Átlátható és produktív otthoni iroda kialakítása, ami még kényelmes is

A pénteki bejelentések után tovább erősödik a bizonytalanság érzése a jövővel, az utazásainkkal kapcsolatban. Az azonban kétségek nélküli, hogy a home office továbbra sem lesz egy elvetett munkavégzési forma.

Az otthoni kényelem lehet zavaró, könnyen elvonhatja a figyelmünket, de ez nem azt jelenti, hogy a home officet börtönként kell megélnünk. Az otthonról történő munkavégzés két nagy kihívással jár: koncentráció és a szervezés.

Túl egyszerű elvonni a figyelmünket, ha megjelenik egy családtagunk, megzavar az utca zaja, vagy rákapcsol a hűtő a háttérben. Megvan arra is az esély, hogy egy mosás előrébbvaló helyet érdemel, mint egy sürgős projekt befejezése.

A titok az otthoni munkakörnyezet strukturálásában rejlik. Következzen néhány tipp a tökéletes beállítás megtervezéséhez.

Hozd ki a legjobbat abból, amid van

Hozz létre egy kényelmes munkaterületet, kiegészítve mindennel, ami egy irodában megtalálható lenne: asztallal, irodai székekkel, irattartókkal, jó megvilágítással és egyéb fontos felszereléssel, amire még szükséged lehet. Az, hogy a hálószobából, pincéből vagy a garázsból dologzol, nem számít. 

Jacqueline Whitmore arról ír, hogy eladta a házát, hogy egy 800 négyzetméteres csónakházba költözzön Floridában. Bár a hely kicsi volt, sikerült kialakítania egy irodát, miközben figyelte a csónakot és a vadon élő állatokat a tónál.

“Kellemesen meglepődtem, hogy csak egy kis íróasztalra és némi inspirációra volt szükségem a vállalkozásom folytatásához.”

Élvezd a kilátást

Nem ad sokat a kreativitásunkhoz, ha egy unalmas, ablak nélküli helyen ragadunk, főleg hogy a nap (és az éjszaka) nagy részét az “irodánkban” kell tölteni. Ha lehetséges, válassz egy teret, ahonnan kilátni az udvarra vagy az utcára. A természetese fény felpezsdít, valamint pihentetően hat a szemedre, miután hosszú ideig a számítógép képernyőjét bámultad.

Ha Feng-Shui-barát helyet szeretnél létrehozni, 

  • kerüld, hogy az ajtó a hátad mögött legyen,
  • találj olyan helyet, ahol nem közvetlenül a fal felé nézel. Fal felé nézve úgy tűnhet, mintha soha nem jutnál előre, mivel a fejlődésed akadályozott, “falba” ütközik.
  • Ha ezt nem lehet elkerülni, helyezz egy kis tükröt az asztalra, hogy tükrözze az iroda bejáratát.

Órarend a munkához

Rendelj a munkádhoz időt, és ezt tartsd is be! Tarts kéznél egy kicsi jegyzetfüzetet, amibe a napi tennivalókat írod. Minden nap végén nézd át, mit szeretnél elérni a következő napon. Szabályozhatod saját ütemtervedet azáltal, hogy blokkolod a találkozókat, a családdal töltött időt, és a szabadidőt, amíg dolgozol.

Dolgozz kényelmesen

Tovább leszel képes ülni és koncentrálni, ha kényelmes a környezeted, szóval:

  • Tartsd tisztán és funkciójának megfelelően a munkaterületedet.
  • Szerezz egy ergonómikus széket, amelyben több órát is tölthetsz egyszerre.
  • Mindig tarts magadnál egy üveg vizet az íróasztal mellett, nehogy kiszáradj. 
  • Ügyelj arra, hogy a hőmérséklet és a megvilágítás is optimális legyen. Nyáron érdemes beszereznünk egy mini ventillátort, ami keringeti a levegőt, és egy hordozható hűtőtestet télre, amikor kint hűvös van.

Hozz létre egy asztalt a sikerhez

Töltsd fel az irodád az összes szükséges irodai kellékkel: jegyzettömb, tűzőgép, bélyegző, toll, stb. Ha ez mind egy helyen van, nem kell abbahagynod a munkát, hogy bármelyiket megtaláld, amikor szükség van rá. Nem muszáj asztalnak lennie, a lényeg, hogy a fontos, rendszeresen használt dolgok egy helyen legyenek, így nem szakad félbe a gondolatmeneted és fókuszod, míg a keresőútra indulnál.

Teremts inspiráló légkört

Jobban haladsz, ha közben zenét hallgatsz? Állíts be egy lejátszási listát, amely az egész nap során inspirálhat, miközben dolgozol.

Gyújts meg egy gyertyát és dobd fel a hangulatot egy kis aromaterápiával. Ha élvezed a természetet, nyisd ki az ablakokat és lélegezd be a friss levegőt, esetleg szerezz be egy légtisztítót. 

Dekoráld képekkel vagy motivációs idézetekkel a helyet, amelyek inspirálnak és megerősítenek.

Öltözz sikerhez

Lehet, hogy kényelmesebb mackónadrágban dolgozni, viszont a túlzott kényelem nem fog segíteni abban, hogy aktiváld az agyad arra, hogy komolyan vegye a munkát. Öltözz fel irodához megfelelő módon, ez hozzájárul ahhoz, hogy professzionálisnak érezd magad, és ekképp cselekedj. Sosem tudhatod, mikor kell elrohannod egy meetingre, akár személyesen, akár online. Egyszerűbb, ha már eleve erre készülsz.

A pizsamában való munka álma – a valóságban csak egy álom. A siker érdekében valódi vállalkozónak kell kinézned, otthon, a kanapédon ülve is. Eszerint célszerű öltözni, cselekedni és dolgozni. Kezdd a fenti irányelvek betartásával, hogy pozitivitást és egyensúlyt teremts az íróasztalodon, és az életedben.

Horváth Viktória, wonderbug.hu

Photo by Chris Adamus on Unsplash

Kapcsolódó:

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> FacebookInstagramYouTube