Bármikor történhetnek otthoni környezetben olyan balesetek, amelyekre senki sem tud előre felkészülni. Ilyen kellemetlen esemény lehet a beázás is. A beázás utáni rendrakásnak, takarításnak és kártalanításnak is megvannak a maga lépcsőfokai, amelyeket érdemes betartani annak érdekében, hogy a legkedvezőbb módon helyreállítható legyen a helyiség helyzete. 

Beázás utáni elsődleges tennivaló

 

Mindenekelőtt a lehetséges veszélyforrásokat kell kiszűrni és ártalmatlanítani a további balesetek elkerülése és a testi épség megóvása érdekében. Első lépésként a beázást okozó forrás megtalálására és megszüntetése szükséges fókuszálni. A folyamatot a vízellátás leállításával szükséges elkezdeni, majd pedig az áram és a gáz elzárásával – amennyiben biztonságos keretek között kivitelezhető. 

 

Ezután a forrás keresésére és ‘hatástalanítására’ kerül a hangsúly. Fel kell készülni a legváratlanabb szituációra is, hiszen nem csak egy eltört vagy szivárgó cső okozhatja az ázást, felelős lehet a rosszul tömített fürdőkád vagy zuhanyzó, esetleg egy tönkrement tető vagy pedig a szomszédos apartman egyaránt.  

A víz hatékony eltávolítása érdekében

 

Az ok megtalálását és hatástalanítását követően a víz eltüntetése – feltörlése, felitatása vagy éppenséggel nagyobb mennyiség esetében annak kiszivattyúzása kerül előtérbe. Nagyobb mennyiségnél így a szivattyú használata ajánlott, míg kisebb mennyiség esetében a száraz-nedves porszívó is hatékonyan orvosolhatja a helyzetet. 

 

A víz okozta károk csökkentésének menete

 

A víz eltávolítása után a sérült bútorok, berendezések és a helyiség kiszárítása a legfontosabb. A legalattomosabb és legkellemetlenebb vízkár maga a penész. A penész a beázást követő 24-48 órában kezd el fejlődni, így a víz eltávolítását követően hamar neki kell állni a szárítási folyamatnak. 

 

Szárítás, fertőtlenítés, majd takarítás

 

A szőnyegeket, bútorokat és a helyiségben lévő egyéb berendezéseket a szárítás ideje alatt mindenképpen szükséges eltávolítani. Az ipari szárítógépek vagy ventillátorok segítségére lesz szükség a hatékony szárítási folyamat és a párátlanítás kivitelezéséhez. A gépek használata során az ablakoknak nyitva kell lenniük, hogy minél gyorsabban távozzon a nedves levegő.  A takarítógép kölcsönzése megoldást jelenthet ilyen setben, hiszen nem érdemes egyszeri baleset miatt megvásárolni például magát az ipari szárítógépet. 

 

Takarítás tekintetében a bútorok és felületek fertőtlenítésén van a hangsúly. Forró víz, valamint fertőtlenítőszerek használatával át kell törölgetni a falakat és egyéb területeket, melyet érintett a víz. A padló tisztává varázsolásában egy hatékony padlótisztító gép lehet a segítség, míg a kárpitozott bútorok esetében a kárpittisztító nyújthat megoldás – enyhébb vizesedés esetében.

 

borítókép: Freepik