Mi lehetne mesésebb látvány a naplementébe vesző mélykék tengernél vagy szebb dallam a lábunk alatt csikorgó, sós víz mosta kavicsoknál? Montenegró a végletek országa: egyszerre vonz a felhők közé nyúló Dinári-hegység szürke csúcsaival, Kotor kalózok titkait őrző öblével, történelmi emlékektől zúgó ősfenyvesekkel és Ulcinj 13 kilométer hosszú strandjával.

Legek kicsiny országa

A hánytatott sorsú volt jugoszláv tagállam valamivel több, mint 14 000 négyzetkilométer, ahol több mint 620 ezren laknak. Földjén járt már Bizánc, Velence és az Osztrák-Magyar Monarchia, de az országnak meggyűlt a baja a törökökkel, a szerbekkel és a II. világháborús, fasiszta Olaszországgal is. A montenegróiak makacssága, szívóssága és erős hite azonban elérte a végső függetlenséget.

montenegró látnivalók
Kotor, Image by Pixabay

Természeti értékékekben és vallási emlékhelyekben a helyeik által Crna Goraként, vagyis Fekete Hegyek országaként emlegetett ékszerdoboz kiemelkedő. Néhány órás autóútra a tengerparttól beleszédülhetünk Európa legmélyebb kanyonjába, a Tara-folyó által vájt Tara-kanyonba, amelyet méreteiben csak a coloradói Grand Canyon előz meg. De hajóra szállhatunk a Balkán legnagyobb taván, a Skadari-tavon, közel 300 madárfajt csodálhatunk meg Európa legnagyobb madárrezervátumában, vagy eltévedhetünk a jégkorszak alkonyán született Biograd-tavat körülölelő őserdőben, amely 500 éves fenyőivel az utolsó az öreg kontinensen.

Kalózok, kolostorok, koktélbárok

Egy hét is kevés Montenegró csodáira. Ha csak egyetlen napunk van, akkor az a Kotori-öbölben töltsük, ahol a szárazföld gyomrába hosszan benyúló, kalózmesékkel átszőtt, türkizkék öböl, a Szirti Madonna szigetén álló, a tengerészek életét óvó barokk templom, a velenceiek keze nyomát magán hordó óváros, a kikötőben horgonyzó luxushajók és a zord, acélszürke hegyek várnak.

montenegró utazás
Szirti Madonna sziget

Az Ostrog-kolostor a spirituális élmények fellegvára. A sziklába épített ortodox templomhoz eljutni önmagában élmény a hajtűkanyarokkal tűzdelt szerpentinekel és a közel egy kilométeren futó lépcsőkkel. A híres zarándokhely 400 éves freskói és az elénk táruló panoráma azonban önmagában megéri a fáradtságot. Főleg, ha hiszünk a legendának, hogy aki az Ostrog-kolostorban imádkozik, annak problémái végérvényesen megoldódnak.

Ennyi élményt muszáj kipihenni. Montenegró tengerpartja nem hasonlít az Adria más partszakaszaira. A szinte feszített víztükrű tengeri apró öblöket fenséges hegyek ölelik körbe. Herceg Novi, Petrovac, Sveti Stefan, Rafailovići, Bećići és Ulcinj csupán néhány üdülőváros, ahol megtapasztalhatjuk ezt az élményt – válasszunk akár apartmant vagy ötcsillagos szállodát.

Ha ötvözni szeretnénk a luxust, kulturális eseményeket és a történelmet, akkor Budva a mi városunk. Töltsük a napot a strandon a város erődítményét csodálva a napozóágyból, majd délután vesszünk el a szűk utcákban. Majszoljunk el egy njegusi sonkával készült szendvicset, hűsítsük magunkat frissen facsart gyümölcslevekkel és hallgassuk a templomok árnyékában gitárjukat halkan pengető zenészeket. Este pedig vessük bele magunkat a szabadtéri buli helyekbe és színes fényekbe vesző emberkavalkádba.

montenegró budva
Budva, Image by Pixabay

A csodás Montenegró

Montenegróban mindent megtalálni tehát a mediterrán tengerpart jachtjaitól a hegyek ormán magasodó mauzóleumokig, a vadregényes fenyveseket átszelő, gyorsfolyású folyóktól a tenger fenekéről mesélő kalózhajókig, vagy a neonfénytől vibráló budvai riviérától a völgyekben megbúvó sonkakészítő, kézműves gazdaságokig. Éljük át!

 

Szerző: Kristóf-Molnár Kitti
www.szovegirasneked.hu