Nyelvtanulás: 9 módszer, amit be kell vetned utazás előtt

0
1316
nyelvtanulás online, nyelvtanulás gyorsan, nyelvtanulási módszerek

Az útikönyvekből megismerhetjük egy-egy ország fő látványosságait – ahova szinte kötelező ellátogatni. Csakhogy bárhova utazol is, találhatsz olyan különleges helyeket – a kötelezők megtekintése után, vagy éppen azok helyett –, amelyeket nem olyan könnyű megtalálni, vagy épp nem szerepelnek a vezetett túrák programjában. Mégis ezek adják minden utazás sava-borsát. Hogyan fog kiderülni például, hogy szombatonként van egy hangulatos kis piac kétsaroknyira a szállásodtól, vagy hogy pár hónapja nyitott egy új jazzklub a külvárosban, ahol fergeteges zenei élményt nyújt pár feltörekvő fiatal zenész? Hogyan fogsz egy helyiek által tartott kerti partira odakeveredni? Hogyan fedezheted fel ezeket a rejtett kincseket? A megoldás a nyelvtanulás!

A nyelvi korlát

Biztosan hallottál már a poliglott – azaz a sok nyelvet beszélő – emberekről: ők öt, tíz, akár tizenöt nyelven is beszélnek. Mielőtt a genetikára, a tehetségre, a szerencsére és egyéb, az egyénen kívül álló tényezőkre fognád ezt a lenyűgöző teljesítményt, érdemes meghallgatni őket arról, hogyan jutottak el erre a szintre. Mert te is elsajátíthatsz tőlük néhány alapfogást, amik segíthetnek abban, hogy mélyebbre merülj a kultúrákban az utazásaid során.

Ezek az emberek pont úgy indultak az életben, ahogy a többségünk. Ültek a suliban, magolták az angol, német, olasz vagy francia nyelvtant, szavakat. Évekig izzadva, küszködve készültek arra, hogy eleget tudjanak, hogy végre szóba tudjanak állni egy külföldivel. Ismerős?

nyelvtanulás Japán online, nyelvtanulás gyorsan, nyelvtanulási módszerek
Photo by Lin Mei on Unsplash

De ki akar három, négy, sőt öt évig izzadni azért, hogy végre beszélje egy nemzet nyelvét – ha csak látogatóba megy? Hiszen ahhoz, hogy minőségi élményeket gyűjts be az utazásaidon, egy kis nyelvtudás is elegendő. Egy rövid beszélgetés a helyiekkel a saját nyelvükön, s mindjárt nem a legfőbb látványossághoz irányítanak, hanem a kisboltba, ahol a város legjobb sonkája kapható. Vagy az új jazzklubba. Vagy rögvest a saját kerti grillpartijukra – mennyei helyi, sőt házi ételekkel.

Egy ír fiatalember, Benny Lewis hét nyelvet beszél folyékonyan, négy további nyelven tud egyszerűbb, hétköznapi beszélgetéseket folytatni, és még vagy egy tucatnak ismeri az alapjait. Benny ugyanazt állítja, mint sok más poliglott: ahhoz, nyelvszakivá válj, nem kell mást tenned, mint túllépni végre az iskolai nyelvtanulás keretein, elfelejteni a magolós, izzadós, tankönyvi nyelvtanulást. Egy másik módszerrel ugyanis 3-5 hónapon belül olyan nyelvtudásra tehetsz szert, amivel szóba elegyedhetsz majd utazásaid során a helyiekkel. Az alábbiakban átnézzük ehhez az alapokat.

Tarzan-beszéd

Milyen alapvető dolgok szükségesek egy alapszintű beszélgetés gyors elsajátításához? Ezzel kapcsolatban három dologban értenek egyet a poliglott emberek.

  1. Már az első naptól kezdve meg kell szólalnod a helyi nyelven az adott országban – még ha ez „Tarzan-beszéd” is lesz, ahogy Benny mondja. „Én lenni blogger” – mutatkozik be.
  2. Akkor tudsz könnyen megtanulni egy másik nyelvet, ha csakis szórakozva, a saját magad örömére szabva tanulsz.
  3. S végül: találj mindennap egy kis időt arra, hogy gyakorolj. Amíg a busz a dugóban áll. Amíg tusolsz. Amíg főzöl. Elalvás előtt. A lényeg, hogy sort keríts rá így vagy úgy.

Ez tehát a három fő szabály. Mivel azon van a hangsúly, hogy mindenkinek a saját örömére és személyére szabva kell tanulnia, ahány poliglott, annyi módszert mesél arról, hogyan kezdett bele egy-egy új nyelv elsajátításába. Az alábbiakban az ő sokszínű tárházukban nézünk körül. Válaszd ki azt a módszert, amelyik felvillanyoz!

Nyelvtanulás – módszerek és mókák tárháza

1. Szólalj meg!

Kapd elő a Forvo-t vagy a Google Translate-et, és fordíts le vele egy rövid bemutatkozást. Köszönj, mutatkozz be és meséld el, miket szeretsz (a házi ételeket? a jó jazz-zenét?…). Gyakorold a szövegedet, vedd fel videóra. Majd írj egy újabb szöveget, gyakorold, vedd fel videóra, és töltsd fel a YouTube-ra!

2. Énekelj!

Szereted a zenét? Keress a célnyelveden egy zeneszámot, ami igazán bejön. Ha a kínai nyelv felé kacsintgatsz, fordítsd le a fordítóval: „a legjobb kínai popdal”, s a kapott kifejezést írd be a YouTube keresőjébe. Ha az az álmod, hogy olaszul csevegj, nyisd meg a Spotify-t és tedd be Eros Ramazotti valamelyik dalát, ha pedig arab országokba vágysz és arabul tanulnál, akkor böngéssz az „Arab” kategóriában. Hallgasd sokat a kedvenc számodat, énekeld tusolás közben minden este. Ha már kívülről fújod, nekiállhatsz lefordítani is. Én például sose felejtem el: a „one more time” angol kifejezést Britney Spears „Baby one more time” című dalából tanultam meg… 🙂

3. Használd a technikát!

Tölts le a telefonodra nyelvtanító applikációkat. A legnépszerűbbek között van a Duolingo, a Memrise vagy a Busuu. Bárhol előkaphatod, és felfedezhetsz magadnak egy-egy új szót, amivel leírhatod a hobbijaidat, tevékenységeidet, gondolataidat. A Word Lens applikáció pedig bárhol segít elolvasni feliratokat.

nyelvtanulás Duolingo online, nyelvtanulás gyorsan, nyelvtanulási módszerek
duolingo.com

4. Olvasd el a kedvenc könyved a célnyelveden!

Lydia Machova poliglott azt meséli TEDx előadásában, hogy amikor elővette kedvenc könyvét, a Harry Pottert spanyolul, az elején egy szót sem értett belőle. A könyv végére, néhány száz oldal után már eljutott oda, hogy követni tudta az eseményeket…

5. Nézz sorozatokat!

A könyvolvasáshoz hasonlóan keresd ki a kedvenc sorozatodat a célnyelveden. Lydia Machova a Jóbarátokat nézte németül, s a második-harmadik évad környékén elkezdte érteni a dialógusokat.

6. Építsd a szókincsedet, amíg munkába mész!

Tim Doner poliglott meséli, hogy mindennap, amikor áthaladt a Union Square-en, a japán nyelvet gyakorolta. A szökőkútra nézve felidézte japánul az „inni” szót, a fákra nézve a „vágni” szót, ahogy elhaladt a könyvesbolt mellett, arra gondolt: „olvasni”, a kedvenc falafelstandjánál pedig arra: „enni”.

Ehhez hasonlóan megteheted azt is, hogy felcímkézed a konyhádat, sőt az egész lakásodat post-it-ekkel: kanál, fiók, ablak, könyvek, fürödni, asztal. Külön móka lesz a lepotyogó címkéknek ismét megtalálni a helyét…

7. Nézz vicces videókat!

A YouTube tele van vicces reklámokkal. Ezek általában rövidek, velősek, és egy élmény ráébredni a jelentésükre. Fordítsd le a célnyelvedre: „vicces reklám”, majd a kapott kifejezést írd be a YouTube keresőjébe. Csak úgy záporozni fognak a jobbnál jobb nyelvi gyakorlatok, öröm lesz a nyelvtanulás!

8. Építsd a szókincsedet rímekkel, ritmusokkal!

Keresd a hasonlóan hangzó szavakat és csoportosítsd őket. Fóka, róka, móka!!! Szintén Tim Doner módszere.

9. Nagyon fontos, ezért még egyszer: találkozz a nyelv beszélőivel és SZÓLALJ MEG!

Nincs kifogás – ehhez nem feltétlenül kell elutaznod az adott országba.

Nyelvtanulás, utazás
Photo by Anete Lūsiņa on Unsplash
  1. Itt van például az Italki vagy a HelloTalk applikáció, amik segítségével bármilyen nyelven találhatsz olyan embert, aki szívesen beszélget veled online a célnyelveden.
  2. Felkeresheted az otthonod környékén a külföldiek által fenntartott közösségeket, klubokat, és ezekben kipróbálhatod a bemutatkozó beszédedet.
  3. Vendégül láthatsz külföldieket az otthonodban: ezt úgy hívják, couchsurfing – azaz kanapészörf. A kanapészörfösöket a Couchsurfing.com oldalon találod.

A nyelvtanulás könnyebb lesz, mint gondolnád

Gál Ottó, aki összesen 27 nyelven tett már sikeres nyelvvizsgát, arra jött rá, hogy kb. 800 szó ismeretével a szövegek 80%-át meg lehet érteni – bármelyik nyelven. A Fluentu becslései szerint 500 szó már elég a boldoguláshoz, 1000-2000 szóval pedig érdemibb beszélgetést is folytathatunk bármely nyelven. Még az olyan nehéz nyelvekkel kapcsolatban is, mint a kínai, az adatok azt mutatják: a leggyakoribb 500 jel ismeretével a nyelv több mint 75%-a érthető!

Ha már beszélsz angolul, szeretettel ajánlom figyelmedbe ezt az egyórás dokumentumfilmet, amely azt rögzíti, hogyan tanult meg Jeff Brown, a kaliforniai Orange Coast College tanára nulláról arabul. Vagy ahogy ő fogalmaz: hogyan sajátította el a nyelvet. Döbbenetesen hamar magáévá teszi az alapvető szavakat, amelyekkel már képes az alapvető kommunikációra.

Minden poliglott ember egyetért abban, hogy nyelvtanulás nem nehéz. Sem kiemelkedő nyelvérzékre, sem egyéb szuperkészségre nincs szükséged. Csak bátorságra, hogy levetkőzd a gátlásaidat, hogy élvezd a mókát. Felejtsd el a tankönyveket! Játssz a nyelvvel és beszélgess szabadon! S mindeközben: legyen részed sok jó utazásban!

Gudics Ági, Angolul Gyorsan

Borítókép: Iconspeak T-Shirts