Észrevetted, hogy aktivitás szempontjából – legalábbis ami a terveink számát illeti – az év eleje a legintenzívebb? A naptár fordulásával szinte az életünk összes területén egyfajta váltás következik be. Lejár az éves BKK és konditerem bérlet, az autópálya megye matrica, és a személyes életünkben is sokszor tiszta lapot kezdünk ilyenkor. Ennek velejárója a sok intézkedés, megújulás és évtervezés közepette az az információ áradat, ami szinte zajként vesz körül minket.

A felénk áradó hirdetések, ajánlatok végtelen hosszú sorát böngészve az az érzésünk támad, hogy ha az év elején kiszemelt tervek és ötletek mindegyikét meg szeretnénk valósítani, akkor az előttünk álló év kevés is lesz!

A tervek összeállításához és azok tényleges véghezviteléhez szerintünk elengedhetetlen a tudatos tervezés. Erre a legjobb időszak az év eleje, mert ilyenkor az elmúlt év tapasztalataival de már az új év lendületével kezdhetünk bele a tervezgetésbe.

A Year Compass évtervező füzetről már több videóban is beszámoltunk. A Láthatatlan Egyetem által összeállított irányított kérdéssor segít összegezni az elmúlt évedet és az összegzett tapasztalatok által célokat tűzhetsz ki az előtted álló időszakra. A kérdések nincsenek erősen definiálva, a te képzelőerődre és értelmezésedre bízzák, hogy milyen gondolatok jelennek meg benned egy-egy fogalom kapcsán. Ahhoz, hogy ez az összegzés tényleg sikeres legyen fontos, hogy megfelelő időt szánj a kitöltésre és nyugodt körülmények között gondold át a válaszaid.

1. tipp: Tedd félre a telefonod és ülj le egy csendes részen a lakásban!

Zárd ki a zavaró tényezőket, a felugró értesítések, üzenetek és hívások között nehezebb lesz elmélyülten koncentrálnod és ténylegesen átgondolnod a terveid.

zen sarok, olvasás, olvasósarok

 

2. tipp: Menj el egy könyvtárba!

A mi ajánlásunk erre a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár. A Baross és Reviczky utca kereszteződésénél nyíló patinás neobarokk épületben nincs wifi – ami ebben az esetben külön előny – és a palota rész termeiben ülve úgy érezheted magad, mintha egy múlt századbeli regény szereplője lennél.

Szabó Ervin Könyvtár Palota termek

3. tipp: Utazz el valahova repülővel!

Már a repülőn ülve is kikapcsolódhatsz és élvezheted a telefonod repülő üzemmódjának áldásos hatásait, de mégjobb,ha egy távolabbi helyen szellőzteted ki a fejed és tervezed meg a következő éved. Új helyeken, új helyzetekben akarva akaratlanul is inspirálódsz, az érzékelésed felerősödik és sokkal több ötleted támad, mint a megszokott, ismerős helyeken és szituációkban. Ha még nem utaztál messzebbre, próbáld ki!

 

Utazás, külföld

 

“A kreatív szakmákban dolgozók – például, írók, képzőművészek, zenészek – rendszeresen elutaznak a hétköznapitól elütő helyekre, mert az új közegekben csak úgy pezsegnek bennük a kreatív ötletek. Nem feltétlenül kell hosszú interkontinentális utazásokat tenni, elég egy hosszú hétvége egy szomszédos országban vagy egy szép belföldi kirándulóhelyen, hogy új gondolatok, új tervek szülessenek bennünk. Legyen szó a Tisza-partról vagy egy bécsi parkról, újfajta észlelések érnek, és az agyunk is magasabb fokozatba kapcsol. A lényeg, hogy a helyszín eltérjen a megszokottól.

Azt tapasztaltam, hogy egy külföldi út mintha úgy mozgatná át az agyamat, ahogyan egy kiadós edzés a testemet. Amint átlépem az országhatárt, és kilépek az anyanyelvi közegből, ahol félszavakból megértek párbeszédeket és mindenhol könnyen kiigazodom, mintha egy másfajta működési módra kapcsolnék át. A megszokott közegben, a mindennapi rutin során szinte gondolkodnunk sem kell. Ám külföldön több energiát és figyelmet igényel, hogy értelmezzünk és kezeljünk akár hétköznapinak számító helyzeteket, például a közlekedés vagy egy ételrendelés leadása során. Az, hogy folyamatosan új ingerek érnek, megakadályozza, hogy belesüllyedjünk a komfortzónánkba, állandóan arra késztet, hogy gondolkozzunk, az új ingerekből pedig könnyen formálódnak új meglátások…

Amikor egy hosszabb útra felszáll velem a repülőgép, tudom, hogy most rendelkezésemre áll több óra, amikor szinte semmi sem vonja el a figyelmemet. Habár egyre több repülőn elérhető wifi a fedélzeten, én inkább offline módban maradok. Végre nem pittyeg a telefonom – bármi történik az online világban, nem ér el hozzám. A gondolataim szabadon áramlanak, miközben összpontosítani tudok arra a feladatra, amivel foglalkozom – ez a kreatív működés alfája és ómegája. Éppen ezért a repülőutakra tartogatom azokat a feladatokat, amik kreativitást igényelnek, például a cikkírást, a videóvágást vagy a felkészülést egy-egy előadásra.”

részlet az Alkalmazottból Vállalkozó c. könyvből

 

4. tipp: Utazz el belföldön!

Jó hír, hogy nem kell feltétlen repülőre ülnöd, ha egy kis nyugalomra vágysz. Válassz egy eldugott vidéki falut és tölts el pár napot a természetben! Remek hely erre a Bakony eldugott gyöngyszemében, egy kis zsákfaluban található vendégház a Bakonyi Vadász Háza. 

Bakony szállás, bakonykúti, kéktúra
www.bakonyivadaszhaza.hu

 

5. tipp: Menj közösségbe és inspirálódj másoktól!

Ha úgy érzed neked nem az elvonulás segít, hogy ötleteket és inspirációkat gyűjts, akkor jó eséllyel olyan ember vagy, aki szeret más emberek társaságában lenni.

Remek lehetőség erre a HaverVagy, ami egy olyan közösség ma Budapesten, ahol nyitott és jó fej emberek találkozhatnak és ismerhetik meg egymást, tölthetnek el közösen minőségi időt a számtalan program valamelyikén. Ide kapcsolódó soron következő programjuk, ami amellett, hogy új ismerősökre tehetsz szert az évtervezésben is segítségedre lehet: 2020.01.16-án a Fejlődj haver! előadássorozat keretében többek között arról is szó lesz, hogy milyen célokat érdemes kitűznöd és kiktől inspirálódhatsz.

Kattints ide a részletekért!

 

 

Kapcsolódó cikkek: