Halloween a világ körül

881

Az elmúlt években a temetőjárás mellett egyre több töklámpás pislákol Magyarországon. Világszerte emlékeznek a Halloween környéki napokban a családok elhunyt szeretteikre, de a csendes gyertyagyújtás mellett egyes országokban igazi bulihangulat várja az érdeklődőket.

A halloweeni tökfaragás, beöltözés és a Csokit vagy csalunk! játék amerikai hagyomány. Ahogy az elmúlt években Magyarországon is terjedni kezdett a szokás, az idősebb generáció gyakorta nézi rossz szemmel a fiatalok szórakozását, mondván: ez kultúránk amerikanizálódásának jele, csak a virágosok és kereskedők találtak ki egy újabb pénzköltési lehetőséget, illetve, a buli tiszteletlenség halottainkkal szemben, akikre hagyományosan november elsején és másodikán emlékezünk.

Válaszul számos néprajzkutató hangsúlyozza, hogy a kelta eredetű ünnep valójában Magyarországon is rendelkezik hagyományokkal. A halottak napja és a Halloween valamilyen formában minden kultúrában megtalálható, mivel a nyár és a tél elválasztásához kötődik, ugyanúgy, mint az itthon is ismerten a beöltözéshez köthető farsang. Éppen ezért a halloweeni beöltözés a busójárás, a Gergely-járás vagy a balázsolás ugyanarról a tőről fakadnak. Ráadásul a tökfaragás alapját képező Jack O’Lantern legenda a magyar Koplaló Mátyás mesében jelenik meg. Számos történet lelhető fel magyar tökfaragási hagyományokról, többek között Bálint gazda mesélte, hogy gyerekkorában a hosszú őszi estéken szemet és szájat vágtak a tökökbe, hogy a bennük égő gyertya megijeszthesse a falubeli gyerekeket.

Csongrádban és a dél-alföldi régióban szinte mindenhol szokás volt a töklámpás készítése. Nyugat-Magyarországon, Sopron környékén is ezzel ijesztették a lányokat. Erdélyben gyufaszálakból készültek fogak a lámpásokhoz, de ismert olyan legenda is, hogy az Árpád-korban a dunai hajósok töklámpások segítségével igazodtak el. R. Nagy József, a Miskolci Egyetem Kulturális és vizuális antopológia tanszékének oktatója szerint a probléma, hogy a pogány időkből nem maradtak fenn a hazai szokások leiratai. Ez lehet az oka a folyamatos vitának.

Pedig a gordiuszi csomót igen könnyű átvágni. A kelta gyökérű Halloween (vagy All Hallows’ Eve) október 31-re esik, ami Mindenszentek (november 1. – All Hallows’ Day) előestéje, így a szentestéhez hasonló súlya van. A Mindenszentek hagyományosan az üdvözült lelkek emléknapja, november 2. pedig (halottak napja) a tisztítótűzben szenvedő lelkeké. Ez utóbbi napokon látogatunk ki a temetőkbe.

halloween, halottak napja
Image by Pixabay

Írország

A Halloweent az ír bevándorlók honosították meg Amerikában a kelta Samhain ünnep mintájára. Írországban marharépából faragtak lámpást, az Egyesült Államokban azonban felfedezték a sokkal látványosabb tököt, így azt kezdték el használni. Ma az írek is beöltözve járják a szomszédokat, a gyerekek bolondoznak a Csokit vagy csalunk! játékkal, vagy süteménybe rejtett kincseket keresnek, és egész közösségek eszik a hagyományos muszlinba csomagolt édességet, amely megmondja az illető jövőjét.

Anglia

A reformáció terjedésével Angliából kihalt a Mindenszentek ünnepköre. November 5-én viszont örömtüzekkel emlékeznek a Guy Fawkes összeesküvésre, és az ünnep amerikai hatására kezd összemosódni Halloweennal.

Mexikó és Latin-Amerika

November elsején és másodikán Közép- és Dél-Amerikában a Dia de los Muertost (halottak napja) ülik. Úgy hiszik, ilyenkor a lelkek visszatérnek a Földre és 24 óráin át szeretteikkel vannak, ezért fesztivállal, zenével és nagyon színes jelmezekkel várják őket.

Fülöp-szigetek

A Pangangaluluwa idején a gyerekek jelmezekbe öltöznek és házról-házra járnak, majd imádkoznak és énekelnek az ott lakók elhunyt családtagjaiért. Ma már – a Csokit vagy csalunk! mintájára – csokoládét is kapnak, de néhány városban még tartják az eredeti hagyományokat.

India

16 napig tart a Pitru Paksha. A hinduk szerint, ha valaki meghal, annak lelke a purgatóriumban találkozik családjának elmúlt három generációjával, az ünnep idején azonban a lelkek visszatérhetnek az élők közé. Ha ilyenkor a család nem végzi el a Shraddha szertartást, akkor a lelkek örök életre a Földön fognak bolyongani. A szertartás keretében tüzeket gyújtanak és bizonyos ételeket (például édes rízs, tej, bab, tök) ajánlanak fel a családtagok.

Kambodzsa

A helyi buddhista családok szeptember végétől október középig gyűlnek össze, hogy halottaikat ünnepeljék. Ilyenkor édes rízst, babot, banánleveleket visznek a templomokba elhunyt szeretteik emlékére.

Nigéria

Az Awuru Odo fesztivál alkalmával a halottak meglátogatják családjukat, akik ünnepléssel, zenével és maszkokkal segítik vissza őket a túlvilágra. Az ünnep fél évig tart, de csak kétévente rendezik meg.

Olaszország

November elseje nemzeti ünnep, ilyenkor az olaszok kilátogatnak a temetőkbe, de nemcsak családjaik, hanem vadidgen emberek sírjait is feldíszítik, így ilyenkor színpompás látványt nyújtanak az olasz temetők. Az Onigassinatiként ismert ünnep estéjén a családok gyertyát raknak ablakaikba, hogy szeretteik megtalálják őket.

Németország

A németek is kilátogatnak a temetőkbe, de október-november fordulóján elrejtik otthon a késeket, hogy a hozzájuk látogató lelkekben senki ne tehessen kárt, illetve a lelkek se árthassanak a családtagoknak.

Románia (Erdély)

A románok Drakula éjszakáját ülik ilyenkor a havasokban. Annak ellenére érkeznek a világ minden részéről halloweenezők a törcsvári kastélyba, hogy sem a könyvbeli Drakula gróf, sem a vele azonosított Vlad Tepes nem köthető ehhez a helyhez. A kastélyban mégis vezetett túrák és halloween csomagok várják az érdeklődőket.