Rengetegen álmodozunk arról, hogy olyan munkánk legyen, amivel körbeutazhatjuk a világot. Évek elmúltával a technológia lehetővé tette ezt az álmot, így sokan élik életüket úgy, mint egy digitális nomád. Vajon a világutazóról alkotott kép, aki egyik egzotikus szigetről repül a másikra, miközben sok-sok pénzt keres, mennyire áll messze a valóságtól?

Az Entrepreneur egyik szerzője, Eva C. Reder beszámolójában megosztotta, milyen is igazából az élet digitális nomádként. Konklúzió: az élet nomádként nem olyan felhőtlen, mint amilyennek tűnik.

A digitális nomád életstílus margariták szürcsöléséről szól a tengerparton,

gondolnánk. Helyfüggetlen vállalkozóként azonban az életed a margaritán kívül inkább arról szól, hogy valódi munkát végzel. A Wi-Fi a parton közismerten megbízhatatlan.

“Egy fiatalokkal teli hostelben szállsz meg, egy csomó másik emberrel, akik későn kezdik a reggelt, hiszen éjszaka mindenki bulizik. Reggeli után, amikor az utazó elhagyja a szobát, hogy lemenjen a tengerpartra, te fogod a laptopod, és beveszed a várost, hogy találj egy kávézót, ahova be tudsz ülni dolgozni. Az átlagos kávézóknak nem szokott problémát okozni, ha előkapod a laptopod és néhány óráig ott maradsz dolgozni, de őszintén sem örülnek annak, ha náluk alakítod ki az irodádat. Szóval dolgozol, amennyit sikerül, majd elindulsz, hogy felszállj a következő buszra vagy egy újabb repülőre.”

Az állandó mérlegelés a munka általi kötelezettségek és az utazás között fárasztó, ami néha megnehezíti, hogy egyszerűen csak élvezd az idődet, amit utazással töltesz.

Az AND CO kutatása szerint a helyfüggetlen munkavállalók harmadának okoz probémát, hogy letegye a munkát a nap végén.

A digitális nomádok egyik várost fedezik fel a másik után

A már említett élethelyzet rutinná válik, irány a kávézó, ahol jó a wifi, majd elérni a következő járatot. Ez működik néhány hónapig vagy évig, általánosságban viszont nem ad elég stabilitást ahhoz, hogy kiépíts magadnak egy karriert. Ambiciózus társainknak, akik jól akarják végezni a munkájukat, szükségük van egy stabil munkakörnyezetre.

Az AND CO kutatása nem arról számol be, hogy mit csinálunk digitális nomádként, hanem inkább arról, hogy ez az életstílus egy “bárhol dolgozó munkavállaló” életstílusa. Az adatok elemzése azt bizonyítja, amit maga a szerző is megtapasztal: A helyfüggetlenül dolgozók nem feltétlenül utaznak olyan sokat, mint hinnénk. Városról városra való repkedés helyett végül kevesebbet utaznak, mint a legtöbb digitális nomád.

A helyfüggetlenül dolgozók negyede (a korábban említett kutatás alapján) vallja magát digitális nomádnak. Csupán 17%-uk utazik több mint 5 országba évente. Ez az adat pedig két dolgot jelent: Először is, az említett munkavállalók a szabadságfaktor miatt választják ezt a nomád életstílust munkájuk során, és kevésbé az állandó utazás miatt; másodszor, akik digitális nomádnak vallják magukat, általában minimum három hónapig maradnak egy helyben, felállítva egy bázist, egy átmeneti otthont.

A nomádok online üzleteket futtatnak és csak négy órát dolgoznak hetente

A munkáltatók szépen lassan alkalmazkodnak a millenniumi munkavállalók igényeihez. Nomádok elmondásai alapján, bár többen rendelkeztek saját vállalkozással, mégis a sikeres nomádok többsége más cégekkel is dolgozott együttműködésben. Félreértés, hogy a legtöbben saját üzletből tartják fenn magukat (alacsony fizetésű) szabadúszó munkákból.

Ha jó fizetéssel rendelkező digitális nomádként képzeled el a jövődet, nézz utána olyan lehetőségeknek, ahol helyfüggetlenül vállalhatsz munkát egy cégnél, “remote worker”-ként, ami egyébként egyre gyakoribb. A fent említett kutatásban a válaszadók negyede emelte ki, hogy az őket foglalkoztató cég teljes egészében volt fully remote, tehát mindenki távolról dolgozott. Közel 40%-uk volt globális vállalatok által foglalkoztatott, és ez az arány azóta is növekszik.

A kutatás honlapján további érdekes eredményeket lehet olvasni, itt

A szabadságnak is ára van

Vagy a pénzeddel, vagy az időddel fizetsz, szokták mondani. Ugyanez a kutatás mutatja, hogy a helyfüggetlenül dolgozó munkavállalók kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, mint hinnénk. A nagy átlag kevesebb mint 50.000 dollárt (a jelenlegi 294 forintos árfolyamon ez 14.703.000 Ft) keres évente. A felső 10% mondhatja el magáról, hogy a bevétel 100.000 dollár felett van évente. 

A helyfüggetlen munkavállalók és a digitális nomádok motivációja  aligha merül ki a pénzben. 

Inkább fogadnának el kevesebb fizetést, minthogy feladják a flexibilitást és a szabadságot, amit ez az élet nyújt számukra. Ez azt jelenti, hogy ha a munkáltatók képesek felvenni és megtartani magasan képzett tehetségeket akár alacsonyabb átlag fizetéssel, ha nyitottak az olyan együttműködésre, amelyet egy helyfüggetlen munkavállaló kínál, mindenki jól járhat. A trend errefelé mutat. Egyre több és több munkavállaló hajlandó ilyen munkakapcsolatok kialakítására. A jövő munkaereje több szabadsággal fog rendelkezni és dolgozni onnan, ahonnan csak akar.

Ez azt jelenti, hogy mindenki fogja a bőröndjét/hátizsákját és világgá megy? Nem. A kezdeti fellángolás valószínűleg néhány hónap múltán alábbhagy. A lényeg, hogy a jövő biztosítani fog egy olyan lehetőséget, amelyben a munkavállaló saját igényei szerint dolgozhat, anélkül, hogy irodai korlátok, szigorú munkaórák közé lenne szorítva. Ha nem is a tengerparton fogunk mindennap koktélt iszogatni, de a saját élet és munka feletti kontrol a saját kezünkbe kerül, a produktivitás és az eredmények pedig csak rajtunk fognak múlni.

Viktória, wonderbug.hu

Fotó: Free To Use Sounds, Shane Rounce, manny PANTOJA / Unsplash

Kapcsolódó: