Februárban ismét jön a Járatlan Utakon Fesztivál! 2020. február 29. és március 1. között már X. alkalommal szervezik meg Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvényét. Az eseményen több, mint 76 előadás, kerekasztal-beszélgetés, workshopok, egzotikus táncelőadások kapnak helyet.

Minden, ami utazás, a Hungexpo Utazás kiállításának társrendezvényeként, itt egyben látható a két nap alatt, ahol 6 teremben párhuzamosan zajlanak a programok – tudtuk meg Vándorboytól, aki e fesztivál létrehozója és főszervezője.

Hazai és külföldön élő független utazók érkeznek erre a hétvégére a világ minden részéből, hogy megosszák történeteiket és tapasztalataikat az utazni vágyó kíváncsi közönséggel.

Inspirálnak, ötleteket és konkrét tippeket adnak: mikor, hová, hogyan és miért érdemes elutazni.

A program struktúrája az utazás kiállítás tematikájához illeszkedik: vallási turizmus, zarándoklat, illetve a díszvendég, Olaszország régiói témához és a boat show-hoz is.

járatlan utakon fesztivál, utazás
Vándorboy Ománban \\ fotó: Vándorboy

Találkozz a hazai utazó bloggerekkel!

Az ország ismert utazási bloggerei is jelen lesznek a blogger corner részeként, ahol másik 14 előadás közül is lehet választani.

Sok fiatal előadó is megjelenik, akik már meglehetősen korán a világjárás különleges módját választották: stoppal vágtak neki a világnak, nem ritkán egyedülálló nőként. Ők adnak bátorítást az érdeklődő és felnövő generációnak: igenis el lehet indulni, és megvalósítani az álmainkat!

Volt, aki érettségi után rögtön útnak indult és 4500 km-t gyalogolt a legnehezebb hegyi terepen, volt, aki kerékpárral körbetekerte a világot, sőt, idén ismét a fesztivál vendége lesz Nagy Bendegúz, aki kerekesszékkel indult  felfedezni  a világot és már 100+ országban járt.

Utazz máshogy! – A fenntartható és az extrém utazás

Szó lesz még zöld és fenntartható utazásról, fotózásról, ösztöndíjakról, expat-életekről.

Több különleges extrém utazó is tart idén előadást: olyan, aki Norvégiából evezett haza, ezúttal több világkerülő vitorlázás témánk is lesz,  és a Via ferrátákból is kiokosodhat bárki, aki eljön.

A fesztivál utazóitól első kézből tudhatjuk meg, hogyan működik a hátizsákos utazás Latin-Amerikában, hogyan lehet olcsón világot látni, hogy optimalizáljuk hétvégéinket, hogyan fotózzunk útközben. Lesznek fontos egészségügyi tanácsok is, kiváló és hozzáértő előadóktól. Továbbá idén sem marad ki a lakóautós és dzsipes világjárás.

járatlan utakon fesztivál, utazás

Kína, Olaszország vagy Ausztrália – Országspecifikus előadások

Lesznek országspecifikus előadások is az adott témában tapasztalt utazóktól, így kerül terítékre Kína, Peru, Olaszország, India, Banglades, Ausztrália, Új-Zéland, USA, de a látógatók eljuthatnak több ország járatlan útjaira: Csernobilba,  Francia Polinéziába és Szaúd-Arábiába is.

Ahogyan a HungExpo főként a magyar közönséget szólítja meg, így a Járatlan Utakon Fesztivál is. Sok előadó jön külföldről, hogy az adott országról kérdezhessünk tőle.

járatlan utakon fesztivál, utazás
Kína \\ fotó: Hanson Lu, Unsplash

Interaktív programok

S ha mindez nem lenne elég, választhatunk interaktív programokat is! Idén ismét lesznek izgalmas kerekasztal-beszélgetések, melyeken több, mint 60 tapasztalt utazó vesz részt 34 témában. Lesznek praktikus, gyakorlatias workshopok a pakolástól a fotózáson át a túrázásig. Ezek során sokkal interaktívabb és közvetlenebb kapcsolat alakul ki a közönséggel, s ott mindenki felteheti már akár előre is az őt érdeklő kérdéseket (weblap űrlapját lásd a témáknál).

Mivel specifikusan az utazás minden aspektusa szóba kerül, garantáltan senki nem tér haza úgy, hogy nem kapott választ a kérdéseire, vagy ötleteket a problémáira.

És persze a fesztivál hagyományaihoz híven lesznek egyéb, eseményt színesítő különleges programok is: tahiti, hawaii, szenegáli és indonéz tánccsoportok előadásai.

Szintén rendelkezésre áll majd a Selfiemat, hogy bárki vihessen haza egy vidám utazós fotót a fesztivál logójával, egzotikus tájakkal és ismert bloggerekkel. Idén is ingyen ki lehet próbálni a még kevesek által ismert virtuális 3D-sisakot, amellyel a világ bármely pontjára eljuthatunk pár másodperc alatt: az Everest tetejétől kezdve az Amazonas dzsungelén keresztül egészen az egyiptomi piramisokig barangolhatunk, nézhetünk naplementét vagy sétálhatunk a zsibongó utcákon.

“A felfedező benned van, mi csak az ihletet adjuk hozzá.”

– szól a fesztivál jelmondata.

Legyen egy jó hétvégéd!

Ha a fesztivál 2 napja alatt be akarod utazni a világot mindössze 8 buszjegy árából, akkor ott a helyed az idei Utazás kiállításon a HungExpon, ahol az A, G és D pavilon  előadótermeiben találod meg a Járatlan Utakon Fesztivál izgalmas és sokszínű programjait 10-18h között. A változatos, érdekes, inspiráló fesztiválra vár mindenkit szeretettel Vándorboy.

Az egymillió mérföldes út is az első lépéssel kezdődik. Indulj el!

Találkozunk?

Érdekelnek további, hazai rendezvények? Olvasd el ITT az aktualitásokat! 

 

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> Facebook, Instagram, YouTube