Könyvírás Ázsiában – Hogyan írjunk útközben?

854
könyvírás
Csilinkó Ádám felvétele a könyvírás folyamatáról.

Szeretek írni, de minden író első problémája, hogy a művet be is kell fejezni. Íme néhány javaslat, hogyan lehet ezt hatékonyan megtenni, miközben az utazás élményéről sem mondasz le.

Két évig dolgoztam Japánban, majd úgy döntöttem: világgá megyek. Japán – Európához képest – a világ másik végén van, ám jól esett volna egy kis utazás, pihenés és világlátás szempontjából is.

Hogy kapcsolódott a munka az utazáshoz?

2018 elején voltam először Thaiföldön, akkor csak nyaralni, három hétre. Nagyon sok emberrel találkoztam, akik a hét év utáni pihenőidejüket (sabbatical) töltötték, és utaztak a világban. A legjobb a mód – amit Zoli is képvisel –, hogy utaznak és pénzt keresnek.

Még Japánban kezdtem el hobbiként írni Az ifjú projekttitán című könyvemet. Fokozatosan haladtam előre az írással, reggel munka előtt egy órát mindig dolgoztam rajta, így rendszeresen egy órával korábban keltem fel. Az ázsiai projekt a végével választanom kellett: visszamegyek dolgozni Európába vagy tovább utazom. A világlátás mellett döntöttem, és nagyon élveztem.

Be kellene fejezned a könyvet!

Utazásom kezdetén gyakran beszéltem egy jó barátommal, aki tanácsokat adott a könyvhöz és át is olvasta. Viszont akkor már egy ideje pihentettem a dolgot, mondván a jó munkához idő kell. Majd újra nekiálltam.

A nap futással vagy jógával kezdődött minden reggel, ezt követte a gyümölcsben gazdag étkezés, majd kinyitottam a laptopot és írtam a könyvet. Az volt a taktikám, hogy egyik nap utazom a környéken, és csak reggel foglalkozom a könyvvel, a másik napon pedig az időm felét szántam az írásra. Igyekeztem mindig olyan hostelt találni, ahol lehetőség volt nyitott környezetben vagy a medence mellett dolgozni. (A medencés tanácsot egyik német kollégámtól, egyben barátomtól kaptam.)

A hotelek egyébként kiváló lehetőséget teremtettek, hogy könnyen kapcsolatot teremtsek a többi vendéggel, és a kedvező ár miatt még az esetleges horkolásuk is elviselhető volt.

könyvírás
Image by Pixabay

6 tipp a könyvírásra (utazás közben)

Összegyűjtöttem, azokat a fontos pontokat, amelyek számomra legjobban beváltak. Mindenkinek más tipp jön be, azonban hátha találsz valami hasznosat:

  • Szerintem a legjobb napszak a könyvíráshoz a reggel. Felkelsz és rögtön írsz, esetleg reggeli futás vagy jóga után. Ha hostelben alszol, akkor is kiváló az időpont, mivel reggel 6 körül elmennek a túrázók, a bulizók pedig szinte biztos, hogy 11-ig alszanak.
  • Igyekezz naponta egy órát dolgozni a könyvön, de az utazás alatt az élményszerzésen legyen a hangsúly! Az elején kell némi idő, amíg belejössz az írásba, de csak gyakorlás kérdése. Én mérnök vagyok, nem pedig irodalmár. A blogíráshoz is jó iskola, mivel a sok gyakorlás megtanít írni.
  • Válassz már az elején valakit, aki segít és visszajelzést ad, mert nem biztos, hogy mindenki érti a gondolataidat. Egy jóbarátot érdemes megkérni a visszajelzés küldésére, de a lektor legyen profi, értsen az íráshoz és a könyv szerkesztéséhez is. Skype-on keresztül jól át lehet beszélni a problémákat, de számolj az időeltolással.
  • Mielőtt nekiállsz megírni az első könyved, olvass a könyvírásról szóló szakirodalmat! Hiszek a felkészülésben, a könyvírás kapcsán pedig nagyon hasznos tanácsokat lehet találni.
  • De ne csak szakirodalmat olvass! Gyakran sikkad el a tanácsadó cikkekben, hogy a jövendő író ne csak írjon, olvasson is. Sőt, többet olvasson, mint írjon, mert csak így lesz kiforrott stílusa és választékos szóhasználata. Olvass tehát regényeket, verseket, bármit, amit a könyvespolcon találsz. Mindegyikből tanulhatsz!
  • Mesélj róla bátran másoknak, hogy mivel foglalkozol, hogy miről is szól majd a könyv. Mond el, hogy milyen határidőt tervezel, ezzel magadnak is adsz céldátumot. Gyűjts ismerősöket, és hátha találkozol valakivel, aki hasznos tanácsokat ad majd, mert az adott területen dolgozva teljesen más szemszögből látja a dolgokat.

Nem olyan egyszerű a könyvírás utazás alatt

Sok guru három hónap alatt írta meg művét. Csak leültek és gépeltek. Számomra nem volt opció a gyors könyvírás, inkább alapos akartam lenni, időt hagyva az írásra. Az ifjú projekttitán egy projektmenedzsment kézikönyv, de egy történet köré épül, így sokkal több időt igényelt három hónapnál, közel egy évig tartott.

A történet szövése során minden szálra figyelnem kellett, hogy a sztori összeállhasson. Nagyon sok hasznos visszajelzést kaptam Nádasi Krisztől, aki a könyv szerkesztésében és lektorálásában segített. Hasznos volt kinyomtatva is átolvasni a kéziratot.

Keressünk nyomtatót Ázsiában

Bár ez utóbbi nem volt egyszerű. Történt, hogy egy vietnámi várost tűvé kellett tennem, mire az egyetemen találtam egy helyet, ahol nyomtatnak. Pendrive be, üdvözöl a Windows 98, ami nem olvas xls fájlt. Telefonos segítségnyújtás nyomán megszületett a fájl pdf verziója, de a helyiekkel kézzel-lábbal kellett megértetni, hogy fűzzék össze, mert nem beszéltek angolul.

Amikor visszaértem a hostelbe, bedugtam a pendrive-ot, de a program azonnal jelzett, hogy az vírusos. Szerencsére felkészültem a hasonló esetekre, így volt előfizetéses vírusirtóm.

könyvírás
Image by Pixabay

Írjunk blogot

Amikor a könyv vége felé tartottam, Krisz és a coach-om Gabesz tanácsolták, hogy kezdjek el blogolni a könyvről. Nem tudtam, hogyan kell, de elkezdtem utánanézni. Hiszen, ha csináljuk, akkor csináljuk rendesen. SEO, kulcsszókutatás, WordPress, témakeresés … Rengeteg új fogalom, de időm is volt mindenre rákeresni.

A legfontosabbak

Tervezd meg alaposan a könyvírás lépéseit, konzultálj olyan szakemberrel, aki ért a könyvíráshoz! Sok időt és meglepetést megspórolhatsz.

Bárhol, bármikor tudsz könyvet írni, csak elhatározás kérdése. Hagyj időt a könyvírásra, az utazásod alatt pedig fedezd fel a világot!

Ha érdekel Az ifjú projekttitán könyv, itt meg tudod rendelni.