Az alábbi egyszerű tippek segítségedre lesznek mindabban, hogy el tudd határolni a hatékony otthoni munkavégzést a kiégéstől.

 

Nem tudni, hogy mi lesz a Covid-19 járvány végkimenetele, egyetlen tényező azonban biztos: az otthoni munkavégzés még sokáig életünk szerves része lesz. Sőt mi több, számos cég döntött úgy, hogy továbbra is biztosítani fogja munkavállalói számára a távmunka lehetőségét. Egyre többen megadják azt a flexibilitást, amelynek köszönhetően az alkalmazottak a következő évben is folytathatják a megszeretett életmódot. Abban az esetben, ha szereted a távmunka adta rugalmasságot és kényelmet, ez egy örömteli hírnek számít.

Az otthoni munkavégzés: Áldás vagy átok?

Azonban sok embernek az otthoni munkavégzés kihívást jelent, ami érthető, mivel annak érdekében, hogy valóban produktív maradj, kiváló tervezési és szervezési készséggel kell rendelkezned. Ennek egy része azt jelenti, hogy határokat kell húznod a munka, és minden más otthoni tevékenység között, mivel,

ha te nem teszed meg, más sem fogja megtenni helyetted.

Amennyiben nem szabsz határokat, nem állítasz fel szabályokat és vezetsz be rendszereket, amelyek segítenek az adott feladatra fókuszálni, akkor hamar a kiégés szélére sodródsz – nem csak a munkában, hanem a magánéletben egyaránt.

Szerencsére van pár olyan tényező, amelyek betartásával meghúzhatod azt a bizonyos képzeletbeli vonalat, és ebben a kihívásokkal teli időben is eredményes maradhatsz.

  1. Tartsd csukva az ajtót

A legnehezebb tényező az otthoni munkavégzés során, hogy fizikailag nem vagy képes különválasztani a magánéletet és a munkát. Amikor reggelente bejársz az irodába, akkor tudod, hogy azért vagy ott, hogy dolgozz. Azonban mikor otthonról végzed el feladataidat mindkét szektor – a munka és a magánélet is egyszerre zajlik mindaddig, amíg nem szentelsz a tevékenységnek egy külön helyet, ahova elvonulhatsz, míg végre nem hajtod a munkát. A legjobb, amit tehetsz, hogy választasz egy olyan helyiséget, amelynek ajtaja van, és amelyet bármikor magadra zárhatsz.

Mégis miért szükséges elvonulnod?

Nem az okból kifolyólag, hogy nem szereted a családodat vagy a barátaidat, akikkel együtt élsz, hanem azért, mert megvan a lehetőségük, hogy odamenjenek hozzád, beszéljenek veled, megöleljenek, kihívjanak játszani – mindezt meg is fogják tenni – ezzel megzavarva munkádban.

Másrészről, ha látják, hogy az ajtó zárva van, akkor azt egy figyelmeztető jelnek veszik, amely arra szólítja fel őket, hogy éppen dolgozol és nem szeretnéd, ha akadályoznának munkavégzésedben. A zavaró tényezők kiiktatása a virtuális világra is vonatkozik. Teljes mértékben rendben van, ha kikapcsolod a Slack, a Twitter vagy más üzenetküldő felület értesítéseit és az előtted álló feladatra fókuszálsz.

  1. Oszd be az idődet

Kicsit furcsának hangzik, azonban nagyon is fontos tényező, amelynek betartásával sokkal hatékonyabb lehetsz munkádban. A valóság az, hogy amikor otthonról dolgozol, nehéz lehet tartani a szokványos időrendet főleg akkor, ha közben gyermeked online tanórák keretein belül sajátítja el a tananyagot. A legfontosabb tényező, hogy legyen egy terved, ami alapján zajlani fog a napod, és amelynek megfelelően képes leszel feladataid teljesítésére.

Egy jó terv az otthoni munkavégzés elengedhetetlen eleme

Az idő különböző szeletekre történő felosztása nagyban segíthet. Legyen egy reggeli időtartam, amelyet például e-mailek megválaszolásával töltesz – mielőtt még bárki felébredne a családból. Délután szintén szánj pár órát a meetingek lebonyolítására.

A lényeg, hogy a megadott időben csak és kizárólag azzal a dologgal foglalkozz, amit elterveztél, így garantáltan nem fog semmi sem megzavarni. Mindez megkönnyíti a tevékenységek priorizálását is. Amennyiben egyik ügyfeled megbeszélést szeretne tartani, akkor ajánlj fel egy időpontot a délutáni sávból, ha egy újabb feladat esik be, akkor pedig tedd félre mindaddig, amíg el nem jön az ideje.

  1. Tervezd meg, hogy mikor állsz fel az asztal elől

Ugyanannyira fontos tényező az idő felhasználásának hatékony volta, mint a munka befejezése az adott napra. Attól a pillanattól kezdve nincs több kiküldendő e-mail, megválaszolásra váró üzenet, vagy leegyeztetni kívánt megbeszélés.

Amennyiben vége a munkaidőnek, akkor magad mögött kell hagynod a munkát.

Megoldandó feladat mindig is lesz, így abban az esetben, ha a munka végére szeretnél érni, akkor sosem fogod becsukni a laptopod, és magad mögött hagyni azt. Folytatod a munkát – és annak ellenére, hogy szereted azt, amit csinálsz, buzgóságod a magánéleted rovására fog menni. Meg kell teremtened az egyensúlyt az életedben, kezdve azzal, hogy meghatározod, mikor hagyod abba a munkát.

Légy határozott!

Légy tudatában annak, hogy a leállás nem fog csak úgy magától megtörténni. Képzeld csak el, hogy egy hatalmas projekt közepében vagy, és próbálod kitalálni, hogy mikor állj meg. Szigorú terv nélkül sose fogod abbahagyni, mivel mindig meg fogod találni az okot arra, hogy folytasd. Így amikor tervezed a napodat, szabj meg egy időpontot, amikor leteszed a tollat, kikapcsolod a gépet és abban az esetben is megállsz, ha több feladat van előtted, mint amennyivel elkezdted a napot.

Ezen szabályok betartásával olyan élvezetes és előnyökkel teli maradhat az otthoni munkavégzés, mint ahogyan azt megálmodtad.

Forrás: 3 things you should do right now to set boundaries while working from home

Szeretnéd a heti legjobb cikkeket e-mailen is megkapni? Iratkozz fel!

Kapcsolódó: