Szabadúszóként vagy vállalkozóként olykor előfordul, hogy inspirációra, feltöltődésre és kreatív energiákra van szükségünk. Ilyenkor sokunknak egyből egy külföldi kiruccanás jut eszünkbe, hogy más kultúrákkal találkozzunk, gondolván, ez levegőváltozást jelent majd. Ám mi lenne, ha ezúttal az országhatáron belül maradnánk és kevesebb utazással töltött idővel, de több élménnyel és új ötletekkel térnénk vissza a mindennapok kerékvágásába?

 

Szinte elképzelhetetlen, hogy valaki ne járt volna már Visegrádon és a Dunakanyarban, ha máskor nem is, hát az általános iskolai osztálykirándulások során biztosan. Nekem is ez az első emlékem a településről, amit jócskán felülírt a novemberben tett látogatásom. Visegrád igazi kincsesbánya, tele természeti csodákkal, történelmi helyekkel, kikapcsolódási és sportolási lehetőségekkel.

Visegrád olyan hely, ahol Neked is új ötleteid támadnak majd!

Érdemes hát ellátogatni ide akár egy teljes hétre is. Az alábbiakban 5 pontban összeszedtük, mi mindent nyújt ez a különleges kisugárzású hely.

 

1. Az élő középkor városa

Ha eleged van a munkából és kiszellőztetnéd a fejed, ha úgy érzed, szükséged van arra, hogy új ingerek érjenek, nemcsak nagy földrajzi távolságokból kaphatod meg ezt, hanem utazhatsz az időben is. S pontosan ez az, amit Visegrádon megtehetsz – irány hát a helyi látnivalók és történelem felfedezése! A fenti elnevezés, mely Visegrád egyik beceneve, magáért beszél.

A Királyi Palota rögtön a Duna partján, a hegyoldalban emelkedik. Különös hangulatot áraszt magából, a történelem szinte megelevenedik a szem előtt. Érdekessége a palota 500 éves kertje, ahol a régészek feltárták, majd újra életre keltették a korabeli növények maradványait.

Visegrád Királyi Palota

A Fellegvárhoz egy kiadós sétával vagy autóval lehet eljutni. Itt őrzik a Szent Korona másolatát, a várban működő múzeumban pedig képet kaphatunk a középkori mindennapokról. A vár kapujából kilépve mesés látványban van részünk: elénk tárul az egész Dunakanyar, a Prédikálószék, szemben pedig Nagymaros és a körülötte lévő hegyek. Mintha kitágulna a világ, és új perspektívából látnánk a dolgokat! Ezek azok a pillanatok, amik átkattinthatnak a valamit a fejünkben – amiknek nyomán új inspirációk, új ötletek támadhatnak bennünk.

Egy kis kultúráért érdemes még ellátogatni a Salamon toronyba is, ahol a Szent György Lovagrend korabeli lovagi tornabemutatót tart isteni forralt bor és tea kíséretében. Átmelegszik tőle a test és a lélek!

2. A Visegrádi-hegység a túrázók paradicsoma

A reggeli futást, jógázást vagy a napi mozgást is könnyen beiktathatod a Visegrádon töltött pár napodba,

hiszen csak néhány lépés, és már az erdőben vagy a folyóparton találod magad. Számos túraútvonal indul innen, mint például a 8 km hosszú Spartacus ösvény, mely Visegrádot köti össze Pilisszentlászlóval. De vannak ennél hosszabb szakaszok is a Prédikálószék és a Rám-szakadék érintésével.

3. Mennyei gasztronómia

Visegrád gasztronómiáján erőteljes nyomot hagyott az, hogy a folyóparti városkát körbeöleli a Visegrádi-hegység – többnyire erdei vadak, halételek, a magyar konyha hagyományos fogásai kerülnek itt terítékre. Az Apát-kúti-patak partján több étterem is található, ahol érdemes kipróbálni a bográcsos szarvasgulyást puha kenyérrel, desszertnek pedig házi, krémes, roppanós túrós rétest kérj. Mennyei! Ha valami olyasmire vágynál, ami nem jelent kihívást az emésztésednek, próbáld ki a grillezett pisztrángot, melyet egyenesen a közeli Pisztrángos tóból hoznak. A Patak Park Hotel éttermében a vegetáriánus és vegán kirándulóknak pedig külön étlappal készülnek.

Visegrád étterem

4. A természettel ébredhetsz

Attól nem kell félned, hogy ne találnál szállást a környéken. Visegrádon rengeteg lehetőség közül választhatsz akár családdal, akár párban, akár egy kis egyedüli elvonulásra érkeznél. Lakhatsz közvetlenül az Apát-kúti-patak partján és lazíthatsz a tetőteraszon lévő jakuzziban, de ha közelebb lennél a városközponthoz, akkor a Duna mentén is megtalálod az elvonuláshoz szükséges környezetet. Bárhol is szállsz meg, a természet ölel körül.

5. Ami még Visegrád mellett szól…

A Budapesttől mindössze 50 km-re fekvő település nagyon könnyen elérhető. Autóval csupán 1 óra, de választhatod a vonatot vagy a helyi buszjáratokat is. Ha autóval vagy busszal érkezel, a kanyargós pilisi utakon gyönyörködhetsz a kilátásban, vonattal utazva pedig a Dunát kémlelheted az ablakból, ami már önmagában is megnyugtatja a szívet-lelket.

Az őszi és téli hónapokban Visegrád is lelassul kicsit, nem látni iskolás csoportokat és külföldi turistákat, így biztosra veheted, hogy nyugalmat, csendet és feltöltődést ad majd az a pár nap, amit itt töltesz.

Mire vársz még?

Nézz szét a Visegrádi programok és szállások között!

 

Írta: Flóra, DLX Media