Az Egyesült Államok felfedezésének egyik legjobb módja a lakóautó bérlés. Mellette szól a kényelem, az ár, és természetesen a hamisítatlan amerikai életérzés is. A lakóautós utazást applikációkkal, előfoglalásokkal, és a tapasztalt utazók tanácsainak meghallgatásával még könnyebbé tehetjük.

Mennyi amerikai filmben láttuk már azokat a képsorokat, amikor a főszereplő bepakol egy frissen vásárolt lakóautóba. Majd átadva magát a szabadság érzésének nekivág az országútnak. És hányszor gondolkodtunk el mi is azon, hogy de jó is lenne, ha átélhetnénk egy ilyen utazást. Ma már ez nem csak egy álom: az Egyesült Államokban reneszánszát éli a lakóautós nyaralás. Ez a fajta életre szóló kaland ráadásul olcsóbb és flexibilisebb is, mint egy klasszikus utazás.

“a hamisítatlan

amerikai életérzés” 

“A lakóautó bérlés Amerikában a magyar utazók között még mindig különlegességnek számít, de egyre többen választják ezt a módot. A legkedveltebb részek a nyugati part államai, nemzeti parkjai, például Kalifornia, Nevada, Utah, Arizona. Ezen kivül nagyon népszerű módja az utazásnak Floridában is a lakóautó bérlés. A déli rész, Texas, Louisiana, Alabama, Georgia pedig az egyik legjobb és legkülönlegesebb úticél lehet. Erre is egyre többen veszik az irányt a legtöbbet látogatott, korábban említett úticélok után” – mondta Schmid-Lengyel Mónika, a Világszerte Travel ügyvezetője. Cégük több mint 10 éve foglalkozik amerikai utazások szervezésével, köztük lakóautó foglalásokkal.

Szabadság minden pillanatban

Lakóautó bérlés amerikában árak
Photo by Jakub Gorajek on Unsplash

Az utazási szakértő kiemelte azokat az előnyöket is, melyeket egy lakóautós utazás nyújthat számunkra, a megszokott, szállás- és autófoglalást igénylő nyaralással szemben.

“Az első és legfontosabb, hogy nem vagyunk időhöz kötve. Míg a szállásokat általában célszerű konkrét dátumokra, előre lefoglalni, úgy egy lakóautó bérlés esetében szabadon dönthetünk az utazás közben is, hogy adott városban, nemzeti parkban vagy a tengerparton mennyi időt szeretnénk eltölteni. A szabadság érzése és a természetközeli időtöltés pedig olyan feltöltődést ígér, amit receptre kellene felírni. Emellett a lakóautózás nagy előnye, hogy nem a csomagok ki-be pakolásával kezdődik minden nap, így ezt az időt is hasznosan tölthetjük.”

Schmid-Lengyel Mónika azt is megemlítette, hogy a lakóautózás azon túl, hogy felejthetetlen élményt nyújthat nagyobb baráti társaságok számára, a kisgyermekes családoknak is kiváló lehetőség.

Az előzetes tájékozódás elengedhetetlen

A Világszerte Travel munkatársai, az amerikai idegenforgalom támogatásával foglalkozó Discover America Hungary Egyesület tagjaként fontosnak tartják, hogy a pozitívumokról és negatívumokról is korrekt tájékoztatást adjanak az utazóknak, így is hozzásegítve őket a tökéletes nyaraláshoz.

“Az útvonaltervezés nagyon fontos, hiszen a távolságok a városok és nemzeti parkok között sokkal nagyobbak, mint európai viszonylatban. Figyelni kell arra, mely utak járhatók lakóautóval és melyek nem. Léteznek időszakosan megnyitott útvonalak, melyeket időjárás függvényében bármikor lezárhatnak. Ha ezt nem veszi figyelembe valaki, 5-6 órás kerülővel is megajándékozhatja saját magát. Számos lakóautó park található a legismertebb útvonalak mellett, melyekbe előre, akár egy applikáción keresztül is foglalhatunk helyet vagy módosíthatjuk a már meglévő foglalásunk. Az üzemanyagárak kedvezőbbek, mint Európában, de figyelni kell arra, hogy távol lehetnek egymástól az üzemanyagtöltő állomások, így nem szabad az utolsó pillanatra hagynunk a tankolást. A keleti parton, a nagyobb városokban szigorúbb feltételek vonatkoznak a lakóautó bérlésre. New Yorkban például nem lehet az utcán, csak néhány órára megállni, így itt mindenképp egy, a városhoz közeli lakóautó parkolót érdemes felkeresni” – hívta fel a figyelmet a szakértő a technikai részletekre is.

Lakóautó bérlés USA-ban
Photo by Colton Duke on Unsplash

2018-ban a hivatalos adatok alapján nyolcvanezer magyar állampolgár repült az Egyesült Államokba, ami nyolc százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ebből tehát világosan látszik, hogy érdeklődünk az ország iránt, és kihasználjuk a Magyarország és Észak-Amerika közötti új, közvetlen légi járatokat is. A Discover America Hungary Egyesület weboldalán pedig további hasznos utazási információk és hírek segítik az USA-ba készülő utazókat: www.discoveramerica.hu.

 

Discover America Hungary

Az Egyesületről (Discover America Committee Hungary – röviden DAC):

A 2010-ben alapított Discover America Hungary Egyesület (DAC) küldetése, hogy aktívan támogassa az amerikai idegenforgalmat. Tagjai utazási irodák, légitársaságok, szállodák, idegenforgalmi hivatalok, és az USA-ba irányuló magyar turistaforgalom élénkítéséért elkötelezett más cégek, magánszemélyek. Az egyesület széles körben népszerűsíti az Amerikai Egyesült Államok által kínált bámulatos turisztikai látnivalókat és programlehetőségeket. Ezzel inspirálva az utazókat, hogy fedezzék fel az országot. A DAC szorosan együttműködik az Amerikai Nagykövetség Kereskedelmi Irodájával és az Egyesült Államok, mint turista desztinációért felelős marketing szervezetével, a Brand USA-vel.

 

Kapcsolódó cikkek:

UTAZÁSI TIPPEK ROVAT

REPÜLŐ JÁRATKÉSÉS – KÁRTÉRÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

PARKOLÁS A LISZT FERENC NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉREN