A vállalkozás sikerében kulcsszerepet játszanak az olyan alapvető területek, mint a marketing, a pénzügy és az ügyfélszolgálat. Ezek a területek azonban nem elkülönülten, vákuumban léteznek, hanem számos mélyebb, átfogó készség és tudás keresztmetszetén, amelyek nélkül nem tudnának hatékonyan működni.

Ilyen fundamentális készségek például a matematika, amely elengedhetetlen a pénzügyi számoláshoz és elemzéshez, valamint a storytelling, amely a márkakommunikáció és az ügyfélkapcsolatok fejlesztésének kulcseleme. 

A vállalkozásoknak ezért nem csak a fontos, de felszíni területeken kell kompetensnek lenniük, hanem a mélyebb skillek elsajátításában is.

Az alábbiakban az egyik legfontosabb mélyebb képességről lesz szó — a storytellingről.

 

Mi az a storytelling?

 

storytelling

A storytelling — vagy történetmesélés — általában véve (például könyvek formájában), de az üzleti életben is kritikus szerepet tölt be, hiszen segít a vállalatoknak abban, hogy kapcsolatba lépjenek ügyfeleikkel, erős márkaidentitást építsenek ki, és megkülönböztessék magukat a piacon. 

Ez a módszer nemcsak az információ átadását jelenti, hanem érzelmi kapcsolat kialakítását is az ügyféllel — történetek, anekdoták és tapasztalatok megosztásával.

A történetmesélés rengeteg formában történhet, legyen szó akár vígjátékokról, akció sorozatokról, online hirdetésekről, Youtube videókról, blogcikkekről. A lényeg a narratíva.

A storytelling használata lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy élményeket, értékeket és alapelveket kommunikáljanak úgy, hogy azok maradandók és emlékezetesek legyenek. Egy jól megírt és elmesélt történet érzelmileg is megérinti az embereket, segítve ezzel, hogy az ügyfelek ne csak vásárolni, de azonosulni is tudjanak a márkával, tehát lojálissá váljanak az iránt. 

Ez különbözteti meg az egyszeri vásárlókat a visszatérő ügyfelektől!

Az üzleti storytelling nem csupán a márkaépítésre korlátozódik — a belső kommunikációban is lényeges, hiszen a dolgozók motiválása, bevonása és a szervezeti kultúra erősítése ugyanolyan fontos, mint a külső ügyfelek és partnerek támogatása. 

A történetmesélés tehát a vállalkozás minden szintjén és területén hozzáadott értéket teremthet, és pozitív hatással lehet a vállalat hosszú távú sikerére.

Hol és hogyan hasznosítható a történetmesélés?

A storytelling egy vállalkozás számos területén hasznosítható a különböző célkitűzések elérése érdekében. Íme néhány példa:

1. Márkaépítés és marketing

A történetmesélés segítségével egy vállalkozás képes közvetíteni alapértékeit és misszióját, lehetővé téve, hogy az ügyfelek mélyebben azonosuljanak a márkával.

Mindez erősítő hatással bír a reklámkampányokban és a tartalommarketingben is, mivel a közönség számára emlékezetes és meggyőző történeteket kínál.

2. Ügyfélszolgálat és értékesítés

A történetek segítségével a vállalatok képesek empatikus kapcsolatokat kiépíteni az ügyfelekkel és mélyebb, személyesebb élményt nyújtani.

Ezt kihasználva a termékek előnyeinek és értékeinek bemutatása során is támaszkodhatunk a storytellingre, hiszen ekkor az ügyfelek már számítanak rá, hogy az értékesítési prezentációk még érdekfeszítőbbek lesznek.

3. Jelenlegi és leendő alkalmazottak

A történetmesélés motiválhatja és inspirálhatja a dolgozókat, erősítheti a szervezeti kultúrát és elősegítheti a belső közösség építését.

A vállalati történetek bemutatása a toborzási folyamat során pedig segíthet a jelölteknek megérteni a vállalat kultúráját és értékeit. (pld. nézd meg a DLX MEDIA karrier oldalát)

4. Termék- és szolgáltatásfejlesztés

A felhasználói történetek és tapasztalatok segíthetnek a vállalatoknak jobban megérteni a vásárlóik igényeit és elvárásait, és ennek megfelelően fejleszthetik termékeiket vagy szolgáltatásaikat.

A történetmesélés ezáltal inspirálhatja a csapatokat új ötletek generálására és innovatív megoldások kifejlesztésére is.

5. Partneri kapcsolatok

A vállalat jövőképének és stratégiájának történeteken keresztül történő bemutatása segíthet a befektetők bizalmának elnyerésében és a vállalat értékének hangsúlyozásában.

Összefoglalva, a storytelling segítségével a vállalatok érzelmi és intellektuális kapcsolatokat teremthetnek ügyfeleikkel, munkavállalóikkal és partnereikkel, erősíthetik márkaidentitásukat, és javíthatják belső és külső kommunikációjukat.

A storytelling tehát nem csak a gyerekek számára fontos, kapitalista nézőpontból is hasznos — az üzleti élet egyik legfontosabb képessége!

 

Amennyiben még többet olvasnál az ehhez hasonló mélyebb skillekről, amik a vállalkozás felépítéséhez és növekedéséhez szükségesek, olvass tovább az Üzlet és Utazás blogon!