5 tipp, hogy jól induljon a reggel

1167
Reggeli rutin, korán kelés, önfejlesztés

Te is érezted már, hogy nincs kedved kikelni reggel az ágyból? Előfodulhat, hogy nem aludtál jól, rossz a közérzeted, egész éjszaka csak forgolódtál, vagy akár valamilyen zaj nem hagyott nyugodni.

Ezzel nem vagy egyedül és az is bizonyított, hogy az egész napi hatékonyságodra rányomja a bélyegét, az hogy hogy indul a napod. Mit tehetsz, mégis hogy energikusan, pozitívan induljon a reggeled és ezáltal az egész napod jobb legyen és jobban teljesíts a munkádban is?

Reggeli rutin – Ágyazz be

Ha minden reggel azzal kezded, hogy rendbe teszed az ágyad, azzal el is végezted a nap első feladatát. Ez büszkeséggel tölt el, és arra sarkall, hogy teljesíts még egy feladatot, és így tovább.

Nem cél a Four Seasons színvonala, de fontos, hogy vizuálisan megfelelő képet nyújtson az ágyad. Rendezd el a párnákat lehetőleg szimmetrikusan, és használj ágytakarót az ágynemű eltakarására.

Ez különösen akkor javasolt, ha otthonról dolgozol, és az irodád a hálószobád közelében van. Ha eltereli a figyelmedet valamilyen külső körülmény, mint a bevetetlen ágy, akkor az szétszórtságot eredményez a munkában is.

 

Meditálj

A napi rendszerességgel végzett valamilyen mindfulness gyakorlat segít a tudatosság ápolásában, a fókuszálásban.

Fontos, hogy olyankor kezd az összpontosítás gyakorlását, amikor nem számít (pl. a kanapén ülve 10percig), hogy majd később, amikor ténylegesen számít (pl. egy tárgyalás vagy ügyfél beszélgetés során) jobban tudj fókuszálni

A meditáció olyan hatást gyakorol az elmédre, mint a testedre egy forró fürdő. Lehetővé teszi, hogy hátralépj és „kissé távolabbról szemléld a dolgokat”, vagyis megfigyeld a gondolataidat és ne pedig „botladozzál” bennük.

„Az elme a mindenség. Amit gondolsz, azzá válsz.” Buddha

Ha rászánsz napi 10-20 percet meditációra, hatékonyabb leszel, csökken a stressz, és kevesebbszer lesz az az érzésed, hogy adott helyzetben „ezt és ezt kellett volna mondanom, ahelyett, amit mondtam”.

A meditációra számtalan opció létezik, akár már alkalmazást is tudsz letölteni, ha iránymutatásra van szükséged. (Headspace, Calm).

Végezz el valamilyen gyakorlatot

Itt nem kell bonyolult fizikai gyakorlatra gondolni, nem edzésről van szó. Szánj 30-60 másodpercet a testedre, alapozd meg a napod azzal, hogy elvégzel néhány könnyű gyakorlatot ötször-tízszer, amivel felébreszted a testet, és lecsendesíted a mentális gondolataidat.

A könnyed gyakorlatok bekapcsolják az idegrendszered, javítják a hangulatod, megalapozva az aznapi kiváló teljesítményed.

Készíts egy bögre teát

Kitűnő élénkítő hatású teakeverékek kaphatók ma már, amiket ha leöntesz forró vízzel és néhány percet hagysz ázni, már fogyaszthatsz is egyből. Használj gyógynövény teákat, hidd el, csodákra képesek.

Ha elkészültél vele, szánj rá néhány percet, és egy számodra kellemes helyen fogyaszd el. Ülj ki a teraszra vagy erkélyre, szippantsd be a friss reggeli levegőt és élvezd a teát!

 

Reggeli rutin, naplóírás, journal
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Reggel, korán kelés, önfejlesztés

Többféle naplóírási módszer létezik, attól függően, hogy mi a célod vele. A naplóírásnak most két célját különböztetjük meg:

1. azért írsz naplót, mert valamilyen problémát akarsz megoldani (Mit tegyek?)

2. azért írsz naplót, hogy priorizáld a feladataidat (Hogy fókuszáljak és végezzem a feladataimat?)

Tölts 5 percet reggel azzal, hogy válaszolsz néhány rövid emlékeztető kérdésre. A legjobb, ha este is végzel számadást.

Példák a reggeli rutin során megválaszolandó kérdésekre:

Hálás vagyok: (ne általánosságokban gondolkodj, hanem konkrétumokban: egy kapcsolat, egy lehetőség, valami nagyszerű dolog, ami megtörtént, vagy épp csak egy egyszerű pillanat, ami kellemes érzéssel tölt el)

1……………………………; 2……………………………….;3………………………………

Mi tenné nagyszerűvé a mai napot?

1……………………………; 2……………………………….;3………………………………

Napi megerősítések. Milyen vagyok?

1……………………………; 2……………………………….;3………………………………

Esti megválaszolandó kérdések

3 elképesztő dolog, ami ma történt

1……………………………; 2……………………………….;3………………………………

Hogyan javíthattam volna a mai napom?

1……………………………; 2……………………………….;3………………………………

Ez a néhány kérdés megválaszolása segíthet, hogy belegondolj mid van, azzal szemben, amit el akarsz érni. Amikor egy idő után visszanézed kellemes érzéssel tölt el, és akár még terápiás hatása is lehet rád.

Nyilvánvalóan a leírt öt pont mindegyike nem fér bele mindig a reggeli rutinba, de ha csak 1-2-t végrehajtasz belőle, nő az esélye, hogy sikeres legyen a napod. Mit veszíthetsz, ne feledd, minden nap egy új kezdet!

 

Az ötletek Tim Ferris Titánok Eszköztára című könyvéből származnak. 

Boritókép: Carli JeenUnsplash