A manuálterápia tulajdonképpen egy helyreállító kezelés, amely a támasztó és a mozgató szervrendszer esetlegesen megbomlott harmóniáját hivatott helyreállítani. A holisztikus szemléletű kezelési módszer során az embert egy egészként kezeli, azaz a kezelések során a teljes testtel foglalkoznak. A terápiát csak szakképzett gyógytornászok végezhetik el, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek, otthon ezzel nem szabad kísérletezni.

 

Hogyan zajlik egy kezelés?

Az első kezelés előtt egy állapotfelmérést végeznek el, amelyhez hozzá tartozhat a röntgenfelvétel elkészítése, az MR vagy akár a CT vizsgálat is. Emellett a kórelőzményt is alaposan áttanulmányozza a szakember és csak ezután következhet a diagnózis felállítása. A személyre szabott kezelési tervtől nem érdemes eltérni, mert úgy nem fogunk jó eredményt elérni. A diagnózis felállítása után elvégeznek egy mozgásvizsgálatot is, amelynek során feltérképezik a deformitásokat, a testtartást, a különféle asszimetriákat és a gerinc formáját is. Ellenőrzik a csigolyák és az ízületek mozgását, és az izmok általános állapotát. Ha minden vizsgálattal megvagyunk, akkor következhet az első manuálterápiás kezelés. Különféle masszázsfogásokkal, izompólya oldási technikákkal, speciális relaxációs technikákkal a saját testének mechanikus energiáját felhasználva végzi el a kezelést a szakember. Ez a kezelés kicsivel költségesebb, mint egy sima masszázs vagy gyógytorna, hiszen sokkal nagyobb erőkifejtéssel jár. A kezelés körülbelül 10-15 alkalom után már meghozza hatását és javulást fogunk tapasztalni. Ez a manuálterápia lényege.

Még milyen kiegészítő terápiákat lehet alkalmazni?

Magának a terápiának a részét képezheti az úgynevezett trigger pont terápia, amelynek során a csomókat veszi górcső alá a terapeuta. Ezek a csomók a külső szemlélőnek fel sem tűnnek, de a szakember azonnal megtalálja azokat és ezekre a csomókra nyomást helyezve éri el azok feloldását. Ezek a kötegek sok esetben hatalmas fájdalmat okoznak, ezért már a kezelés után azonnal javulást érezhetünk.

Milyen típusai vannak a manuálterápiának?

Dorn-, Mulligan_, Barvicsenko-, Maitland terápiák közül választhatunk, de azt fontos tudni, hogy ezeket a kezeléseket mindenképpen érdemes kiegészíteni gyógytornával. Ezeket a terápiákat csak szakorvosok végezhetik el. Magyarországon a Semmelweis Egyetemen is végeznek ilyen oktatást. A lényeg, hogy a tevékenység végzéséhez hivatalos engedéllyel kell rendelkeznie a terapeutának.

Milyen esetekben érdemes igénybe venni a manuálterápiát?

Fájdalom csillapítására, amely érintheti a nyakat, a hátat, a vállízületet vagy a keresztcsontot is. Akkor, ha az ízületek funkcióján szeretnénk javulást elérni, hiszen a kezelés a csigolyaközti kisízületi blokkot is oldja. Megfelelő lehet a statikus helyreállításra, amikor esetleg a csigolyaközti kisízületek elmozdulásáról van szó. Ha túlerőltetés miatt teniszkönyökünk vagy golfkönyökünk alakult ki, akkor is bátran keressünk fel egy szakembert.

Van pár olyan eset, amikor viszont tilos ezt a módszert alkalmazni. Ilyen lehet az akut gyulladás, közvetlenül egy műtét után, akut sérülés esetén, szalagok elszakadásakor, csontritkulás fennállása miatt. Ezt még hosszan sorolhatnánk, de az állapotfelmérés során úgy is kiderül, hogy alkalmazható-e a problémánk megszüntetésére a manuálterápia.