Ritkán találkozom olyan emberrel, aki azt mondja, hogy nem szeret utazni és rövid időn belül általában ki is derül, mindezt azért állítja, mert még egy-két belföldi hétvégén túl nem merészkedett messzebbre. Természetesen a belföldi utazásokkal sincs semmi gondom, hiszen csodaszép országunk van, amit érdemes felfedezni és sokan ezzel is igencsak el vagyunk maradva, de egy országhatár(oka)t átívelő utazás olyan élmény, amit legalább egyszer az életében mindenkinek meg kell tapasztalnia.

De hogyan is kezdjünk bele? Az utazási irodák általi megoldásokat látva a legtöbb kezdő utazó azonnal visszahőköl, hogy neki erre bizony nincs ennyi pénze és inkább elengedi az egészet. Viszont, aki nem adja fel az álmát, az elkezdi maga megkeresni a módot arra, hogy igenis eljuthasson az adott desztinációba. Tudom, hiszen sokszor hallottam én is ezt a kifogást a bátortalanoktól, hogy de ez túl bonyolult és mintha valamilyen különleges képesség kellene hozzá, úgy néztek rám, mikor arról meséltem nekik, én hogyan csinálom. Ezzel szemben én azt mondom leginkább egyetlen dologra van szükséged az utazáshoz, BÁTORSÁGra. Ha ez megvan, akkor a többit is megoldod.

No, de nézzük, hogyan is lehet elindulni…

 

Inspiráció szerzés és az első lépés

Ahhoz, hogy élvezet legyen egy utazás szervezése, fontos, hogy NYITOTT legyél. Nézegesd a térképet, fotókat különböző tájakról, olvass utazós cikkeket, blogokat, oldalakat (mint például az Üzlet és utazás magazin vagy épp az Utazómajom honlapja, ahol konkrét ajánlatokkal is találkozhatsz) és még, ha egy adott város vagy ország fixen meg is van az elképzeléseidben, ne ragaszkodj hozzájuk mindenáron. Lehet, hogy nézelődés közben egy sokkal érdekesebb és/vagy olcsóbb lehetőséget is találsz. Ha megvan a célpont, gondold végig, hány napot is szeretnél ott lenni, nagyjából miket szeretnél megnézni, egy városban maradnál végig vagy kisebb-nagyobb körutazást tervezel-e, így ehhez tudod igazítani a további foglalásokat is.

Külföldi utazás térkép
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Persze kezdheted úgy is, hogy egy repülőjegy kereső oldalon böngészel. Én a SkyScannert szoktam kiindulópontnak használni, ahol egy térkép segítségével beállíthatod a kiindulási pontot (ami Budapesten kívül, akár Debrecen, Bécs, Pozsony is lehet, attól függően honnan is tervezed az utazást), és már kezdhetsz is kattintgatni a célállomásokra. Itt aztán kiválaszthatod, hogy pontosan hány éjszakát is szeretnél az adott helyen eltölteni és lépegethetsz a dátumokon is. TÜRELEMre szükséged lesz, ez tény, hiszen ez a művelet nem egy kétperces időtöltés, de tekints úgy rá, mint egy szórakoztató játékra, amiben a számodra legideálisabb úticélt kell megtalálnod.

Miután megvan a célállomás és megnézted, mely társaságokkal is juthatsz oda, érdemes magára a légitársaság oldalára átmenni és ott foglalni – ha már gyakorlott vagy, biztosan fogsz más oldalakat is használni a repülőjegy foglaláshoz, de kezdőként én biztosabbnak gondolom a fenti megoldást. Nem beszélve arról, hogy akár kedvezményesen is utazhatsz egy-egy tagsági kártya kiváltásával adott légitársaságnál. Itthon leginkább a Wizzair és a Ryanair azok az ismert fapadosok, akiknél olcsó repjegyeket találhatsz, ugyanakkor, ha nem fontos az ár, természetesen sok egyéb légitársaság gépei közül is választhatsz – ebben szintén segítséget nyújt a Skyscanner. Egy dolog azonban biztos, mindenképp a repülőjegy foglalása legyen az első lépés, amit megteszel, hiszen gyakorlatilag ehhez igazodik minden más, vagyis a szállásod is, mert utóbbi dátumát bárhogyan meg tudod választani, de a repülőgépek menetrendjébe nem igazán van beleszólásod. 🙂

Hotelszoba, apartman vagy csak egy kanapé?!

Miután lefoglaltad a repjegyed, kezdődhet a szálláskeresés. Ekkor két dologban kell döntened elsődlegesen. A szállás típusa és helye. Ha egy városban töltöd az összes éjszakát, érdemes azt is figyelembe venned, hogy milyen távolságra van a kinézett szállásod a központtól, mivel juthatsz be, ha mondjuk külvárosban foglalnál vagy épp hogyan jutsz el a reptérről oda, majd vissza. Ehhez legegyszerűbb a Google Maps útvonaltervezőjét használni, ahol egész pontos tervet kapsz – viszont ne hagyatkozz 100%-ban rá, mert van, hogy olyan helyeken mutat mondjuk gyalogos lehetőséget, ahol az nincs (szintén saját tapasztalat).

De térjünk vissza a szállásokra.

Mindenki a saját, személyes igénye szerint válasszon! Ha Te úgy érzed képtelenség, hogy egy hotelszobán kívül máshol is jól tudd érezni magad, akkor ebbe az irányba indulj el, azonban, ha igazi kalandra vágysz én azt mondom érdemes a magánszállásokat is szemügyre venni.

A legismertebb oldalak a Booking.com, az AirBnb és a Couchsurfing. Mindhárom oldal esetében fontos kiemelni, hogy a vendégértékeléseket mindenképp olvasd el, nem magánszállások esetében még a TripAdvisor oldalát is nézd meg, ahol fotókat is csatolnak a látogatók. A saját érdeked, hogy KÖRÜLTEKINTŐ légy.

Röviden, a Booking oldalán elsősorban hoteleket, apartmanokat találsz, az AirBnb magánszállásokra specializálódott, ami azt jelenti, hogy vagy egy adott személy lakását bérelheted ki, vagy egy szobát abban a házban, ahol ő is lakik, ergo amíg ott vagy, lakótársak lesztek. A Couchsurfing is magánszemélyek oldala, azonban itt lehet, hogy tényleg csak egy kanapét kapsz a tulajtól, ugyanakkor ingyen szállhatsz meg nála. Ez a lehetőség leginkább azoknak ajánlott, akik olcsón szeretnének minél több helyre eljutni és nem zavarja őket, hogy esetleg nincs egy elkülönített, saját kis terük az utazásuk során.

Kiegészítő szolgáltatások, programok

Attól függően, hogy hova utazol, megeshet, hogy az autóbérlés is a feladataid listájára kerül. Ebben az esetben mindenképp olvasd el a cég szabályzatát, hogy milyen feltételekkel is bérelhetsz tőlük autót. Van, ahol hitelkártyán lévő depositot, azaz letétet kérnek, amit zárolnak a számládon, majd az autó sérülésmentes visszaadásával ezt feloldják és visszakapod a pénzed, van ahol csak napi kötelező biztosítást kell fizetned, de ez nem jár vissza. A megfelelő társaság kiválasztásához – és egyéb információk szerzéséhez is – én az Utazómajmok világmegváltó csoportját ajánlom, ahol tapasztalt utazók lesznek segítségedre, gyakorlatilag bármilyen kérdésed megválaszolásában. Ezért aztán nyugodtan böngéssz a csoportban hashtagek használatával is (pl.: #autoberles).

Ugyanígy ajánlom arra vonatkozóan is, ha adott (múzeum)belépő online foglalásánál bizonytalanodtál el, hogy egyáltalán szükséges-e már itthon lefoglalnod vagy ráérsz kinn megtenni azt (pl.: Colosseum belépő). A lényeg, hogy ha bármi kérdésed van, amit ebben a facebook csoportban feltennél, az legyen egyértelmű és mielőtt kérdezel nézz körbe, vajon más nem tette-e már fel ugyanezt a kérdést.

Külföldi utazás előtt – Készülődés

Mikor már kész vagy a repülőjegy, szállás, programok és egyéb szolgáltatások foglalásával azt gondolod, már csak a pakolás vár rád. Azonban pont ilyenkor feledkezhetsz meg az EU-s tb kártya kiváltásáról, az utasbiztosítás elintézéséről, az okmányaid lejárati idejének ellenőrzéséről, pénzváltásról vagy akár csak a poggyászszabályokról, pedig mindegyik igen fontos tényező ahhoz, hogy a minimálisra csökkenthesd a felesleges stresszt.

Külföldi Utazás, kézipoggyász szabályok Wizzair Ryanair
Photo by Daniel Frank on Unsplash

Olvass utána, miket is lehet egy kézipoggyászba tenni (pl.: maximum 100ml-es kiszerelésű tusfürdő, krém, deo – ezeket a repülőtéri ellenőrzéskor egy kis műanyag zacskóba kell tenned, így jó, ha egy helyre pakolod őket már otthon is), nézd át inkább kétszer, hogy minden iratod rendben van, csináld meg időben az online check-in-t a repülőgépre, amennyiben nem applikációt használsz, nyomtasd ki a jegyed és ne vidd magaddal az egész házat – hidd el, most sem lesz szükséged arra, amit itthon is ritkán használsz és csak feleslegesen cipelheted magaddal napokig, hetekig.

Remélem a felsorolt tippekkel sikerült elérnem, hogy Te is bele merj vágni egy egyéni utazásba és akár már most a repjegyek felé vedd az irányt innen, mert utazni a világon az egyik legjobb dolog és, amint elhatározod magad, visz magával a lendület, meglátod majd. Ahogyan azt is, hogy mennyi segítséget fogsz kapni a többi utazótól, hiszen ők már tudják, milyen érzés nekiindulni az ismeretlennek. Csak merj kilépni a komfortzónából és előcsalogatni azt a KALANDVÁGYÓ énedet, akit az évek során elrejtettél magadban!

Írta: Petra, Üzlet és Utazás Magazin