Izgalmas kaland az utazás, de ha hosszabb időre szeretnél külföldön élni, vállalkozni vagy esetleg munkát vállalni, akkor nem elég csak az útlevél, a bőrönd és a bankkártya. Ha úgy döntöttél kipróbálnád magad egy új országban, kultúrában, egy másfajta élethelyzetben, akkor pontos tervre van szükséged a külföldre költözéshez. 

Én magam is végigjártam ezt az utat, voltam alkalmazott és vállalkozó is külföldön, Európában és a Közel- Keleten is kipróbáltam magam.

Hidd el, csak az első lépés nehéz és félelmetes, a többi már jön magától.

Fontos a rendszerben gondolkodás, főleg egy ilyen új projektnél, ahol nagyon sok mindenre kell egyszerre odafigyelni. Cikkünkben összeállítottunk egy 9 pontos csekklistát, ami ugyanolyan hasznos azoknak, akik még csak tervezgetik a külföldre költözést és azoknak is, akik már kinn élnek egy ideje.

Tájékozódj!

Ha kényelmes tempóban szeretnél haladni a szervezéssel és van rá időd, akkor érdemes már 6-12 hónappal a tervezett költözés előtt információkat gyűjteni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Hasznosak az online fórumok és blogok is, de a legjobb, ha hiteles forrásokból tájékozódsz. Ilyenek lehetnek a hivatalok oldalai és ügyfélszolgálata, szakértők, tanácsadók és hivatalos tájékoztató oldalak.

Nézz utána milyen papírokra lesz szükséged! Egy új álláshoz vagy az adott országba való bejelentkezéshez szükséged lehet pl. az anyakönyvi kivonatodra, a házassági anyakönyvi kivonatodra, a diplomáidra. Vannak olyan országok, ahol a munkavállalási engedély megszerzése 6-12 hónap is lehet onnantól kezdve, hogy van állásod. Ha pedig vállalkozni készülsz, egy kinti könyvelővel érdemes kapcsolatba lépni és átbeszélni a lehetőségeket, hogy tudd mi a számodra legmegfelelőbb vállalkozási forma.

külföldre költözés, utazás
fotó: Simon Migaj, Unsplash

Csatlakozz szakmai csoportokhoz!

A külföldre költözés sok-sok új kapcsolatot és ismeretséget hozhat az életedbe! A szakmai és érdeklődési kör szerinti csoportokhoz való csatlakozás továbbá akkor is fontos, ha vállalkozóként vagy alkalmazottként szeretnél szerencsét próbálni. A LinkedIn vagy a Xing is hasznos lehet kapcsolatépítés, információgyűjtés vagy álláskeresés szempontjából.  Kommunikálj és mutasd meg magad, sosem tudhatod milyen lehetőség talál meg téged a szakmai fórumokon. Használj külföldi állásportálokat, vedd fel a kapcsolatot kinti fejvadászokkal, más szakemberekkel, építs kapcsolatokat.

Légy jelen online!

Legyenek online kommunikációs csatornáid! A Facebook-on kívül érdemes más elérhetőségeket is beállítani.

Íme néhány lehetőség, ami megkönnyíti a kapcsolattartást:

Az utóbbi kettőt talán itthon még kevésbé ismerjük. A TollFreeForwarding oldalon egy SIM kártya nélküli, helyi telefonszámot vehetünk, melyet csak regisztrálnunk kell a rendszerbe és már át is irányítják a telefonunkra érkező hívásokat. Ez akkor hasznos, ha új országba költözöl, és ottani állásokra pályázol. A cégek szívesebben hívnak helyi számokat, továbbá megalapozza a bizalmat is, így érdemes beszerezni egyet.

Tervezd meg a pénzügyeidet!

Fontos, hogy legyen tartalékod még akkor is, ha már konkrét munkaszerződéssel költözöl külföldre. Felmerülhetnek nem várt költségek, vagy időben tolódhatnak a kezdeti kifizetések, és ha van mihez nyúlnod, könnyebb átvészelni ezt az időszakot.

Néhány ötlet, online tervező, hogy hogyan oszd be a pénzed és tervezz tudatosan:

külföldre költözés, pénzügyek
fotó: Artem Beliaikin, Unsplash

Egészségügyi felkészülés!

Külföldre költözéskor fontos tisztában lenned azzal is, hogy az adott célországban milyen biztosításra lesz szükséged, illetve fedezi-e az általad tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokat. Ehhez szintén jó ötlet egy szakértő segítségét igénybe venni és akár személyesen is konzultálni vele.

Utazás előtt érdemes még itthon általános kivizsgálásra is elmenni, hogy megbizonyosodj az aktuális egészségügyi állapotodról. Ha pedig van valamilyen speciális betegséged, mindenképp konzultálj a kezelő orvosoddal, hogy milyen gyógyszerek és egyéb dolgok szükségesek ahhoz, hogy ne legyen probléma a költözés során.

A lakhatás kérdése

Az alapvető probléma, amivel a külföldre költözéskor szembesülhetsz, hogy a hosszútávú lakásbérléshez, sokszor szükség van egy helyi banknál kiváltott bankkártyára, és folyószámlára. Ehhez viszont szükség van egy lakcímre, amit igazolni tudsz, hogy jelenleg ott tartózkodsz. Ezért érdemes már a kiutazás előtt utánanézni, hogyan működik ez pontosan az adott országban, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Az AirBnB egy jó opció lehet átmeneti megoldásnak, amíg a külföldi lakhatásod megoldódik és megtalálod a hosszú távú lakóhelyed.

Bejelentési kötelezettségek

Nyilván attól függ, hogy milyen aktuális élethelyzetet hagysz magad mögött, vannak e fizetési kötelezettségeid, család, kutya, macska. Ez eltérő lehet, kinek mire kell odafigyelni. Viszont van, amit talán sokan nem tudnak és ez viszont mindenki számára kötelező. Külön NAV és az OEP felé is szükséges bejelenteni a külföldre költözést, mert ha nem teszed, később büntetésre számíthatsz, akár több évre visszamenőleg is.

Pakolj össze!

Ez a lépés egyszerűen hangzik, de mégsem az. Egy tuti tipp, hogy az elején nem érdemes túlpakolni és túlgondolni, csak a legszükségesebbeket tedd be a bőröndbe. Ha pedig egy bőrönd nem elég, úgy érzed költöztetőre van szükséged, érdemes utána nézni, mennyire éri meg, illetve mi az, amire mindenképp szükséged van.

Mentálisan is készülj fel!

Tréningezd magad, hogy legyen erőd és kitartásod, mert így tudod majd elérni a céljaidat. A kulcsszó a flow, a jelenben maradni és elmerülni abban, amit éppen csinálsz. Így megspórolod magadnak a túlagyalást és a felesleges stresszt. Ha pedig csak a megoldásra fókuszálsz, könnyebben át tudod vészelni a kezdeti időszakot és magát a költözést is.

Sok sikert az új életedhez!

írta: Nagy Klára, karrier coach és önismereti tréner

További, utazással kapcsolatos cikkeket találsz még az oldalon! Katt ide!

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> Facebook, Instagram, YouTube