Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodj című könyvét már 30 millióan olvasták világszerte, választ keresve arra, hogy mi a boldogság és a siker titkos receptje. Mi sem mehettünk el a téma mellett, ezért cikksorozatunkban a siker kulcsának 13 lépését boncolgattuk, melyből most a vágy, a hit, és a tudatalatti befolyásolásának lépései lesznek terítéken.

A könyv eredeti, 1937-es előszavában azt ígéri a szerző, hogy egy több ezer ember által tesztelt és működő titkot oszt meg, amellyel bárki számára elérhetővé válik a gazdagság és a sikeresség. Receptet ígér a pénzcsinálás módszerére, de csak annak, aki tudja, mit akar elérni. Ha sikerül a titkot megérteni és alkalmazni, akkor egyenes út vezet a siker és a gazdagság felé, minden erőfeszítéstől mentesen. Könyvében 13 lépést állít fel, amelyek elsajátítása segít bennünket a céljaink elérésében.

Gyere, találd meg velünk a siker kulcsát!

A gondolat ereje

Gondolataink hatalmas erővel bírnak, főként akkor, ha céltudatossággal, kitartással párosulnak. Ha sikerül meghatároznunk, hogy pontosan mit szeretnénk elérni, akkor az elénk gördülő akadályokat könnyebben átugorjuk majd.

Minden azon múlik, hogy az adott célunkat mennyire pontosan fogalmazzuk meg, illetve hogy amellett mennyire köteleződünk el. Ezután a legfontosabb teendőnk csupán kitartani a célok mellett, amíg el nem érjük azokat.

„A lehetőség ravasz szokása, hogy a hátsó ajtón jön be, gyakran egy szerencsétlen fordulat vagy átmeneti vereség alakját öltve. Talán ezért van, hogy oly sokan képtelenek felismerni a lehetőségeket.”

A siker eléréséhez elegendő egyetlen jó ötlet, felejtsük el a lehetetlent!

Henry Ford neve mindenki számára ismerősen csenghet, de kevesen tudják a sikerének titkát. Eltökélten hitt abban, amiben senki más körülötte, és időt, energiát nem sajnálva arra törekedett, hogy elérje célját, mellyel végül forradalmasította az autóipart.
Modernkori megfelelője Bill Gates, aki Paul Allen-nel együtt alapította meg a Microsoft-ot, és vált sikeressé.

A vágy: minden teljesítmény kiindulópontja

„A gazdagság megszerzésének a konkrét megtervezése és ennek a tervnek az alátámasztása a kudarc lehetőségét elutasító kitartással feltétlenül meghozza a gazdagságot.”

Te tudod mit akarsz, mire vágysz?

Az elménket az intenzív, domináns vágyakkal kell átszőni, megszállottan vágyakozni kell a kívánt célokért, tervezni és kitartani mellette, ahhoz hogy azok megvalósulhassanak.

De mi kell ahhoz, hogy a siker iránti vágyból anyagi valóság legyen?

  • A pontos, konkrét összeg meghatározása, amire vágysz
  • Mit szándékszol adni cserébe ezért az összegért
  • Mi a pontos dátuma, amikorra birtokolni szeretnéd ezt az összeget
  • Tervezd meg és tedd meg az első lépést!
  • Mindezeket rögzítsd papíron (mekkora összeg, határidő, mit adsz cserébe)
  • Olvasd el naponta kétszer, és hidd el belül, hogy már birtoklod is a pénzt
Elég ha Ray Kroc és a McDonald’s esetére gondolunk. Ray Kroc egy egyszerű turmixgép árus volt, aki egy nagyobb rendelés miatt kíváncsiságból elutazott San Bernardino-ba, hogy utánajárjon megrendelőjének.
Így találkozott a McDonald fivérekkel, és látta meg a kínálkozó lehetőséget, hogy milyen nyereséges láncot tudna kihozni a gyorsétteremből. Kivásárolta a McDonald testvéreket, nemzetközivé tette a vállalkozását, és így a kor egyik leggazdagabb emberévé vált. A McDonald’s sikertörténete pedig azóta is tart.
siker, vállalkozás

„A cselekvés égő vágya az a pont, ahonnan az álmodozónak ki kell indulnia.”

A hit

A második lépés a gazdagság felé a hit. Hit abban, hogy vágyaink elérhetőek.

A hit olyan lelkiállapot, amelyet az önszuggesztió, a tudatalattinak küldött vagy ismételt utasítások révén lehet előidézni. Bármely gondolat, amelyet ismételten átadunk a tudatalatti elmének, előbb-utóbb beágyazódik, és cselekvésre késztet bennünket.

„Az ember azért válhat önmaga és környezet urává, mert birtokában van az az erő, amellyel befolyásolhatja saját tudatalatti elméjét.”

Szerencse / balszerencse?

Minden olyan gondolat, amely érzelemmel és hittel van telítve, rögtön képes a fizikai megfelelőjévé átalakulni, legyen az pozitív, építő gondolat, vagy épp negatív, romboló gondolat.

Ha valamit sokszor elismétlünk önmagunknak, akár igaz, akár nem, a végére meggyőzzük magunkat, hogy az az igazság, vagyis a domináns gondolatok határoznak meg bennünket.

A tudatalattink nem tesz különbséget a konstruktív és destruktív gondolataink között. Azokkal a gondolatokkal dolgozik, amiket beletáplálunk. Itt jön képbe az önszuggesztió törvénye, amely fel is tud emelni, és le is tud húzni, attól függően, hogy miként irányítjuk a gondolatainkat.

hit, célkitűzés, bizalom
fotó: Alex Bracken, Unsplash

Az önszuggesztió révén akár elképesztően nagy teljesítményre is képesek lehetünk:

„Az élet harcait nem mindig az erősebb vagy gyorsabb nyeri meg, de előbb vagy utóbb győztes lesz, aki elhiszi, hogy nyerhet!”

Az önszuggesztió – a tudatalatti befolyásolásának módszere

A harmadik lépés a gazdagság felé a tudatalattink befolyásolásának képessége, melyet az önszuggesztió módszerével érhetünk el.

De mit jelent az önszuggesztió?

Minden olyan szuggesztió és saját magunk által adott inger, amely az 5 érzékszervünkön keresztül eljut az elménkhez. A természet úgy alakított bennünket, hogy ezt tudjuk befolyásolni is, de mégsem mindig tesszük meg.

Ahhoz, hogy a gondolataink a tudatalattinkba kerüljenek szükség van az önszuggesztió elvére.

A tudatalatti elme csak azokat a gondolatokat ismeri fel, és csak azoknak a hatására cselekszik, amelyek érzelmekkel és érzésekkel vannak alátámasztva. Ezt nevezhetjük az önszuggesztió alapelvének is.

Puszta, érzelemmentes szavakkal és gondolatokkal nem tudunk a tudatalatti elménkre hatni, át kell hogy járja őket a bennük való hit. Képesnek kell lennünk oly mértékben koncentrálni a vágyainkra, hogy az égető rögeszmévé váljon.

Gondalataink tehát hatalmas hatással vannak életünkre, a vágyaink elérésére és a kudarcok elkerülésére. Ha a gondolatainkat megfelelő hittel és érzelemmel párosítjuk és ezzel tudunk hatni a tudatalattinkra, akkor megtettük az első lépéseket a vágyott célok elérése felé.

A következő cikkben tovább boncolhatjuk a siker kulcsát. Tarts velünk!

 

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> Facebook, Instagram, YouTube