Nemcsak tabutéma, de egyre drágább is az inkontinencia. A felnőttpelenkák ára ugyanis a tavaly július előttihez képest immár a duplájára emelkedett, így egy inkontinenciában szenvedő beteg már minimum 20 ezer forintot költ erre havonta. Ez a probléma pedig nem csak egy szűk réteget érint, hisz az inkontinenciában immár annyian érintettek Magyarországon, mint ahányan szénanáthában.

A felnőttpelenkák ára az elmúlt egy évben folyamatosan nőtt. Az áremelkedés a betegekre eső költségek növekedése, az infláció és a gazdasági helyzet miatt következett be, ám a piac képviselői attól tartanak, a helyzet jövő tavaszra tarthatatlanná válik és immár a legrászorultabb rétegnek is mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

„Egy év alatt megduplázódott a termékek ára, ami főként az idősebb, nyugdíjas korosztályt érinti hátrányosan. Ehhez az is hozzájárul, hogy a betegekre eső költségrész is megnőtt, a nem támogatott termékeket pedig már jó ideje teljes áron tudják csak megvásárolni, ezek jobb minőségűek és nagyobb befogadó kapacitással rendelkeznek, de nyilván a drágább árkategóriába esnek. Az infláció és a gazdasági helyzet okozta drágulás miatt azonban félő, hogy a duplájára emelkedett árakat még a legolcsóbb termékek esetében sem fogják tudni kifizetni a legrászorultabbak. Ez nagy megterhelést jelenthet a leginkább rászoruló rétegnek, nem beszélve arról, ha mondjuk egy nyugdíjas házaspár mindkét tagjának szüksége van rá” – fejtette ki Ponyi Viktor, a pelenkaexpressz.hu tulajdonosa. 

Havi húszezer forint csak a pelenka

A Magyarországon piacvezető felnőtt pelenkaáruház tulajdonosa szerint jövő tavasszal már nem lesz kapható olyan felnőttpelenka, aminek az ára beleférne az állami támogatás összegébe, noha természetesen nem csak ezeket a termékeket érinti az áremelés, hanem azokat a márkákat is, amelyek nem férnek bele a támogatott keretbe. Ponyi Viktor szerint már most érdemes alaposan átböngészni az internetet, hisz a pelenkaárakban is hatalmas a szórás. A legkedvezőbb áru és a legdrágább termék ára között ugyanis akár másfélszeres különbség is lehet. A PelenkaExpressz tulajdonosa ezért azt javasolja, mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt megvesszük a terméket. 

„Sokféle beteg van, és ezen a területen is a határ a csillagos ég. Az ápolási termékek, mosdatókrémek és habok, alátétek és persze maga a pelenka is nagy kiadást jelentenek egy családnak. Csak a pelenka, ha napi hárommal számolunk, havi minimum húszezer forintba kerül. 2022 júliusig mindez még tízezer forintból volt megoldható” – tette hozzá Ponyi Viktor.

Terhesség alatt és szülés után is felléphet a probléma

Az inkontinencia igen széles réteget érint Magyarországon, ráadásul nem csak a betegségben szenvedőket érinti érzékenyen és kényesen ez a téma, de széles körben sem sokszor beszélnek róla. A hazai lakosság hat és fél százaléka – vagyis mintegy 650 ezren – érintett ebben a problémában, ami azt jelenti, hogy ugyanannyian küzdenek ezzel a betegséggel, mint a szénanáthával. Ez a tény annak fényében a legvészjóslóbb, hogy az érintettek 60 százaléka a 65 évnél fiatalabb korosztályba esik, azaz a lakosság produktív részét alkotó aktív korosztály köréből kerül ki. 

A téma kényessége miatt sokan még az orvosuknak sem beszélnek a problémáról, pedig a statisztikák szerint minden harmadik nő tapasztal vizelettartási panaszt várandósság alatt és szülés után. Várandósság alatt ugyanis a méh növekedésével a hólyagra nagy nyomás helyeződik, ez okozza a terhes nők vizelettartási zavarait, az úgynevezett stresszinkontinenciát. A húgyhólyagot tartó medencefenék izomzat meggyengülése miatt alakul ki, hiszen a hólyag vizeletkontrollért felelős izmai nem tudnak megfelelően működni. A szülés után szintén stressz inkontinencia alakulhat ki, ennek a jellegzetessége, hogy nevetés, köhögés, tüsszögés, ugrálás során nyomás nehezedik a húgyhólyagra és az alatta lévő izmokra, melyek szabályozzák a vizelet áramlását.