Ugyanabban a környezetben dolgozva nap mint nap, hiányzik a külső impulzus, egy külső ösztönzés, ami az ötletelés melegágyaként megújítja kreatív szellemiségünket. Mit tehetsz inspirációd és egészséged megtartása érdekében? Menj ki a szabadba!

Ma már nem meglepő, hogy munkavállalóként, vállalkozóként otthonról dolgozunk. A jelenlegi technológiával az irodák online is képesek létezni, és az üzlet ugyanúgy megy tovább, mintha az egy téglából készült irodában történne, amit korábban el sem tudtunk volna képzelni.

Mivel otthon sokkal kényelmesebbek vagyunk, és a távolságok lépésben mérhetőek, sokan elkövetik azt a hibát, hogy minden idejüket a munkára fordítják. Ez kiégéshez, halogatáshoz, és az izgalom elvesztéséhez vezet, nem beszélve a kapcsolódó egészségügyi problémákról.

5 ok arra, hogy elhagyd a házat minden nap:

  1. Hálózatépítés

Dr. Ivan Misner, a Business International Networking (BNI) alapítója szerint azok az emberek, akik hetente több mint 20 órát töltenek hálózatépítéssel, vállalkozásuknak csaknem 70 százalékát az ezeken a kapcsolatokon alapuló együttműködések határozzák meg.

Rendszeresen látogass olyan eseményeket, 

Az ilyen találkozásokon keresztül fontos kapcsolatok alakulnak, amelyek új üzletekhez vezethetnek.

2. Inspiráció

A séta egyszerű cselekvés, megnyugtatja a lelket, és lehetővé teszi, hogy a tudatalatti alkotni kezdjen. Steve Jobs is támogatta ezt a tevékenységet. Mark Zuckerbergről pedig ismert, hogy gyaloglás közben tart megbeszéléseket.

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói szerint a gyaloglás átlagosan 60 százalékkal növeli a kreativitást.

Séta közben hagyd, hogy az elméd elkalandozzon. Ilyenkor olyan gondolatok is előjöhetnek, amelyekre máskor nincs kapacitásunk. Ne erőltesd, most ne hozz döntéseket. Figyeld a környezeted, ha a természetben vagy, húzd ki a fülest, hogy tudatosan mindenfajta érzékelésedet használva feltöltődj és inspirációhoz juss.

3. Egészséges vitaminok

Megvan az oka, hogy gyerekkorunkban, amikor csak lehetett, kiküldtek minket játszani. A válasz egyszerű, mert egészséges. 

Kutatások bizonyítják, hogy több embernek hiányoznak az alapvető vitaminok, mint valaha. Részben azért, mert többet tartózkodunk bent. A Nap energiája a szervezetünkben D-vitaminná alakul. Ennek hiánya pedig számos komoly egészségügyi problémához vezethet.

  1. Jobb önértékelés

Egy olyan egyszerű dolog is, mint az öltözködés, feldobhatja a kedélyeket. Jó érzéssel tölt el a gondoskodás saját magunk irányában. Ha teheted, minden reggel zuhanyozz le és öltözz fel rendesen, akkor is, ha nem kell aznap elhagynod az otthonod. Hatalmas különbséget fogsz abban érezni, hogy mennyire profinak érzed magad, és ekképp fogsz cselekedni az ottthonos környezetben kialakított irodádban is. Készen állsz majd arra, hogy bármelyik pillanatban kilépj az ajtón, ha egy barát vagy egy ügyfél szeretne veled spontán ebédelni.

5. Alapvető mozgás

A testünknek szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy újratermelje az energiát és megakadályozza a merev izmok kialakulását, vagy a túl sok ülés okozta egyéb neuromuszkuláris vagy fiziológiai problémát. A megfelelő, ergonomikus szék kiválasztása is kulcsfontosságú lehet, de a mozgás emellett is egy elhanyagolhatatlan tényező.

A lényeg, hogy naponta többször tarts szünetet. Állíts be emlékeztetőt, ha kell. A testednek teszel szívességet azzal, hogy rendszeresen felkelsz a székből, fotelből, kanapéről, legalább egy kis időre is. Igen, öt és tíz perc is számít. 

Ez a módszer a felfrissülés mellett a hatékonyságunkat is támogatja. Hallottál már a Pomodoro technikáról?

Ha annyira szerencsés vagy, hogy otthonról dolgozol, és valljuk be, megvan a szabadságunk, hogy saját magunknak osszuk be az időnket, használjuk ki az ütemtervben rejlő szabadságot, és mindenképpen törekedjünk egy egészséges egyensúly és napirend kialakítására. Ebből a vállalkozás és te is személyesen hasznot fogsz húzni.

Ismersz további olyan módszert, technikát, amely a produktivitásra ösztönöz? Oszd meg velünk kommentben, hogy tanuljunk egymástól!

Horváth Viktória

Photo by Unsplash

Kapcsolódó:

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> FacebookInstagramYouTube