Ahogyan a szabadúszók, digitális nomádok felkerültek a térképre, úgy jelentek meg sorra a közösségi irodák is. Eleinte ezen fogalmak mindegyikével legtöbbször csak külföldön találkozhattunk, azonban az utóbbi évekre visszatekintve látszik, hogy már itthon, Magyarországon is egyre népszerűbbé válik a helyfüggetlen életmód, s ezáltal a közösségi irodáknak is nagyobb szerep jut.

közösségi iroda
A közösségi irodák előnyei; fotó: HubHub Coworking Budapest

A közösségi iroda egy profi munkatér, amelyben megtalálható minden olyan szolgáltatás, ami szükséges egy kisvállalkozó, szabadúszó, digitális nomád számára.

Nagyon fontos kiemelni, hogy egy ilyen teret még véletlenül se úgy képzelj el, mint a multiknál előszeretettel használt open-office környezetet. Míg az ilyen irodákban – egyre több cikk beszámolója alapján – a nyitott tér a hatékony munkát gátolja, addig egy közösségi irodában az igényeidnek megfelelően végezheted a napi feladataidat – a produktivitást középpontba helyezve.

 

Közösségi irodában dolgozni jó! Összefoglaltuk Neked, hogy miért és milyen előnyökkel jár.

 

Ha olvasni most nincs időd, nézd meg Ivánka Ivánnal készült interjúnkat, melyben közösségi iroda előnyeiről beszélgettünk. A videóért kattints ide!

 

Egy közösségi irodában bérelhetsz munkaállomást és tárgyalót is

A közösségi irodák többféle lehetőséget kínálnak. Lehet, hogy szabadúszóként csak egy székre és asztalra van szükséged, ugyanakkor előfordulhat, hogy bár saját céged van, ahol egy nagyobb megbeszélést kell megtartanod, de mondjunk a meglévő irodádban erre nincs lehetőség. A közösségi irodák ebben is segítséget tudnak nyújtani, hiszen a tárgyalóik pontos időpont szerinti bérlése bárki számára elérhető.

Egy közösségi iroda modern és jól felszerelt

Azt gondolhatnád, hogy egy közösségi irodában ülni olyan, mintha egy kávézóból dolgoznál, de a valóságban ennél sokkal több. A korlátlan italfogyasztás mellett, a munkavégzést olyan technikai felszerelések könnyítik meg, mint például

  • a megbízható és gyors wifi,
  • a megfelelő mennyiségű dugalj a laptopod töltéséhez,
  • usb portok,
  • kényelmes székek,
  • megfelelő szellőzés,
  • természetes fényviszonyok

és még sok apróságnak tűnő dolog, melyek valójában fontosak ahhoz, hogy kreatív és éber maradj.

Egyedül, de mégis közösségben vagy

Vállalkozó, szabadúszó, digitális nomád… a helyfüggetlen életvitelt folytatók mindennapjai magányosak tudnak lenni. Főleg akkor, ha úgy döntesz, a lakásod az irodád és gyakorlatilag csak akkor mozdulsz ki onnan, ha nagyon muszáj. Ez a megoldás amellett, hogy elszigetel a világtól, még hátrányos helyzetbe is hozhat. Nem kell minden napot közösségben töltened, de már heti 2-3 nap is sokat lendíthet a kapcsolataidon. Attól pedig végképp ne félj, hogy nem tudsz majd nyugodtan dolgozni – aki egy közösségi irodában végzi a munkáját, jól tudja milyen fontos, hogy tekintettel legyen a másikra.

közösségi iroda
Meetup a budapesti HubHub Közösségi Irodában

 

A rendszeres rendezvényeken új kapcsolatokat építhetsz

Gondolkodtál már azon, milyen jó lenne, ha egy adott projektedhez segítséget tudnál kérni? Vagy akár csak meghallgatni a hasonló témával foglalkozók véleményét?

Egy coworking irodában bármikor összefuthatsz azzal, akivel egy kávé mellett ötleteket cserélhettek vagy akár csak inspirálhatjátok egymást a felvetett gondolatokkal. Gyakorlatilag olyan, mintha sok kis cég egy légtérben dolgozna – és sosem tudhatod, hogy a következő emberrel miben segíthetitek egymást a jövőben.

Járj el a heti vagy havi meetupok-ra, ismerd meg a körülötted dolgozókat, mesélj nekik arról, mit csinálsz. Egyszóval építs kapcsolatokat!

TOP 5 kapcsolatépítő kérdést ITT találsz! 

Nem drágább, mint egész nap egy kávézóból dolgozni 

A közösségi irodák rugalmasságának köszönhetően már egy napra is bérelhetsz magadnak asztalt. Ez egy tökéletes megoldás akkor is, ha csak egy tárgyalásra érkezel az adott városba, de szeretnéd hatékonyan eltölteni a nap további részét is. Emellett mindegyik iroda különböző bérlet ajánlatokkal vár, amik által akár a hónap összes napján is dolgozhatsz az adott helyen.

A napi jegyek általában 3-9 000 Ft között, a havi bérletek pedig átlagosan 35-68 000 Ft közötti árban mozognak és szinte mindegyik iroda biztosít próbanapot. Így mielőtt elköteleződnél, tesztelheted az ottani hangulatot. Emellett már minden helyen tárgyaló szoba bérlésére is lehetőség van egy órás időtartamtól kezdve, akár 8 órán át is – ennek ára 4 000 Ft/órától kezdődik, az iroda elhelyezkedésétől és az igényeidtől függően.

Az a jó, ha egy közösségi irodában otthon érzed magad

Ahhoz, hogy valóban jó munkát tudj végezni, olyan helyet kell választanod, ahová belépve azt érzed, hogy “Igen, itthon vagyok”. Ezért is érdemes több iroda próbanapját is igénybe venned és nem csupán az árakat nézned. Ugyanis hiába olcsó egy adott irodában az asztalbérlés, ha feszélyezve érzed magad, az a produktivitásodnak sem tesz jót. Bátran kérdezd meg a kiszemelt iroda office manager-ét, szinte nincs olyan, amit ne tudnának megoldani.

 

Írta: Petra, Üzlet és Utazás Magazin

Ha tetszett a cikk, köszönjük, ha lájkolod és megosztod!

 

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszókból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> FacebookInstagramYouTube