A mindennapokban való találkozásunk a joggal sokszor bonyolult és érthetetlen lehet. Gyakori eset azonban, hogy időszűkében vagy előre nem kalkulálható körülmények miatt szükségünk lenne egy helyettesre az ügyintézésben. Ilyenkor jön kapóra tudásunk a meghatalmazási szerződésekről. 

Meghatalmazás lényege, alapjai

A meghatalmazás egy jogi megoldás, mely lehetővé teszi, hogy saját ügyeinket ne mi, hanem egy általunk meghatalmazott személy vagy szervezet intézze el. Ennek köszönhetően a meghatalmazott jogokat szerezhet és kötelességeket vállalhat a nevünkben. 

Ez az egyoldalú jogi nyilatkozat szólhat egyetlen ügyre vagy lehet általános is. Az általános meghatalmazás akkor előnyös, amikor nem konkrét eset kapcsán, hanem általánosságban van szükségünk képviseletre. 

Hogyan készítsünk meghatalmazási szerződést?

Legelső lépésként pontosan meg kell fogalmaznunk, hogy mi az a cél, amit ezzel a szerződéssel szeretnénk elérni, mire adunk felhatalmazást. 

Fontos, hogy csak olyan személynek adjunk meghatalmazást, akiben megalapozott bizalmunk van, hiszen nagy felelősséget ruházunk át rá.

Mit tartalmazzon a meghatalmazásunk?

Elsősorban azonosítsuk a meghatalmazó és meghatalmazott személyt. Fel kell tüntetnünk a személyek nevét, születési helyét és idejét, az édesanyjuk nevét, a lakcímüket és a személyi igazolványuk számát. 

Célszerű meghatároznunk a címzettet is, aki előtt a képviseletünkre kijelölt személy eljárhat. 

Ezek után fogalmazzuk meg azt a feladatkört, melyben a meghatalmazottunk eljárhat a nevünkben. Tegyünk kikötéseket és adjunk iránymutatást szükség esetén. 

Nem kötelező ugyan, de érdemes kitérnünk a meghatalmazás érvényességének idejére is, mely 1 naptól 5 évig terjedhet. 

Milyen formai követelményeknek kell megfelelnünk?

Alakiság tekintetében a Polgári Törvénykönyvhöz fordulhatunk segítségért. A törvény úgy fogalmaz, hogy a meghatalmazásra azok az alakszerűségi követelmények vonatkoznak, amelyek a meghatalmazás alapján megtehető jognyilatkozatra irányadók.

A Ptk. szerint nem kötelező a meghatalmazott aláírása, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor ez szükséges, így érdemes nem kihagynunk ezt a lépést. 

Természetesen lehetőség az is, hogy sajátkezűleg írjuk és aláírjuk a szerződést, de sokkal kifinomultabb, ha például a Szerzi oldalán elérhető meghatalmazás okosdokumentum elkészítése mellett döntünk. Ezzel időt és energiát is spórolunk magunknak, miközben egy hatályos jogszabályoknak megfelelő meghatalmazással fogunk rendelkezni. Az okosdokumentum estében két tanú aláírása is szükséges lesz, mivel nem kézzel írjuk a jognyilatkozatot.