Kemény munka, túlórák, több műszak, esetleg hétvégi munkavégzés… Magánéletre nem jut idő, félretenni nem lehet. Sokak számára ismerős ez a szituáció, és egyre többen jutnak arra az elhatározásra, hogy változtatnak az életükön. A jobb életszínvonal és a magasabb fizetés elérésének egyik lehetősége a külföldi munkavégzés. Jó, ha tudod, hogy a külföldi fizetések és a megtakarítások nagyon eltérőek lehetnek attól függően, hogy melyik utat választod: önállóan jelentkezel egy külföldi céghez, vagy magyar munkáltatón keresztül vállalsz munkát. Az alábbiakban megmutatjuk a két lehetőség közötti különbségeket két munkavállaló példáján keresztül.

 

Erre számíts, ha magánúton jelentkezel külföldi munkára! 

Ennek a történetnek a főszereplője Miklós, aki egy technikusi végzettséggel rendelkező fiatalember. Régóta vágyott arra, hogy többet keressen, ezért 5-6 éven keresztül lemondott minden szabadidejéről, s jelentős időt, erőt és pénzt fektetett abba, hogy munka mellett megtanuljon angolul. Így önállóan adhatta be pályázatait munkaerő-kölcsönző cégek külföldi hirdetéseire. 

Megírta angolul az önéletrajzát, majd angol nyelvű interjúk sorozatán vett részt, ám az esetek többségében becsapták. Sok csalódás után végül egy hollandiai ipari üzemben talált munkát, ahol most 8 héten keresztül heti 7/7 napot dolgozik, amiért 2500 euró nettó fizetést kap. 

Ebből 1200 eurót szállásra, rezsire, autóhitelre és benzinre költ, illetve a holland TB-és adófizetési jogszabályoknak megfelelően maga fizeti a 200 eurós biztosítását, mivel külföldi munkavállalási engedéllyel dolgozik, s erről maga kell gondoskodjon. 

Miután mindent kifizet, 1100 euró marad a zsebében, ami 400.000 Ft-nak felel meg. Hazamenni több napra nagyjából félévente tud. 

 

Egy másik út: külföldi fizetések és munkavállalás magyar munkáltatón keresztül

Most ismerd meg Antal történetét, aki végzettsége szerint géplakatos, és nem rendelkezik nyelvismerettel! Antal talált a neten egy álláshirdetést, mely szerint magyar cég segítségével vállalhat németországi munkát úgy is, hogy nem tud németül, mivel a telephelyen magyar munkatársakkal dolgozna. 

Végül magyar munkáltatón keresztül felvették őt egy dél-németországi céghez, magyarországi TB-jogszabályok alapján, kiküldetés keretében. 

Munkáltatója biztosítja számára a szállást (még rezsit sem kell fizetnie), a munkaruhát, a külföldi betegség- és balesetbiztosítást. 

Így a 3 hét munkával megkeresett, nettó 550.000 Ft-os fizetésből sokkal többet tud félretenni, mint korábbi munkahelyén, ahol túlórákkal, több műszak vállalásával havi 200.000 Ft volt a keresete. 

Antal minden hónapban kap egy teljes hetet, amikor hazautazhat családjához. 

 

Miért válassz inkább magyar céget?

A különbségek a fenti példák alapján jól láthatók, hiszen egyértelmű, hogy Antal járt jobban a két férfi közül, aki szakképzettség, nyelvtudás és saját autó nélkül, jóval kevesebb idő, energia és pénz befektetésével lényegesen többet tud félretenni, mint Miklós, aki mindent magának kell intézzen, s a családját is csak 5-6 havonta láthatja. 

Ha biztonságra, támogatásra és valódi megtakarításokra vágysz, válaszd a magyar munkáltatót: Betanított munkalehetőség Németországban és Ausztriában