A profi videó készítés receptje egyre több embert érdekel, hiszen egy olyan kontent típusról van szó, amely manapság igen népszerű, ennélfogva alkalmas arra, hogy marketing célok elérésére is használják. De mi a minőségi videó titka, és miért elengedhetetlen a professzionális színvonal? Hogyan járul ehhez hozzá egy videó stúdió vagy egy teleprompter? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adunk választ. 

 

Miért ekkora trend a videó készítés a marketingben? 

 

Azért, mert általánosságban is a legnagyobb online trend a videó, vagyis erre van kereslet. 

 

Másodsorban a videó több érzékszervre, sőt az érzelmekre is képes hatni, így, ha el akarsz adni egy terméket vagy szolgáltatást, leghatékonyabban videós kontenttel győzheted meg a célcsoportodat arról, hogy nekik pont erre van szükségük. 

 

Egy videóval akár működés közben is bemutathatod a termékedet, szimpatikussá teheted a cégedet, és némi ügyességgel könnyedén elérheted, hogy a nézőből vásárló váljon. 

 

A profi videó készítés titkos összetevői 

 

Nulladik lépések videó készítésnél 

 

Mint minden típusú tartalom gyártásánál, a profi videó készítésnél is kiemelten fontos a célcsoport- és versenytárs-elemzés, a precíz, minden részletre kiterjedő tervezés és a szuper forgatókönyv. Ezek a lépések kihagyhatatlanok. 

 

Nélkülük – hiába a legprofibb technika, a legrutinosabb szereplők és a legjobb ötletek – nem lehet megfelelő minőségű videót készíteni. 

 

Ebben a cikkben nem célunk részletesen kitérni arra, hogy milyen fontos megteremteni a videózás személyi feltételeit (hogy legyen, aki az egész forgatást a stúdióbérléstől vagy a helyszín kiválasztásától és lefoglalásától a szereplők beszervezésén át a „sztori” megálmodásáig és a forgatókönyv megírásáig mindent kézben tart, hogy legyen egy szuper videós csapat, amely tudja kezelni a technikát, és persze, legyen, aki gondoskodik a keresőoptimalizálásról, az utómunkákról, a megfelelő csatornákra való feltöltésről – és még sorolhatnánk), de ez szintén alapfeltétel a videó készítéshez. 

 

Videó stúdió, profi hang- és képminőség 

 

A profi videó egyik legfőbb ismérve a tökéletes kép- és hangminőség. Ha ezek nincsenek rendben, hiába hasznos és érdekes maga a tartalom, a kontent silány minőségű, a céged pedig hiteltelen lesz, hiszen általában a néző a tartalmad kép- és hangminősége alapján következtetéseket von le a terméked vagy szolgáltatásod minőségéről. 

 

Emiatt érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy kihozd a maxot a kép- és hangminőségből! 

 

Mit jelent ez konkrétan? 

 

Például azt, hogy biztosítsd a videó készítéshez a megfelelő technikai felszerelést (profi kamerát, objektíveket, mikrofont, állványokat, fényeket stb.), és törekedsz arra, hogy kiváló akusztikával rendelkező helyen legyen a forgatás

 

Ha biztosra akarsz menni, kibérelhetsz egy videó stúdiót, ahol a fent említett feltételek maximálisan teljesülnek. A legtöbb videó stúdió esetében a terem mellett a technikát és akár a videós csapatot is „kikölcsönözheted”. 

 

 

Teleprompter avagy súgógép 

 

Ha rendszeresen videózol, érdemes beruházni egy súgógépre, amely segít abban, hogy az előadásod természetes, spontán beszédnek hasson, ugyanakkor mentes legyen a tartalmi és nyelvi bakiktól, a kínos hezitációs szünetektől és a lámpaláz miatti infókihagyásoktól. 

 

A teleprompternek többféle változata létezik, a legismertebb a hardveres súgógép, amelyet a leggyakrabban használnak filmek, híradók és egyéb, professzionális előadások felvételénél. 

 

Ez egy olyan kijelző, amely egyéni beállítások (betűméret és -szín, sebesség stb.) alapján felfelé gördíti az előre bevitt szöveget, így a beszélő anélkül tudja azt követni, hogy az a közönség számára észrevehető lenne. 

 

Léteznek súgógép szoftverek is (Teleprompter software), amelyeket számítógépre, laptopra vagy okoseszközre letöltve lehet használni a hardveres változathoz hasonló módon.  

 

 

Tartalom, relevancia 

 

Egy videó nem csupán attól lesz jó minőségű, hogy technikailag tökéletes. Az, hogy a tartalom hasznos, releváns infókat tartalmazzon és érdekes legyen, legalább ilyen fontos. 

 

Itt vissza is utalunk a cikk elején említett célcsoport-elemzésre és a precíz tervezés fontosságára, ugyanis ahhoz, hogy tudd, mi érdekli a célszegmenst, ismerned kell őket, tudnod kell, milyen az életük, milyen problémáik vannak, milyen kérdések foglalkoztatják őket. 

 

Ez alapján tudsz létrehozni számukra megfelelő tartalmakat, és elnyerni a bizalmukat és a szimpátiájukat. 

 

Egyéb „hozzávalók” 

 

A profi videó készítéshez hozzátartozik az is, hogy gondot fordítasz a videó keresőoptimalizálásra (SEO-ra), vagyis a kulcsszavak gyűjtése és megfelelő helyekre való beépítése nem maradhat ki. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a kontent organikus módon megtalálható legyen. 

 

Az sem mindegy, hova töltöd fel az elkészült anyagokat, hiszen azokat a csatornákat kell preferálnod, amelyeken a célcsoportod jelen van (ld. célcsoport-elemzés!). 

 

Ha pedig biztosra szeretnél menni, és a lehető legkevesebbet akarsz a videókkal bajlódni, add át a feladatot egy profi marketing ügynökségnek