Up2You = Rajtad múlik, azaz TE vagy a középpontban!

Nomen est omen: az Up2You Nyelviskola tanulói tudják, hogy a saját sikerük rajtuk (is) múlik. De mit jelent az egyéni oktatási módszer, hogyan képzeljük el? Szinte mindenki hallott már róla valamit, de nem mindenki tudja pontosan, miben rejlik a különlegessége. Eláruljuk.

Legyőzhető akadályok

Egy nyelviskolába az emberek általában a legkülönbözőbb háttérrel, múlttal, tapasztalattal érkeznek. Mindehhez könnyen társul egyfajta sajátos elképzelés a nyelvtanulásról. Egy dolog közös bennük, az indíttatás: valamiért meg szeretnének tanulni egy idegen nyelvet. Korunk egyik sajnálatos jellemzője, hogy a nyelvtanulók nagy százalékának rossz élményei vannak a közoktatási nyelvoktatásról vagy korábbi nyelvtanfolyamokról. Ezek az élmények, tapasztalatok ezerfélék, mégis gyakran vezetnek azonos pontra: a motiváció elvesztéséhez. 

Az egyik legégetőbb szempont a nyelvtanulás során, hogy fenn tudjuk tartani az érdeklődést, a motivációt a kitűzött cél elérésére. Egy hagyományos csoportos nyelvtanfolyamon aligha tehetünk szert sikerélményre, egy névtelen tömeg egyik tagjaként, ahol csak sodródunk az árral. Vagy lemaradunk vagy nem. Vagy megértjük az anyagot vagy nem. Vagy tudjuk szóban is alkalmazni a tanultakat vagy nem. Márpedig a rövidtávú, apró kis sikerélmények nagyon sokat segítenek abban, hogy legyen kedvünk tovább tanulni és lépésről lépésre haladni a célunk felé. 

Képek: Baté Mónika / www.miabate.com

De hogyan érjük el ezeket az apró sikerélményeket? Úgy, hogy senki máshoz nem mérjük magunkat, csakis saját magunkhoz. Ahhoz a korábbi énünkhöz, aki három mondattal ezelőtt még nem tudta, mit jelent az a bizonyos kifejezés; ahhoz, aki múlt héten még nem ismerte a rendhagyó többes számot; aki egy hónapja még nem tudta megkülönböztetni az igeidőket. Olyan nyelvtanulási programra van szükségünk, ami a mi készségeinkhez igazodik, a már megszerzett tudásanyagunkra épül és célzottan fejleszti a kitűzött célunknak megfelelő területeket a nyelvtudásunkban. Egyszóval, ami személyre szabott. Ilyen egyéni nyelvoktatási programmal vár az Up2You Nyelviskola

Egyedül vagy tanárral? Is-is!

Az egyéni oktatást valahol a magántanítás és a csoportos oktatás között kell elképzelni: utóbbinak kiküszöbölte a hátrányait, előbbinek pedig beépítette az előnyeit. A tanuló minden órán a saját, névre szóló programja szerint halad feladatról-feladatra, miközben kizárólagos tanári figyelemben részesül. A “szimultán” tanítás során a tanár mindenkivel külön foglalkozik, ám egy adott idősávban több tanulót is kezelhet. Személyesen és online egyaránt.

Ha szigorúan akarunk fogalmazni: néha magunkra vagyunk hagyva. Önállóan kell megbirkóznunk egy-egy feladattal, és önellenőrzésre is lehetőségünk van a megoldókulcsok által. A tanár ugyanakkor folyamatosan rendelkezésünkre áll, és minden kérdésünket feltehetjük neki, a beszédcentrikus órákon pedig a kiejtésünket is helyreteszi. A programunkban a különböző készségeink fejlesztésére szánt részek arányosan épülnek fel, például ha több nyelvtani magyarázatra van szükségünk, akkor azt hangsúlyosabban építik be a tanárok a folyamatba. Ebben a módszerben nagy szerepet kap a szorgalom. Rengeteget gyakorolhatunk, annyit, amennyit csak akarunk, és ha magabiztosnak érezzük magunkat, bátran haladhatunk tovább egyedül is egy fejezet végeztével, így gyorsabban érhetjük el a célunkat. Ez a módszer valóban megtanít tanulni. 

Az alábbi másfél perces videó részletesebben is bemutatja az Up2You egyéni oktatási módszerét: Hogyan tanulhatsz az Up2You-ban?

(Készítette: Gabnay Máté Motion Graphics)

Képek: Baté Mónika / www.miabate.com

Több, mint nyelvtanulás

De az Up2You módszerének legnagyobb titka a személyes kapcsolatokban rejlik. Minden tanár, minden dolgozó név szerint ismeri a tanulókat. Fontos, hogy a tanári gárda olyan empatikus fiatalokból áll össze, akik az emberközpontúságot tartják szem előtt, ettől válik hivatásukká a munkájuk. Az Up2You egyik sajátossága az a bizonyos “Up2You-s életérzés”, ami közösséggé formálja a csapatot (tanulókat és tanárokat), a baráti jó hangulat elmaradhatatlan és elkerülhetetlen. Szórakozva nyelvet tanulni: kulturális érdekességekkel és saját élményekkel feltölteni egy-egy tanóra tartalmát, mintha csak egy közeli ismerősünkkel beszélgetnénk idegen nyelven, felszabadultan, biztonságban érezve magunkat és napról napra egyre bátrabban – ezt jelenti Up2You-snak lenni.

A filozófiához hozzátartozik, hogy a nyelvtanulás által ajtót nyitunk a világra. A tanulók a klasszikus célkitűzéseken túl (például angol nyelvvizsga) számos egyedi elképzeléssel érkeznek a nyelviskolába (például érteni szeretnék a koreai zeneszámok szövegeit), de ennél mindig többet kapnak. Egy új nyelv elsajátítása új szemléletmódot, gondolkodásmódot is hoz magával.

Képek: Baté Mónika / www.miabate.com

Rugalmasság mindenek felett

Akár személyesen, akár online szeretnénk nyelvet tanulni, nyitvatartási időben bármikor megtehetjük, csak időpontot kell foglalnunk. Jelenleg angol, német, orosz és koreai nyelvet találunk a palettán. 

Mivel egy gyakorlatias dolgot viszonylag nehéz leírásban érzékeltetni, az Up2You ingyenes próbaórát biztosít az érdeklődők számára, ahol kötelezettségmentesen kipróbálhatjuk a módszert. A bemutató óra a szintfelmérőt követően pontosan úgy zajlik, ahogyan bármelyik jövőbeni tanóránk zajlana. Így eldönthetjük, hogy kell-e ez nekünk vagy nem… Dehát már hogy ne kellene?!?

Ha kíváncsi vagy, hogyan látja mindezt egy vérbeli Up2You-s tanár, és miért ennyire elkötelezett a módszer iránt, olvasd el Bence írását: 

https://www.facebook.com/up2youschool/posts/4672288292846028

 

Kapcsolódó: