Alapvető emberi vágyunk az anyagi biztonság és a jólét, ez teljesen természetes. Van, akiknek sikerül elérni, míg mások egész életükben csak vágynak rá, képtelenek tenni érte. A sikeres élet megteremtése azonban nem lehetetlen! Gondos tervezéssel, pontos célok meghatározásával és határozott döntéssel, és kitartással megvalósítható. 

Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodj című könyve azoknak szól, akik készek tenni azért, hogy elérjék a kívánt anyagi biztonságot, és a megálmodott sikereket.

Előző cikkünkben a vágy kérdéskörével foglalkoztunk:

 • Miért a vágy minden teljesítményünk kiindulópontja?
 • Miért higgyünk benne, hogy vágyaink teljesülhetnek?
 • Miként befolyásolhatjuk a tudatalattinkat az önszuggesztió módszerével?

De a gondolatok és a pozitív gondolkodás mellett milyen további dolgok kellenek még ahhoz, hogy vágyainkat és céljainkat meg tudjuk valósítani? Mégis mi köze a szaktudásnak, a tervezésnek és a döntéseknek a sikeres élet receptjéhez?

A cikksorozat (A siker kulcsa 13 lépésben) folytatásában tovább foglalkozunk azokkal a dolgokkal, melyek nagyban meghatározzák a sikeres élet kialakítását.

siker, sikeres élet
Sikeres élet 13 lépésben

A szaktudás

A negyedik lépés a sikeres élet felé, hogy a tudásunk, azon belül is a szaktudásunk jól szervezett és irányított legyen. Tudásunkat rendeljük alá konkrét céljainknak és állítsunk fel pontos akcióterveket.

„Nagy vagyonok felhalmozásához hatalomra van szükség, amelyet magas szinten szervezett és intelligens módon irányított szaktudással lehet megszerezni.”

Fontos azonban, hogy ennek a tudásnak nem szükséges feltétlenül annak az embernek a birtokában lennie, aki a vagyont felhalmozza.

Henry Ford vagy Thomas A. Edison sem attól lettek sikeresek, mert nagyon sokat jártak iskolába, vagy hatalmas lexikális tudással bírtak. De ettől még nem nevezhetők tanulatlannak. Napoleon Hill elméletében elsőként fogalmazta meg a Mastermind csoportok jelentőségét:

„A sikerhez és a vagyon felhalmozásához sok erőre van szükség. Ennek az erőnek a forrása a kiválóan szervezett és megfelelően irányított speciális tudás. Viszont ennek a tudásnak nem kell a sikert és vagyont felhalmozó birtokában lennie.”

Azok, akik képesek megszervezni és irányítani a szükséges tudással bíró MasterMind (Mesterelme) csoportot, könnyen áthidalják saját komplexusaikat és képesek a folyamatos fejlődésre.

Ma már a LifeLongLearning szemlélet elterjedtté vált, a Gondolkodj és gazdagodj című könyv is azt az elvet vallja, hogy a sikeres emberek, legyen szó bármely területről, sohasem hagynak fel a fő céljukhoz, vállalkozásukhoz, szakmájukhoz kapcsolódó szakismeretek megszerzésével. Folyamatosan bővítik tudásukat és képzik magukat, melyre a mai, online képzési platformok számos lehetőséget adnak.

A képzelet

Az ötödik lépés az áhított gazdagság és siker felé, ha megtanuljuk használni a képzelőerőnket és folyamatosan dolgozunk annak fejlesztésén.

Terveink és ötleteink megszületése a képzeletünknek köszönhető. Minden vágyunk a képzelőerőnk segítsége által ölt formát és válik cselekvéssé.

A fantáziának 2 formáját különböztethetjük meg:

 • szintetizáló fantázia: nem alkot újat, helyette a régi fogalmakat, terveket, ötleteket új módokkal kombinálja
 • kreatív fantázia: ihlet vagy megérzés alapján segít új ötletek megszületésében

Például, ha terveket dolgozunk ki a képzelőerőnkkel, arra, hogy miként alakíthatjuk a vágyainkat erőforrásokká, akkor sikerült konkrét formába öntenünk a vágyunkat.

Annak idején a Coca Cola is egy apró ötlet volt, ami Asa Candler fejéből pattant ki.  Ő volt az, aki egy cetli és egy kanna megvásárlásával, valamint egy adag fantáziával létrehozta a Coca Cola márkát, amit már már senkinek sem kell bemutatni.

A szervezett tervezés

Sokszor előfordulhat, hogy egy tervünk nem jár sikerrel, de fontos, hogy még ha kudarcot vallunk is, fel kell állni, és újra megpróbálni. Az átmeneti vereség nem végleges, csak annyit jelent, hogy nem volt jó a terv, amivel elkezdtük. Ekkor a helyes lépés, elfogadni a vereséget és új tervet készíteni, újból elindulni a vágyaink felé.

„Aki feladja a célját, sosem nyer- és a nyertes sosem adja fel.”

Napoleon Hill kétfajta embert nevez meg könyvében, az egyik típus a vezető, a másik típus a követő. Időben el kell döntenünk, hogy melyik csoportba akarunk tartozni.

Meg kell terveznünk a személyes szolgáltatásunk értékesítését, legyünk vezetők, vagy követők, hiszen a vagyon megszerzése mindig egy szolgáltatás ellenértékének vagy ötletek eladásának formájában kezdődik.

De hogyan tudjuk hatékonyan értékesíteni a szolgáltatásunkat?

 1. Minőség: hatékonyan és a megfelelő minőségben hajtjuk végre a feladatokat
 2. Mennyiség: rendszeresen törekszünk arra, hogy minél több szolgáltatást nyújtsunk, amit gyakorlással és tapasztalatszerzéssel még tovább fokozhatunk
 3. Együttműködő szellem: az összhangra, együttműködésre törekvés a munkatársakkal
sikeres élet
Fotó: Chase Clark, Unsplash

A döntés

A halogatás a siker egyik legnagyobb ellensége!

Hetedik lépésként Napoleon Hill felhívja a figyelmet arra, hogy azok, akiknek nem sikerül meggazdagodni, kivétel nélkül lassú döntéshozatalra képesek, a döntés után pedig gyorsan változtatnak a korábbi döntésükön.

A döntés legyen gyors és határozott! Ne változtassunk rajta!

Ne hagyjuk, hogy döntésünkben mások befolyásoljanak bennünket, mert az megöli a saját vágyainkat, és ezáltal gátat szab abban, hogy sikerre vigyük törekvéseinket. Nem a szavak számítanak, hanem a tettek!

Mindig tartsuk nyitva a szemünket és a fülünket, hogy a szükséges információk eljussanak hozzánk, de vigyázzunk arra, hogy másokkal mit osztunk meg! A valódi bölcsesség sokszor a szerénységben és hallgatásban mutatkozik meg.

“Mondd el a világnak, hogy mit szándékozol tenni, de előbb mutasd meg!”

Akik gyorsan és határozottan képesek a döntéshozatalra és tudják, hogy mit akarnak, azok általában meg is kapják. A határozott döntéshez fontos, hogy határozott céllal bírjunk.

A kitartás

Elérkeztünk a nyolcadik lépéshez, melynek abban van szerepe, hogy a vágyunk képes legyen anyagi megfelelőjévé átalakulni. Ebben a kitartásnak hatalmas szerepe van, melynek alapja az akaraterő.

Kudarcaink sokszor abból adódnak, hogy nem vagyunk elég kitartóak.

„Minden teljesítmény kiindulópontja a vágy.”

Az, hogy mennyire nagy a vágyunk intenzitása befolyásolja a kitartásunkat is. A kitartás pedig meghozza a sikert, közelebb visz az elérni kívánt célhoz.

Bruce Lee-t először nem választották be a Kung Fu című sorozatba, ami minden vágya lett volna, de ő nem adta fel, és végül ő lett a harcművészetek világszerte ismert alakja, annak ellenére, hogy fiatalon, 32 évesen meghalt.

Ne aggódj, ha úgy érzed, nincs benned elég kitartás, mint oly sok minden, ez is fejleszthető.

Gondold át a következőket:

 • Van konkrét célod?
 • Megvan benned az égő vágy, hogy elérd a célod?
 • Van kellő önbizalmad?
 • Konkrét tervet dolgoztál már ki?
 • Felkészült vagy és az ismeretek birtokában vagy, amelyek szükségesek a céljaid eléréséhez?
 • Képes vagy harmonikusan együttműködni másokkal?
 • Van elég akaraterőd a célod eléréséhez?
 • Alakítottál ki szokásokat, mindennapos élményeket?

A sikeres emberek teljesítményének a legfőbb forrása a kitartás, a koncentrált erőkifejtés a és a határozott, konkrét cél. Ezeket tartsuk szem előtt, amikor a jövőnket tervezzük.

Napoleon Hill 13 lépésből álló elméletéből ebben a cikkünkben megismerkedtünk a szaktudás, az ismereteink fontosságának szerepével, a képzeletünk, a fantáziánk szerepével és a szervezett tervezéssel, hogy ne féljünk az átmeneti vereségektől továbbá azzal, hogy mekkora szerepe van a döntéshozatali képességinknek és a kitartásunknak a kudarcok elkerülésében.

A következő részben azt a további 5 lépést járjuk körül, melyek segítenek céljaink elérésében. Érdekel? Katt ide!

 

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> Facebook, Instagram, YouTube