Kezdő vállalkozóként sokszor felmerül a kérdés, hogy hol dolgozzunk. Ez függ attól, hogy hol tudunk hatékonyak lenni: otthon, egy kávézóban? Béreljünk saját irodát vagy inkább egy közösségi iroda mellett döntsünk? A cikkben található videóban a saját és a közösségi irodát hasonlítjuk össze, kiemelve néhány fontos részletet.

Saját vs. közösségi iroda

Amikor saját vállalkozásba kezdünk, nagyon sok mindenre kell egyszerre odafigyelni. A marketing, jogi és egyéb költségek felhívják a figyelmet arra, hogy a pénzünket kordában kell tartanunk. A vállalkozás indításánál egy ilyen nagy tétel lehet az iroda bérlése. Mikor, melyiket, milyen szempontok szerint érdemes választani? Sorra vesszük az lényeges szempontokat.

Nézzük a számokat

A budapesti piacon a közösségi irodák 40-80.000 Ft-os havi tagsági díjjal kínálnak különböző ajánlatokat:

  • Flexi hellyel, amikor nincs fix asztalod, hanem oda ülsz, ahol találsz helyet. Ezek a helyek jellemzően kedvezőbb áron vannak.
  • Vagy fix asztalt bérelsz, és mindig ugyanahhoz az asztalhoz tudsz leülni.

Ezzel szemben saját iroda bérlése esetén 200-300.000 Ft-tal tudunk számolni. A számokat az alapján tudjuk összehasonlítani a két lehetőség esetében, hogy hányan dolgoznak a vállalkozásban, hány személynek szükséges az irodai körülményeket biztosítani.

Amennyiben egy bázist szeretnénk, ahol meetingeket tudunk tartani, vendégeket és ügyfeleket fogadni, jó választás lehet a közösségi iroda.

Elköteleződnénk hoszú távra vagy sem?

Ha kibérlünk egy lakásirodát vagy egy saját irodát egy irodaházban, akkor jellemzően azt várja el a bérbeadó, hogy hosszabb távra, minimum 1 évre írjuk alá a szerződést. Emellé szinte minden esetben 2-3 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót kérnek. Ezzel szemben megfontolandó a közösségi irodák kínálata, akik rugalmasabbak, nem szoktak kérni kauciót, és ha a szerződés lemondására kerülne sor, az kevesebb papírmunkával jár és flexibilisebben kivitelezhető.

Egy közösségi irodában minden adott a berendezés tekintetében. Asztalok, székek, és berendezett tárgyaló állnak rendelkezésünkre. Saját irodánál megegyezés kérdése, előfordulhat, hogy a helyet bútorozatlanul kínálják.

További szempontok megtekintéséért kattints a videóra.

Megnyílt az első HubHub Budapesten egy izgalmas helyszínen, a vibráló Király utca Deák tér felé eső részén. A fő tömegközlekedési csomópontok közelében és történelmi belváros látképével, ahol tanúja lehetsz az életnek, és érezheted a körülötted pezsgő energiát. A HubHub kisebb startupoknak és magánszemélyeknek is változatos irodai csomagokat kínál, fix és megosztott asztalokat is.

HubHub közösségi iroda, Budapest

Tökéletes lokáció, tágas terek és természetes fény jellemzi a helyet. A belső udvar hangulata egy kész dzsungel. Nagyon jó kapcsolatokat lehet építeni, emellett biztosítva van, hogy produktívan tudjunk lenni. Bekapcsoljuk a gépünket és tudunk dolgozni.

Jelentkezz az ingyenes próbanapra, körbevezetésre: itt.

Mit érdemes tehát előre végiggondolnunk?

Lényegében a következő kérdésekre válaszolva találhatjuk meg a számunkra megfelelőt: Mennyire fontos az, hogy központi helyen legyen az iroda vagy pedig abszolút nem számít, járnak-e be kollégák, fogadunk-e vendégeket? Emberek között kell lenni, hogy igazán eredményes legyél vagy saját térre vágysz?

HubHub közösségi iroda, Budapest

Ha már unjuk a home officet, a kávézók zajosak, és szükségünk van egy saját helyre, érdemes mérlegelni a saját vagy a közösségi irodának a jelentőségét.

Úgy gondoljuk, hogy kezdő vállalkozóknak tökéletes választás lehet a közösségi iroda.

Sok sikert a választáshoz!

Kapcsolódó:

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> FacebookInstagramYouTube