Ha szeretsz utazni és világot látni, biztosan tudod, milyen kényelmetlen a reptéri váróban a földön heverve vagy egy széken ülve aludni… Tudod, milyen érzés, ha késik a csatlakozás, és hogy ez mekkora stresszel jár. Váratlan helyzetek minden utazás közben adódhatnak. Hogyan tudsz mindezek ellenére kiegyensúlyozott maradni a hosszú repülőút során és feltöltődve megérkezni?

1. Tervezd meg az utazást, és gondolkodj rendszerben!

Biztosan emlékszel arra, amikor életed első repülésére készültél, és mindenki jobbnál jobb tanácsokkal látott el. Mindent alaposan előre megterveztél, és izgatottan indultál útnak. Ha minden utazásodhoz hasonlóképpen állsz hozzá, mint a legelsőhöz, ha felkészülsz, és amit lehet, megtervezel, akkor bármilyen váratlan helyzet adódik, biztosan könnyebb lesz kezelni.

Tipp: Készíts listát arról, hogy mit kell vinned a repülőútra, valamint egy tervet, ami segít átlátni az időpontokat és a helyszíneket!

Letölthető utazástervező sablonokat találsz az interneten, választhatsz többféle formátum közül. Ezek a tervezők azért is nagyon hasznosak, mert segítenek rendszerben gondolkodni.

Ha például úgy alakul az átszállás, hogy hosszabb időt töltesz a reptéren, ráadásul éjszaka, akkor gondold át előre, mi mindenre lesz szükséged! Ha felkészülsz arra, hogy kényelmesebbé tedd a várakozást, illetve hogy valami élvezetes tevékenységgel elüsd az időt, máris egészen más élményt hagynak benned a reptéren töltött órák.

Hosszú repülőút tippek
Photo by Neil Martin on Unsplash

 

2. Maradj hidratált, figyelj oda a megfelelő folyadékbevitelre!

Igen, tudom: utazás közben eleget inni az egyik legnehezebb dolog, főleg egy utasokkal tömött „economy class”-on, ahol még a mosdóba kijutni is kihívás. Mégis érdemes odafigyelni arra, hogy eleget igyunk utazás közben. Ha a testben vízhiány lép fel, az olyan állapotot idéz elő, mintha stresszhelyzetben lennénk. Beindul az ördögi kör: a stressz vízhiányt okoz, a vízhiány pedig stresszt. Így ha elég vizet iszol, segítesz a szervezetednek megbirkózni minden, az utazás közben felmerülő kihívással, és maga a repülés is kellemesebb lesz.

 

3. A legjobb gyógyszer a hosszú repülőúton a légzés. Használd!

A légzés egy természetes eszköz, amit bármikor elővehetsz, hogy el tudj lazulni. A légzés folyamatát az agyunk irányítja. Ha túl kevés a szervezetben az oxigén, vagy a szén-dioxid mértéke túl magas, akkor ennek hatására megnő a légzésszám, hogy egyensúlyi állapot alakuljon ki.

Az idegesség, az ijedtség és a pánikroham szapora légzést okoz, illetve maga a szapora légzés ilyen állapothoz vezethet. Ilyenkor egyszerűnek hangzik azt mondani: „nyugodj meg!”… de valahogy mégsem megy. Főleg ha az ember fáradt, dehidratált, mert már 6 órája ül a gépen, a második átszállás után.

Tipp: Végezz tudatos légzést!

Ezt az egyszerű gyakorlatot ülve vagy állva is végezheted; fontos a helyes testtartás. A levegő csak akkor áramlik megfelelően, ha egyenes a hát – a görnyedt, zárt mellkas blokkolja az áramlását. Ettől kezdve pedig egészen egyszerű a feladat: 10 hosszú mély belégzés és kilégzés következik egymás után. A hosszú belégzést mindig ugyanolyan hosszú kilégzés kövesse. Ne erőlködj, és ne siess! Orron át lélegezz!

 

4. Virtuális jógastúdió, avagy egyszerű gyakorlatok a repülőtéren

Az utazás izgalmas, de a nagy távolságok megtétele kimerítő, a klíma- vagy időzóna-változások okozta kényelmetlenségekről nem is beszélve. Biztosan érezted már néha, hogy úgy érkezel meg valahova egy hosszú repülőút után, mintha fejbe vágtak volna, és a végtagjaid is csak nehezen mozdulnak. Fáj a fejed, a hátad.

Ha szerencséd van, lehet, hogy olyan reptéren kell átszállnod, ahol van virtuális jógastúdió. A https://www.yogaonthefly.com/ egyike az ilyen szolgáltatásoknak. A terminálon, ahová érkezel, vagy ahol épp várakozol, igénybe veheted a mini jógastúdiót, amelyben akár egyedül is lazíthatsz. Egy asszisztens személyesen segít kiválasztani a számodra megfelelő programot, amit a privát jógaszobában egy képernyőn végigkövethetsz, mint egy virtuális jógaórát. Remélhetőleg ez egyre több helyen elérhető lesz majd, és bárhol a világon jógázhatunk két repülőút között. Persze ha teljesen kezdő jógázó vagy, talán érdemes nem ebben a formában szerezni az első tapasztalatokat, hiszen könnyen lesérülhetsz, de ha hosszabb ideje gyakorolsz, szuper megoldás lehet számodra.

Hosszú repülőút torna
Photo by kike vega on Unsplash

Ha ez mégsem megoldható, vagy csak valami egyszerűbbre vágysz, akár már az is sokat segít, ha néha kihúzod magad és egyenes háttal ülsz. Ez támogatja a helyes légzést. Fejfájást okoz, ha görnyedt háttal ülsz és blokkolva van a levegő útja, így a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez. A bemerevedő ízületek is kellemetlen érzést okozhatnak – érdemes néha kinyújtóztatni a végtagjainkat, vagy egy kis ideig fel-alá járkálni a repülőút közben. Már pár percnyi mozgás is felfrissít, és könnyebbnek fogod magad érezni tőle.

 

5. Aktiváld a szunnyadó energiákat, akkor is, ha már úgy érzed, nincs miből!

A legtermészetesebb és legegészségesebb az orron át történő légzés, mert az orr nedvesebbé teszi, felmelegíti és megtisztítja a levegőt. Ha szájon át lélegzel, gyakoribb a fertőzéses esélye. Az orron át történő mély be- és kilégzés állandóan magas szinten tartja az energia-háztartásunkat. Ha mégis lemerült az energiakészlet, akkor jön a kávé vagy az energiaital, ami, valljuk be, nem túl egészséges. Van azonban egy trükk, ami segít koffeintartalmú italok nélkül is újra magadra találni.

Tipp: Ha a bal orrlyukadon keresztül veszel levegőt, annak nyugtató hatása van, ha pedig a jobb orrlyukadon, az élénkít.

Tudatosan az egyik vagy másik orrlyukon át lélegezve erősítheted annak pozitív hatását, ami jól jöhet, ha már úgy érzed, fogytán az erőd, de szükséged lenne rá, vagy ha épp csak lazítanál, de nem tudsz. (Azt az orrlyukadat, amelyiken levegőt veszel, hagyd nyitva, a másikat meg zárd le a mutató- vagy a hüvelykujjaddal.)

A váratlan helyzetekre nincs biztos recept. Azonban ha te jól érzed magad és beveted ezeket a praktikákat, odafigyelsz a tested jelzéseire és tudatosan beosztod az energiáidat, bármi történik, képes leszel kezelni. Így az utazás is kellemesebben telik majd, és te is jobban fogod érezni magad.

 

Írta: Nagy Klára – Life és business coach, önismereti tréner, jóga és meditáció oktató