Ugye te is panaszkodtál már arra, hogy eszméletlenül elfoglalt vagy? Lehet, hogy a probléma forrása nem az, hogy a főnököd túlterhel, hanem hogy az agyad nem alkalmazkodott a technológia fejlődéséhez – magyarázza Sahar Yousef neurológus. A szakember 10 tippet ad arra vonatkozóan, hogyan huzalozd át az agyadat, és ezáltal tedd magad még produktívabbá.  

Egy átlagos alkalmazott a tényleges napi munka mellett minden eddiginél több időt tölt figyelemelterelő tevékenységekkel, megbeszélésekkel, emailezéssel, mint valaha. Egy szokásos munkanapon 12 percenként küldünk üzeneteket különféle applikációk segítségével, mint amilyen a Slack vagy Teams – állítja a Vox. A munkahelyi kommunikáció legnagyobb része már nem személyesen, hanem valamilyen online eszköz segítségével történik, így téve lehetővé azt, hogy állandóan elérhetők legyünk, függetlenül a 9-17 óráig tartó munkaidőtől. Sajnos a testünk, a biológiai felépítésünk nem tud lépést tartani ezzel a rohamos fejlődéssel, és az így kialakult életstílus okozta stressz és kiégés a válasza erre a helyzetre. „Még mindig ősi organizmusok vagyunk” – mondja Yousef.

Nézzük mit tehetsz annak érdekében, hogy újrahuzalozd az agyadat és ezáltal hatékonyabbá tedd a napjaidat!

  1. Tartsd magadtól távol az okostelefont – legyen az a tiéd vagy másé

A Texas-Austen Egyetem kutatói azt találták egy vizsgálat során, hogy ha az alanyok ugyanabban a szobában voltak, mint egy iPhone, akkor mérhetően csökkent a szobában tartózkodók intelligenciája,  memóriája, valamint figyelmi képessége. Ennek magyarázata, hogy okostelefonjainkhoz ma már érzelmileg is kötődünk, hiszen nem pusztán telefonhívások bonyolítására használjuk, hanem képeket tárolunk rajtuk, videókat készítünk velük, emlékeket kötünk hozzájuk. Ezeknek a kütyüknek a távoltartásával segítesz magadnak eltávolodni ettől az érzelmi kapcsolattól, így jobban tudsz koncentrálni a feladatodra.

  1. Kerüld az open office-t

Harvardi kutatók mutatták ki, hogy a személyes interakció szignifikánsan (kb. 70 %-kal) csökkent, míg az e-mail és azonnali üzenetküldés mintegy 56 %-kal növekedett a nyitott terű irodákban. Tehát a térbeli határok eltávolításával megnő az elektronikus kommunikáció mennyisége és ideje, hiszen egy alapvető emberi vágyunk erősödik ilyenkor fel: a privát szféra iránti igényünk. Az emberi agy nem a nagy terekre van tervezve, ilyenkor fiziológiailag nagyobb a stressz, ugyanakkor ingert érzünk kapcsolódni ismerőseinkkel, barátainkkal. Így hatékonyabbak lehetünk egy kisebb, nyüzsgő kávéházban, ahol senkit nem ismerünk, ami által megvan a privát szféra érzete és nincs késztetés a folyamatos interakcióra.

  1. Ne felejtsd el: a multitasking fizikailag lehetetlen

A feladatok közötti váltogatás rengeteg mentális energiába kerül. Ehelyett Yousef azt javasolja, hogy inkább mono-taskingolj: dedikálj egy előre meghatározott időmennyiséget egy adott feladatra, amit csak arra fordítasz.

  1. Kapcsold ki az értesítéseket

A legtöbb ma népszerű applikációt úgy tervezték, hogy pszichológiai trükkök segítségével ragadják meg a figyelmünket. A fejlesztők azt is megnézték, hogy a kaszinók milyen módszerekkel tartják a játékosokat függőségben és olyan értesítéseket hoztak létre, amelyek tükrözik ezt a hatást. Vedd magadhoz az irányítást, és kapcsold ki ezeket a notifikációkat, hogy az igazán fontos feladatokra koncentrálhass – tanácsolja a neurológus.

  1. Horgonyozd le a figyelmedet a feladatok leírásával

Nagyon sokat segít, ha feladataidat leírod egy papírdarabra, amelyet aztán kiragaszthatsz a monitorodra, hogy mindig észrevedd. Így ha elkalandozna a figyelmed, csak vess egy pillantást rá, és máris könnyebb lesz visszatérni a munkára. Ez megkönnyíti a feladatok összegzését, és a priorizálást is.

  1. Tedd kevésbé ijesztővé a feladatot, hogy elkerüld a halogatást

A halogatás kiváltó oka a félelem – mondja Yousef. Amikor az előtted álló tennivaló hatalmasnak tűnik, hajlamosabb lehetsz arra, hogy magadat túl kicsinek találd, és azt mondd, hogy te ehhez úgysem vagy elég. Ezzel csak erősíted a halogatást, és a vége az lesz, hogy sosem látsz neki a feladat elvégzésének. Verd át az agyad, és bontsd részekre a feladathalmot. Kezdd azzal, amit 5 perc alatt el tudsz végezni – ezzel motiválva magadat a továbbiakra.

  1. Keresd, mikor vagy a legproduktívabb

Van aki reggel érzi magában, hogy elemében van, van olyan, aki inkább estefele, vagy kora délután. Egy McKinsey kutatás azt találta, hogy top vezetők ötször hatékonyabban teljesítenek abban a napszakban, ami számukra a legtermékenyebb, mégis pusztán 5 százalékuk nyilatkozta, hogy elmélyülten dolgoznak ebben az időszakban. Ha ezt az 5%-ot 20%-ra emelnék, akkor a produktivitás megduplázódna! Érdemes tehát megkeresned a számodra leghatékonyabb időszakot a nap folyamán.

  1. Automatizáld a döntéseidet

Tudvalevő, hogy sok sikeres ember viseli ugyanazt a ruházatot minden nap. Többen közülük azért tesznek így, hogy ne kelljen arról dönteniük, mit hordjanak aznap. Így próbálják elkerülni az úgynevezett döntési fáradtságot. Mentális energiánk folyamatosan merül a nap folyamán és ezt a folyamatot a döntések felgyorsítják. Minél kevesebb döntést hozunk meg öltözködéssel, étkezéssel, stb. kapcsolatban, annál több energiánk marad a lényeges választásokra.

  1. Tarts szünetet

Hihetjük azt, hogy milyen sok munkát el tudunk végezni, ha mondjuk csökkentjük az alvással töltött órák számát. Jó, ha tudod azonban, hogy az alváshiánynak a részegséghez hasonló tünetei vannak. Egy hétórás alvás és tervezett munkaszünetek beiktatásával elősegíted tested feltöltődését és a produktivitást.

  1. Bánj hatékonyan a koffeinnel

Általában már elég energiával rendelkezünk, amikor felkelünk, így erre még kávét inni felesleges. Leghatékonyabban akkor használjuk fel a kávéban rejlő koffeint, ha azt 10 és 13 órakor, vagy ebéd után isszuk.

Próbáld meg beiktatni ezeket a trükköket az életedbe annak érdekében, hogy kevésbé érezd stresszesnek a napodat és igazán hatékony lehess!

Forrás: How to trick your brain into being more productive

Kapcsolódó: 

 

Szeretnél vendégcikket beküldeni? Vedd fel velünk a kapcsolatot!