inspirált vagy, akkor lelkesedést érzel valami iránt, egyszerre ihletett állapotba kerülsz, és szinte a világot meg tudnád váltani. Elképesztő érzés, viszont sajnos ritkán talál meg csak úgy magától.

„Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez” – hangzik az ismerős a mondás. A csúcsteljesítményt megcélozva és az álmaid felé törekedve bizony saját magadnak kell kialakítanod tutibiztos ösztönzőket a mindennapokra.

Olyanokat, amik akár egy hervasztó novemberi esős és szürke hétfő reggelen is képesek adni egy jókora motivációs löketet.

Luigi Estuye Lucreative / Unsplash

Nem mindegy, kiknek a társaságában töltöd az időd nagy részét

Vagyis annak az 5 embernek vagy az átlaga, akikkel a legtöbb időt töltöd. Ez az állítás olyannyira igaz, minthogy az ég kék, a fű pedig zöld. Az pedig csakis a döntéseiden múlik, hogy milyen attitűddel rendelkező emberekkel veszed magad körül.

Ha szerencsés vagy, akkor alig tudod megszámolni azokat a barátokat, kollégákat és vezetőket a környezetedben, akiktől folyamatosan tanulsz és egyfolytában a jobb teljesítményre sarkallnak.

Persze arra is létezik megoldás, ha az ismeretségi körödben lasszóval is alig találni inspiráló személyeket. Erre találták ki a mesterelme csoportokat, és a mentorok is ezt a szerepet hivatottak betölteni.

Az első lépést persze neked kell megtenni, viszont a rád motiváló hatást gyakorlók társasága mindenképp megér némi kezdeményezést.

Hangoskönyvek és podcastek, avagy lépten-nyomon elkísér az inspiráció

Az olvasás kész aranybánya, ha inspirációszerzésről beszélünk. Egy-egy motivációs témájú, esetleg sikeres ember életrajzát feldolgozó kötet valódi inspirációs cunamival halmozhat el. Az olvasásra viszont borzasztó nehéz időt szakítani.

Hálásak lehetünk a tech-guruknak, mert erre a problémára is létezik már tökéletes megoldás.  Szerintem túlzás nélkül mondhatjuk, hogy hangoskönyveknél szuperebb találmányt nem igazán sikerült produkálni az elmúlt években.

Gondolj csak bele, mindössze egy okostelefonra van szükséged, és kényelmesen magadnál hordhatod akár egy kisebb könyvtár tudásanyagát. Ráadásul az Audible, vagy a Voiz szolgáltatására előfizetve jelképes összegért cserébe férsz hozzá a végtelenített inspiráció forrásokhoz.

Kid Circus / Unsplash

Hangoskönyvet vagy podcastet nyugodtan hallgathatsz főzés, autóvezetés, utazás vagy akár edzés közben is. Korlátlan motivációs forráshoz férhetsz hozzá ebben a formában, bárhol és bármikor.

Kimondhatatlanul fontos szabadon megválasztanod az impulzusaid

Borasztó könnyű elveszítened a fókuszt, ha nem tudod kizárni a kívülről érkező romboló energiákat. Egyszerűen nem szabad hagyni, hogy a környezeted szüntelenül zúdítsa rád a negatív gondolatokat.

Minél több stabil inspirációs forrásra támaszkodhatsz, annál nehezebben tud kizökkenteni a nemkívánatos zaj. Rádió helyett hallgass például reggelente hangoskönyvet, és máris nem az új fertőzöttek számával és a világ egyéb szörnyűségeivel indul a napod.

Formáld szokássá, hogy minden nap beszélsz néhány percet egy számodra inspirációt jelentő személlyel.

Ő lehet barát, coach, mentor, főnök vagy munkatárs. Írj neki vagy hívd fel, és kérdezd meg hogy van. Bizonyára értékelni fogja az őszinte érdeklődésed, ami szuper alapja lehet egy inspiráló beszélgetésnek.

A tévénézés helyett pedig inkább kövess be néhány inspiráló személyt arról a területről, ahol fejlődni szeretnél. Ha megy az angol, akkor nyugodtan válassz ilyen személyeket Amerikából.

Tim Ferrist, GaryVee-t, Pat Flynnt vagy Sean Cannellt például szívből merem ajánlani, persze az Üzlet & Utazás csatornát is érdemes bekövetned. Így biztosan lesz hova nyúlnod, amikor S.O.S. szükséged lesz némi plusz energiára.

További inspirációért nézd meg ezt a videót:

 

 

Borítókép: Greg Rakozy / Unsplash

Kapcsolódó: